Άνοιξη, ώρα για αδυνάτισμα! Όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε, ο χειμώνας έχει αφήσει τα… χνάρια του πάνω μας. Τώρα, όμως, που ήρθε η άνοιξη, μπορούμε να απαλλαγούμε απ’ αυτά, με τροφές που ταιριάζουν σε αυτή την εποχή.
Ο ερχομός της άνοιξης προωθεί την κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν με φυσικό τρόπο στην απώλεια βάρους, είναι πιο ελαφριές από κάποιες χειμερινές και υπόσχονται να μας βοηθήσουν να αφήσουμε πίσω μας τα… απομεινάρια του χειμώνα.
Πράσινα λαχανικά: φυτικές ίνες στο πιάτο
Το κρύο από δω και πέρα δεν θα σας ωθεί να τρώτε βαριές και πλούσιες σε λιπαρά τροφές, καθώς δίνει σιγά-σιγά τη θέση του σε πιο υψηλές θερμοκρασίες. Τώρα μπορείτε να προτιμήσετε σαλάτες με μαρούλι, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, αντίδια, σπανάκι κ.λπ., απολαμβάνοντας τις φυτικές τους ίνες που θα σας κρατούν μακριά από το ψυγείο για περισσότερη ώρα, χωρίς να σας φορτώνουν με πληθώρα θερμίδων. Έρευνα του Πανεπιστημίου Πεν Στέιτ, μάλιστα, έδειξε ότι όταν τρώμε σαλάτα πριν το κυρίως γεύμα μας, καταναλώνουμε τελικά 12% λιγότερο φαγητό και πολύ λιγότερες θερμίδες. Αν, όμως, δεν είστε και πολύ λάτρεις της σαλάτας, δοκιμάστε σούπες λαχανικών, οι οποίες έχουν παρόμοια δράση με τη σαλάτα ή βάλτε τα λαχανικά στο κυρίως γεύμα σας, φτιάχνοντας π.χ. αρακά με καρότα, πράσα κ.ο.κ.
Μανιτάρια: αντί για κρέας
Αναπτύσσονται σε δάση και λιβάδια όλες τις εποχές του χρόνου, οπότε αν δεν τα έχετε ήδη βάλει στη διατροφή σας, ξεκινήστε από τώρα. Μοιάζουν στη γεύση με το κρέας, περιέχουν όμως μόνο ένα μικρό ποσοστό από τις θερμίδες και το λίπος του κόκκινου κρέατος, ενώ είναι πλούσια και σε πρωτεΐνη φυτικές προέλευσης (μάλιστα, αν τα συνδυάσετε με ρύζι θα καταφέρετε να πάρετε τα απαραίτητα αμινοξέα). Οι έρευνες πάντως δείχνουν ότι όταν καταναλώνουμε μανιτάρια, νιώθουμε παρόμοια ικανοποίηση με την κατανάλωση κρέατος και χορταίνουμε το ίδιο.
Αβγά: μην τα φοβάστε
Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, η οποία και καταπραΰνει την πείνα μας αποτελεσματικά και βοηθά στην αντοχή, την ενέργειά μας, αλλά και τη μυϊκή μας δύναμη. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν αβγά στο πρωινό τους, αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερη ώρα και χάνουν περισσότερο βάρος σε σχέση με αυτούς που παίρνουν τις ίδιες θερμίδες από ένα ψωμάκι ή άλλου τύπου τροφές. Βάλτε το, λοιπόν στο πρωινό σας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και χορτάστε με 80 θερμίδες.
Φράουλες: ψάξτε τις λίγο αργότερα
Ο Μάρτιος είναι ακόμη λίγο πρώιμη περίοδος για της φράουλες, όμως, μέσα στον Απρίλιο και το Μάιο θα βρείτε νόστιμες φράουλες, έτοιμες να σας χαρίσουν τα θρεπτικά τους συστατικά και να σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή, ενώ σύμφωνα με διετή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, όσοι καταναλώνουν 8 έξτρα γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε 1000 θερμίδες την ημέρα, μπορούν να χάσουν σύντομα 2 κιλά (αντιθέτως, όσοι μειώνουν την πρόσληψη φυτικών ινών, καταλήγουν να παίρνουν βάρος). Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών και επαρκή βιταμίνη C για να καλύψει τις ανάγκες της ημέρας, παρέχοντας προστασία και τόνωση στο ανοσοποιητικό, χαρίζοντάς σας ταυτόχρονα υγιή επιδερμίδα.
Αγκινάρες: ανοιξιάτικο λαχανικό
Θρεπτική και υγιεινή, η αγκινάρα είναι πολύτιμη για τη διατροφή, αλλά και για την ενίσχυση της προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Μια μέτρια αγκινάρα περιέχει λιγότερες από 70 θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι είναι χορταστική, ενώ ταυτόχρονα βοηθά την πέψη και ανακουφίζει από γαστρεντερικά προβλήματα. Και μην ξεχνάτε, φυσικά, ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η ρουτίνη, οι ανθοκυανίνες, η κυναρίνη, η λουτεολίνη κ.ά., τα οποία αποτελούν την ασπίδα του οργανισμού απέναντι σε διάφορες παθήσεις, καθώς εσείς χάνετε τα κιλά του χειμώνα…
σχετικά θέματα Διατροφή & Υγεία
Πηγή: clickatlife.gr