Φυτά
Ποιοί συνδυασμοί τροφών εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό
Ο σίδηρος συντελεί στη σωστή μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, στη σύνθεση του γενετικού υλικού DNA, στην ομαλή διεξαγωγή πολλαπλών βιοχημικών αντιδράσεων. Η ημερήσια πρόσληψη σιδήρου με τις τροφές, η διάθεση και η απώλεια σιδήρου ευρίσκονται σε λεπτή ισορροπία στον υγιή οργανισμό με αποτέλεσμα τα επίπεδα του ζωτικού αυτού μετάλλου να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός χαρακτηρίζεται από απώλεια σιδήρου, ονομάζεται σιδηροπενία. Η σιδηροπενία προκύπτει ως αποτέλεσμα διατάραξης του φυσιολογικού κύκλου πρόσληψη σιδήρου – ομαλή διάθεση σιδήρου – φυσιολογική απώλεια σιδήρου. Στην περίπτωση αυτή, η φεριτίνη, που αποτελεί μέτρο των σιδηραποθηκών του σώματος μειώνεται, ενώ στην απλή γενική αίματος μπορεί να εμφανιστεί και χαμηλός αιματοκρίτης.
Δείτε ποιες τροφές δεν πρέπει να συνδυάζονται με άλλες που είναι πλούσιες σε σίδηρο:
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα προϊόντα γάλακτος και γενικά οι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, δεσμεύουν το σίδηρο εμποδίζοντας τον οργανισμό να προσλάβει τις απαραίτητες ποσότητες.
Φυτικές ίνες
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, έχουν το χαρακτηριστικό να μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό.
Καφές, αναψυκτικά, τσάι
Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά τα τρία αγαπημένα αυτά ροφήματα, όταν συνδυαστούν με προϊόντα πλούσια σε σίδηρο, εμποδίζουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό διότι περιέχουν τανίνες οι οποίες τον δεσμεύουν.
Το διαβάσαμε στο enallaktikidrasi.com