Μανιτάρια, καλλιέργεια

    Μοιραστείτε το:

Τα μανιτάρια μπορούν  να παραχθούν και μέσα στα σπίτια, σε ταβέρνες, σε εστιατόρια χωρίς να είναι απαραίτητη η αγορά ατομικού εξοπλισμού αλλά μονάχα με την αγορά υποστρωμάτων. Τα υποστρώματα για τα μανιτάρια χωρίζονται σε δύο είδη.  Το ένα ονομάζεται το σπαρμένο υπόστρωμα και το άλλο το επωασμένο υπόστρωμα. Το σπαρμένο υπόστρωμα είναι εκείνο το υπόστρωμα όπου ο σπόρος του μακρομύκητα είναι απλώς σπαρμένος μέσα στο υπόστρωμα. Στο επωασμένο υπόστρωμα ο μακρομύκητας έχει ήδη αναπτυχθεί.
Οι καταλληλότερες θερμοκρασίες για να παραχθούν τα μανιτάρια κυμαίνονται από 6 μέχρι 18 βαθμούς κελσίου. Αν οι θερμοκρασίες είναι κάτω των 6 βαθμών απλά καθυστερούν να αναπτυχθούν αλλά αν είναι άνω των 25 βαθμών τότε δε μπορούν να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους. Ο χώρος ανάπτυξης των μανιταριών πρέπει να είναι κλειστός χώρος περίπου 10 τετραγωνικών μέτρων  και το υπόστρωμα πρέπει υποχρεωτικά να είναι μία υγρή επιφάνεια όπως αφρολέξ, χώμα, τσιμέντο, μάρμαρο. Στη περίπτωση της επιφάνειας τσιμέντου και μαρμάρου θα πρέπει να στρωθεί κάτω από αυτές τις επιφάνειες μία μοκέτα ή αφρολέξ για να μπορούν όταν βρέχονται να κρατάνε την υγρασία. Το φώς μέσα στο δωμάτιο μπορεί να είναι φώς μιας δυνατής λάμπας αλλά ποτέ δε πρέπει τα μανιτάρια να τα βλέπει απευθείας το ηλιακό φώς (γι αυτό και εμφανίζονται σε σκιερά μέρη στη φύση).
Μέσα σε ένα χώρο περίπου 10 τ.μ. μπορούν να τοποθετηθούν 25 υποστρώματα  που θα παράγουν τα πρώτα μανιτάρια σε 12 μέρες και στις 17 με 18 μέρες θα είναι έτοιμη η πρώτη συγκομιδή που είναι σε μέγεθος η μισή περίπου συνολική παραγωγή. Με το τέλος αυτής της πρώτης συγκομιδής, μετά από μιάμιση με δύο βδομάδες θα αρχίσει η 2η φάση της παραγωγής και κοντά στο τρίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί πλέον το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής περίπου 125 κιλών μανιταριών συνολικά. Το κόστος για την αγορά των υποστρωμάτων ξεκινάει από 7 με 8 ευρώ το κιλό αλλά μπορεί να πουλιούνται και ακριβότερα από αυτές τις τιμές. Το κόστος των μανιταριών είναι πιο συγκεκριμενοποιημένο και είναι γύρω στα 4 ευρώ το κιλό. Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι όποιοι έχουν πλάνο να καλλιεργήσουν πολύ μεγαλύτερη παραγωγή θα πρέπει να απευθυνθούν στους αρμόδιους γεωπόνους για να πάρουν συμβουλές και οδηγίες που σε μεγάλες παραγωγές είναι απαραίτητες.

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΞΗΡΟ ΜΥΚΗΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΤΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Για καλλιέργεια σε μεγάλο χώρο (π.χ. αποθήκη) και για μεγαλύτερες ποσότητες

Βυθίστε σε νερό μία ακέραιη μπάλα άχυρου που είναι ακόμη δεμένη (Kg. 15 περίπου) χρησιμοποιώντας μία λεκάνη ή έναν πλαστικό σάκο.
Αφήστε την βυθισμένη για 24 ώρες και στη συνέχεια αφήστε την να στραγγίσει για 4-5 ώρες.
Με ένα μυτερό πάσσαλο κάντε τρύπες στη μπάλα σε τακτά διαστήματα με απόσταση 10 cm και με διαφορετικό βάθος. Τοποθετήστε σε κάθε τρύπα 5-6 γραμμάρια μυκηλίου.
Ξανακλείστε τη μπάλα σε έναν πλαστικό σάκο και τοποθετήστε την σε περιβάλλον με θερμοκρασία 18-20 βαθμούς μέχρι να απλωθεί στη μάζα η δημιουργία ενός λευκού μυκητιακού σχηματισμού (περίπου 6-7 εβδομάδες).
Στο σημείο αυτό ανοίξτε το σάκο και τοποθετήστε τον σε ένα υγρό και σκιερό περιβάλλον με επαρκή φωτισμό ώστε να είναι εφικτή η καρποφορία που θα είναι παρατεταμένη και άφθονη.

Για καλλιέργεια σε περιορισμένο χώρο μέσα στο σπίτι (π.χ μπάνιο) και για μικρότερες ποσότητες.

Σε μια λεκάνη η πλαστική μπανιέρα, τοποθετούμε τύρφη ή κομπόστ, με τρόπο ώστε το κέντρο της να είναι ανασηκωμένο. (κατασκευάζουμε δηλαδή ένα σαμάρι).
Σε τακτά διαστήματα με απόσταση 10 cm και με διαφορετικό βάθος, τρυπούμε την επιφάνεια και τοποθετούμε σε κάθε τρύπα 5 – 6 γραμμάρια μυκηλίου.
Σκεπάζουμε την κατασκευή με ένα νάιλον η πλαστικό σάκο. Στην εσωτερική επιφάνεια του νάιλον, μετά από λίγο θα δημιουργηθούν σταγόνες νερού.
Φροντίζουμε να βρίσκεται σε θερμοκρασία 18 – 20 βαθμούς, και όταν οι σταγόνες του νάιλον στεγνώνουν, ποτίζουμε για να διατηρούμε την υγρασία στο 75% περίπου, μέχρι να απλωθεί στη μάζα ένας λευκός μυκητιακός σχηματισμός (περίπου 6 – 7 εβδομάδες).
Στο σημείο αυτό ανοίξτε το σάκο και τοποθετήστε τον σε ένα υγρό και σκιερό περιβάλλον με επαρκή φωτισμό ώστε να είναι εφικτή η καρποφορία που θα είναι παρατεταμένη και άφθονη.

Πρακτικές συμβουλές:

Το πιο οικονομικό υπόστρωμα για την καλλιέργεια είναι η μπάλα από άχυρο είτε η μπάλα τύρφης. Μπορείτε βεβαίως να χρησιμοποιήσετε και τυποποιημένο υπόστρωμα καλλιέργειας μανιταριών ή κομπόστ.
Μετά το τέλος της καλλιέργειας μην πετάτε το υπόστρωμα. Αν έχετε κήπο μπορείτε να το ρίξετε σε μια γωνιά στον κήπο σας και είναι πιθανό μετά από κάποιο καιρό να αποκτήσετε φαγώσιμα μανιτάρια και στον κήπο σας.

Σας προτείνουμε νόστιμες και εύκολες συνταγές με μανιτάρια:

Μαγειρεύοντας μανιτάρια

Μανιτάρια, νόστιμη συνταγή

Πηγή: aktiovonitsapress.blogspot.com

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία