Αβέβαιο το μέλλον της πολυδιαφημιζόμενης από την κυβέρνηση ως αντίδοτο στην έλλειψη ρευστότητας του αγροτικού κόσμου «Κάρτας του Αγρότη», τόσο ως προς την έναρξη εφαρμογής της όσο και ως προς το ύψος του επιτοκίου που θα παρέχει ως εργαλείου δανεισμού, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιορίστηκε σε θεωρητικές περιγραφές του θέματος κατά την διάρκεια σχετικής επίκαιρης ερώτησης την Παρασκευή 4 Μαρτίου στην Βουλή.
Συγκεκριμένα, η επίκαιρη ερώτηση τέθηκε από τον Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Βασιλη Κεγκέρογλου και ήταν σχετική με τη συμβολή του υπουργείου στη βελτίωση του τραπεζικού προϊόντος με την επωνυμία «Κάρτα Αγρότη».
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Κεγκέρογλου τεκμηρίωσε την ανάγκη της βελτίωσης, του καθεστώτος δανειοδότησης των αγροτών, σε συνδυασμό με την κυκλοφορία και τη διάθεση του νέου τραπεζικού προϊόντος της «Κάρτας του Αγρότη», της οποίας το επιτόκιο είναι σε υψηλό επίπεδο, της τάξεως του 7% ενώ το πλαφόν περιορίζεται στο 50% της επιδότησης.
Συγκεκριμένα ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης ή επιδότησης των επιτοκίων δανεισμού μέσω των εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και της δημιουργίας συστήματος παροχής εγγυήσεων ώστε να αυξηθεί το ποσό της δανειοδότησης των αγροτών από το 50% που είναι σήμερα για το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν, λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό εισόδημα του αγρότη.
Ο κ. Κεγκέρογλου ρώτησε: «Έχετε την βούληση να συμβάλλετε στην ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών, ειδικά σήμερα που αγροτικός κόσμος συμπιέζεται και από την υπερφορολόγηση που του επιβάλλετε με τα μέτρα σας;»
Τέλος ζήτησε να πληροφορηθεί τη θέση της κυβέρνησης επί των συγκεκριμένων προτάσεών του καθώς και να του γνωρίσει πότε σκοπεύει να αποπληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί ως υπόλοιπο στη βασική ενίσχυση και στο λεγόμενο πρασίνισμα προκειμένου οι αγρότες να γνωρίζουν και να μπορούν να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Η απάντηση του υπουργού
Απαντώντας ο υπουργός αναφέρθηκε θεωρητικά σ’ ένα τραπεζικό προϊόν για το μέλλον ενώ έδειξε παντελώς ανενημέρωτος αφού δεν αναφέρθηκε καν στο ύψος του επιτοκίου του τραπεζικού προϊόντος «κάρτα αγρότη», ενώ για την αποπληρωμή των ενισχύσεων δήλωσε γενικά πως η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί στο α’ εξάμηνο του 2016. Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων ο υπουργό σημείωσε τα εξής:
-Στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων πολιτικών που έχουμε για τον αγροτικό χώρο, υλοποιούμε την «κάρτα αγρότη», η οποία έχει ως στόχο όχι μόνο να καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα, αλλά και όσο το δυνατόν, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, να βοηθήσει και το αναπτυξιακό κομμάτι της αγροτικής δραστηριότητας.
-Έχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο εθνικό σήμα με το λεκτικό «κάρτα αγρότη» - «Agrocarta».
-Με τη συγκεκριμένη κάρτα ο αγρότης θα μπορεί να κάνει αναλήψεις για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της εκμετάλλευσής του, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τις ενισχύσεις που προκύπτουν από τα δικαιώματά του και τις χορηγήσεις μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
-Ο αγρότης θα καλύπτει κυρίως δαπάνες εφοδίων, λειτουργικές, συντηρήσεις και θα έλεγα - θα το δούμε στη σχετική διαπραγμάτευση - να καλύπτει και ένα μέρος των καταναλωτικών διατροφικών αναγκών.
-Βασική στόχευση είναι οι χρηματοδοτήσεις μέσω της «κάρτας αγρότη» να γίνονται με ένα χαμηλό επιτόκιο. Είναι καιρός η τοκογλυφική λειτουργία που υπήρχε και υπάρχει ακόμη στον αγροτικό χώρο να αντιμετωπιστεί.
-Ήδη έχουμε απευθύνει την πρότασή μας στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Έχει γίνει σχετική συζήτηση και είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης για να παρουσιαστεί με όλες τις παραμέτρους η «κάρτα αγρότη». Θα ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
-Ήδη οι τράπεζες μπήκαν στη διαδικασία επανεξέτασης των κοστολογίων τους, ιδιαίτερα όσον αφορά το σχετικό προϊόν, και τα επιτόκια που διαμορφώνονται, τουλάχιστον στις συζητήσεις, είναι πολύ πιο χαμηλά από τα σημερινά.
-Ξεκαθαρίζω ένα πράγμα: Το προϊόν που λέγεται «κάρτα του αγρότη» με βάση την πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ένα προϊόν το οποίο απευθύνεται σε όλο το τραπεζικό σύστημα μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, γιατί έχει ως βασικό στόχο να αντιμετωπίσει αυτά τα υψηλά επιτόκια που επιβαρύνουν υπέρμετρα ακόμη και σήμερα τον αγροτικό χώρο, πρώτα μέσα από τη διαδικασία του ανταγωνισμού. Μιλάμε για επιτόκια, τα οποία θα είναι πάρα πολύ χαμηλά σε σχέση με οποιοδήποτε τραπεζικό προϊόν κυκλοφορεί σήμερα.
Το διαβάσαμε στο paseges.gr