Εχθροί και ασθένειες
Πώς να γλιτώσουν από την αλτερνάρια τα σταυρανθή λαχανικά
Εύφορο έδαφος για να καρποφορήσει ο µύκητας της αλτερνάριας σε καλλιέργειες µπρόκολου, λάχανου και κουνουπιδιού αποτελεί ο υγρός καιρών αυτών των ηµερών.
Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ναυπλίου, πηγές µόλυνσης είναι ο σπόρος, τα υπολείµµατα της καλλιέργειας και τα ζιζάνια ξενιστές.
Η αλτερνάρια προσβάλλει όλα τα µέρη του φυτού σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, προκαλώντας στα νεαρά φυτά λιώσιµο και στα ανεπτυγµένα κηλίδες σε φύλλα και κεφαλές. Οι καιρικές συνθήκες µε τη σταδιακή πτώση της θερµοκρασίας σε συνδυασµό µε την αυξηµένη υγρασία ευνοούν τη δηµιουργία καρποφοριών του µύκητα σε προσβεβληµένους ιστούς.
Να σηµειωθεί ότι η προσβολή ξεκινά µε κίτρινες περιοχές στα παλαιότερα φύλλα, οι οποίες στη συνέχεια εξελίσσονται σε µελανές κυκλικές κηλίδες ελαφρά βυθισµένες στο κέντρο.
Ως καλλιεργητικά µέτρα οι γεωπόνοι συστήνουν υγιή φυτά κατά τη µεταφύτευση, αραιή φύτευση για καλό αερισµό και µείωση της υγρασίας και καταστροφή ζιζανίων και υπολειµµάτων.
Πηγή:agronews.gr