To πράσινο τσάι είναι λίγο πολύ γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και τα ωφέλη του στην υγεία. Επειδή μάλιστα δεν έχει υποστεί οξείδωση όπως άλλα είδη τσαγιού είναι πρώτο στη λίστα κατάταξης με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά. Εκτός από τη συμβολή του στον έλεγχο του βάρους και το αδυνάτισμα, αποδεικνύεται ευεργετικό στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στο να κάψετε θερμίδες. Το λίπος που ο οργανισμός μας παίρνει απο τις τροφές, συντίθεται σε μια ουσία που βρίσκεται στο ήπαρ και το λεπτό έντερο και ονομάζεται ‘τριγλυκερίδια’. Αυτή η ουσία διοχετεύεται μέσα απο τη κυκλοφορία του αίματος σε άλλα σημεία του σώματος.
Τα τριγλυκερίδια είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας και συμβάλλουν στη σωματική δραστηριότητα. Η υπερβολική όμως ποσότητα των τριγλυκεριδίων γίνεται επικίνδυνη για τον οργανισμό, διότι μετατρέπεται σε λίπος και προκαλεί παχυσαρκία. Το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό αποτελεσματικά στη καύση του λίπους.
Η καφεΐνη που έχει το πράσινο τσάι, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μεταλλάσει το λίπος, που κυκλοφορεί μέσω του αίματος στον οργανισμό, σε καύσιμο. Παρά το γεγονός ότι μόνο η καφεΐνη μπορεί να τονώσει το μεταβολισμό με αυτό τον τρόπο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός των συστατικών του πράσινου τσαγιού ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός από την καφεΐνη αυτή καθεαυτή. Επίσης, το πράσινο τσάι συμβάλλει στη μεγιστοποιήση της αντοχής. Αυξάνει την ενέργειά σας, που σημαίνει οτι αυξάνει το μεταβολισμό σας ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να καίτε θερμίδες.
Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες είναι ομάδες χημικών ουσιών του φυτού. Σ’ αυτές οφείλονται και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού. Οι πολυφαινόλες δρουν σαν μικροί υπερ-ήρωες αντιμετωπίζοντας την οξείδωση των κυττάρων και αποτρέποντας τη δημιουργία ελεύθερων ριζών (ιδιαίτερα αντιδραστικών ατόμων που μπορούν να βλάψουν τα καρδιακά κύτταρα).
Υπάρχουν τέσσερις κύριες πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι, που συχνά αναφέρονται ως κατεχίνες, και μια εκ των οποίων είναι η EGCG. Σε έρευνα που έγινε το 2004 στο πανεπιστήμιο Κομπλουτένς της Μαδρίτης, επιβεβαιώθηκε πως η πρόσληψη κατεχινών μειώνει τα επίπεδα απορρόφησης της χοληστερόλης, αντιμετωπίζει τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει τη συστολική και διαστολική πίεση του αίματος, αλλά και το σωματικό βάρος παρεμβαίνοντας στη σύνθεση των λιπαρών οξέων. Οι ιδιότητες του πράσινου τσαγιού κατά της παχυσαρκίας οφείλονται στην επίδραση που έχει στο μεταβολισμό του λίπους αλλά και στη διαδικασία της θερμογένεσης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το πράσινο τσάι συμβάλλει στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του στομάχου, του εντέρου, του παγκρέατος, του προστάτη, και του πνεύμονα.
Μην αμελείτε να πίνετε τουλάχιστον δύο φλυτζάνια πράσινο τσάι τη μέρα. Σίγουρα θα σας κάνει πολύ καλό!
Πηγή: thestudioofhealthandbeauty.com