Χωρίς φυτοφάρμακα καταπολεμήστε τις ασθένειες στα φυτά σας
Ακολουθεί κατάλογος φυτών τα οποία με κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να προστατεύσουν τα φυτά σας από ασθένειες
Τσουκνίδα
Το υγρό παρασκεύασμα από τσουκνίδα είναι αποτελεσματικό για ψεκασμούς ενάντια σε αφίδες (μελίγκρα), αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αζωτούχο λίπασμα όταν ριζοποτιστεί στα φυτά.
Για την παρασκευή του τσουκνιδόζουμου, τοποθετούμε χλωρές τσουκνίδες μέσα σε ένα δοχείο με 5lt νερό και τις αφήνουμε να μουλιάσουν εκεί μέσα για 10 ημέρες. Για να χρησιμοποιήσουμε το αραιώνουμε σε αναλογία 1:5 (τσουκνιδόζουμο:νερό).
Χαμομήλι
Τα αιθέρια έλαια που περιέχονται στα άνθη του χαμομηλιού, η απιίνη και το σαλικυλικό οξύ, έχουν δυναμωτικές ιδιότητες για τα κηπευτικά. Ακόμη, το υγρό παρασκεύασμα από χαμομήλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αντιμυκητικό φάρμακο για τα φυτά αλλά και να βοηθήσει στη χουμοποίηση της κοπριάς.
Παίρνουμε 50gr αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού και τα τοποθετούμε σε 10 λίτρα ζεστό νερό για περίπου 20 λεπτά. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα το υγρό μας είναι έτοιμο για χρήση.
Αρτεμίσια ή Αψιθιά (Artemisia absinthium)
Το υγρό παρασκεύασμα από αρτεμίσια ή αψιθιά χρησιμοποιείται ως εντομοαπωθητικό και είναι κατάλληλο για αφίδες, ακάρεα, κάμπιες και μυρμήγκια.
Παίρνουμε 300gr φυτού και τα τοποθετούμε σε 10 λίτρα ζεστό νερό για 20 λεπτά. Το παρασκεύασμα που παίρνουμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από αραίωση 1:3.
Στέκουλι ή Μελισσόχορτο (Symphytum officinale)
Το υγρό παρασκεύασμα από στέκουλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δυναμωτικό των φυτών, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης καλίου που περιέχει, και γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καλλιέργεια της τομάτας, που είναι καλλιέργεια με μεγάλες απαιτήσεις σε κάλλιο. Παίρνουμε 1 κιλό χλωρών φυτών και τα τοποθετούμε μέσα σε 10 λίτρα νερό και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 10 ημέρες. Για να χρησιμοποιήσουμε το υγρό παρασκεύασμα, θα πρέπει να το αραιώσουμε 1:10.
Βασιλικός
Ο βασιλικός με το άρωμά του, μπορεί να απομακρύνει διάφορα έντομα και τρωκτικά. Έτσι, για να προστατέψουμε τα φυτά μας, μπορούμε να φυτέψουμε βασιλικούς σε διάφορα μέρη του λαχανόκηπού μας.
Στάχτη
Ο διασκορπισμός στάχτης στο λαχανόκηπό μας, μας παρέχει προστασία από τα σαλιγκάρια.
Οινόπνευμα και σαπούνι
Για προστασία από αφίδες και ακάρεα (τετράνυχους), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα που έχουμε φτιάξει από 300ml οινόπνευμα + 50ml σαπούνι και έχουμε διαλύσει σε 10 λίτρα νερό.
Διαβάστε επίσης:Συγκαλλιέργεια φυτών στο λαχανόκηπο μας
Πηγή:aneza.