Φυτά
Σκαντζίκι: καλλιέργεια και ιδιότητες
Το σκαντζίκι είναι ένα ετήσιο βότανο με ανοχή στο κρύο, φίνο πτεροειδές φύλλωμα και μία ήπια γεύση γλυκόριζας. Μπορεί να έχει αρκετά μέτρα ύψους και αν αφεθεί να ανθίσει, θα παράγει γυαλιστερούς μαύρους σπόρους που αυτοσπείρονται σε όλο τον κήπο. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα, προσθέτοντάς το την τελευταία στιγμή σε σούπες, σάλτσες κα αυγά ομελέτα ή πασπαλίζοντάς το πάνω από ψάρι και λαχανικά. Εάν προστεθεί πάρα πολύ νωρίς στη διαδικασία μαγειρέματος, τείνει να γίνεται πικρό.
Το σκαντζίκι μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο. Τείνει να μαραίνεται μάλλον γρήγορα, για αυτό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ψυτέψτε μικρές διαδοχικές καλλιέργειες συχνά για συνεχή παραγωγή.
Αναπτύσσεται καλά και σε ψυχρό σπορείο, διαχειμάζοντας κάτω από προστατευτικό κάλλυμα. Για τη σοδειά σας σε κρύες περιόδους, σπέρνετε μερικές γλάστρες με σκαντζίκι κάτω από εσωτερικές λάμπες ανάπτυξης στις αρχές Αυγούστου. Τα νεαρά φυτά που μεταφέρονται στο σπορείο στα τέλη του καλοκαιριού, και μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου είναι αρκετά μεγάλα για να ξεκινήσετε το κλάδεμα.
Τα φυτά μπορούν να αυτοσπαρθούν στα σπορεία, οπότε μαζεύετε τυχόν φυτά μικρής ηλικίας την άνοιξη και τα μεταφέρετε στον ανοιχτό κήπο.