Γνωρίζετε ότι το καλοκαίρι, στο Μυλοπόταμο, μαστιγώνουν με λουριά κάτι θάμνους; Με τον τρόπο αυτό, σίγουρα δεν προσπαθούν να ξορκίσουν την κρίση !
Στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι των Σισών, με το αργαστήρι, μια ξύλινη κατασκευή με πλαστικά λουριά, συλλέγουν από τα φύλλα της λαδανιάς το λάβδανο, ένα αρωματικό ρητινώδες έκκριμα.
Η λαδανιά είναι αρωματικός αυτοφυής θάμνος με μικρά χνουδωτά φύλλα και μικρά ροζέ άνθη που μοιάζουν τσαλακωμένα και βρίσκονται μεμονωμένα ή σε ομάδες. Ευδοκιμεί στη Μεσόγειο γενικά και ιδιαίτερα στην Κρήτη σε σημεία με αυξημένη υγρασία κι η άνθιση του αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Χτυπώντας λοιπόν, αυτά τα λουριά πάνω στο φυτό, το πλαστικό μαζεύει τον «ιδρώτα» των φύλων.
Ο ιδρώτας αυτός όταν κρυώσει στερεοποιείται και γίνεται μαύρος, το λάβδανο. Η συλλογή του λάβδανου απαιτεί ζέστη, ηλιοφάνεια και άπνοια και πραγματοποιείται τις μεσημεριανές ώρες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Είναι μια εξαιρετικά επίπονη εργασία.
Το λάβδανο χρησιμοποιείται στην αρωματοποίια, στη βιομηχανία καλλυντικών, στα θυμιάματα, και στην ταρίχευση νεκρών. Έχει εξαιρετικές αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Πηγή:http://www.geoponikiagora.gr