Αποθηκεύστε σωστά, διατηρήστε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σας και απολαύστε τα όποτε θέλετε εσείς!
Αβοκάντο: Οι καρποί του αβοκάντο μαλακώνουν γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου γι’αυτό πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Μετά την έξοδό τους από αυτό, θα πρέπει να καταναλώνονται άμεσα.
Αγγούρι: Ο καρποί είναι πολύ ευπαθείς και μπορούν να αποθηκευτούν για λίγες μέρες στο ψυγείο. Προσοχή στην παρατεταμένη αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 7-8°C) γιατί εμφανίζονται κρυοτραυματισμοί και οι καρποί καταστρέφονται. Η ‘ζωή’ του αγγουριού μετά τη συγκομιδή μπορεί να παραταθεί με τη χρήση σελοφάν ή την κάλυψη με ειδικό κερί για να περιοριστεί η απώλεια υγρασίας.
Ακτινίδια: Αφήστε τα ακτινίδια σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσουν.
Ανανάς: Αποθηκεύστε τον όχι σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7°C γιατί προκαλούνται ζημιές στους καρπούς. Οι φρέσκοι ανανάδες δε θα πρέπει ποτέ να καταψύχονται.
Άνηθος: Αποθηκεύστε το φρέσκο άνηθο στο ψυγείο ή τυλιγμένο σε νωπό χαρτί ή με το κοτσάνι του μέσα σε νερό. Θα παραμείνει φρέσκος μόνο για 2-3 μέρες επειδή είναι ευαίσθητος. Μπορείτε να τον καταψύξετε είτε ολόκληρο είτε ψιλοκομμένο σε αεροστεγή δοχεία. Ο αποξηραμένος άνηθος θα πρέπει να αποθηκεύεται σε γυάλινο δοχείο σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος, όπου και διατηρείται για περίπου έξι μήνες. Κατά το μαγείρεμα, προσθέστε τον στο τέλος, διότι ο βρασμός τον καταστρέφει.
Αρακάς: Ο αρακάς θα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, διότι η ζέστη προκαλεί αλλοιώσεις στα σάκχαρά του. Καταψύξτε τον αρακά, ζεματίζοντάς τον πριν για 1-2 λεπτά.
Αχλάδια: Αν τα αχλάδια σας είναι ακόμα ανώριμα, τυλίξτε τα σε μια εφημερίδα ή χάρτινη σακούλα για να ωριμάσουν.
Βατόμουρα: Είναι πολύ ευαίσθητα και θέλουν προσοχή στη μεταχείριση γιατί φθείρονται. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο για λίγες μέρες σε σακούλες στεγνά και χωρίς να τα έχετε πλύνει.
Καλαμπόκι: Μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο, αλλά μην αφαιρέσετε το εξωτερικό του περίβλημα, διότι προστατεύει τη φρεσκάδα του. Καταναλώστε το όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Καρπούζι: Εάν κοπεί, αποθηκεύστε το στο ψυγείο με ένα σελοφάν ή αλουμινόχαρτο για να μην απορροφήσει άλλες μυρωδιές.
Κάστανα: Τα φρέσκα κάστανα μπορούν να διατηρηθούν για πολλούς μήνες σε χαμηλές θερμοκρασίες (κοντά στον 1°C) χωρίς εντομοπροσβολές και μούχλιασμα. Κατά την συντήρησή τους θα πρέπει η επιφάνειά τους να παραμένει στεγνή.
Κεράσια-Βύσσινα: Συντηρήστε τα στο ψυγείο γιατί είναι πολύ φθαρτά.
Κολοκύθι: Τα κολοκύθια θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο χωρίς προηγουμένως να έχουν πλυθεί, όπου και διατηρούνται για περίπου μία εβδομάδα. Μπορούν, επίσης, να καταψυχθούν, αλλά αυτό μαλακώνει τη σάρκα τους.
Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι είναι καλύτερα προστατευμένο και διατηρείται φρέσκο όταν περιβάλλεται από τα χοντρά πράσινα φύλλα του.
Κρεμμύδια-σκόρδα: Διατηρήστε τα σε μέρος σκοτεινό και ψυχρό. Μην τα κλείνετε σε δοχεία και αν τα φυλάξετε σε πλαστικές σακούλες φροντίστε να τις τρυπήσετε σε πολλά σημεία ώστε το περιεχόμενο τους να αερίζεται καλά.
Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα φρέσκα λαχανάκια Βρυξελλών διατηρούνται για 3-4 ημέρες στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα. Μπορείτε να τα καταψύξετε, αφού προηγουμένως τα ζεματίσετε για 3-5 λεπτά, οπότε μπορούν να διατηρηθούν μέχρι κι ένα χρόνο.
Μανιτάρια: Διατηρούνται στο ψυγείο για 3-5 μέρες. Απλώστε τα σε μία επίπεδη επιφάνεια και σκεπάστε τα με μία χαρτοπετσέτα που είναι λίγο υγρή.
Μαρούλι: Το μαρούλι είναι πολύ ευπαθές λαχανικό, αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό. Δεν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη συγκομιδή.
Μελιτζάνες-Πιπεριές: Οι καρποί αυτοί μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για κάποιες ημέρες, αλλά προσοχή στην παρατεταμένη αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 7-8°C) γιατί εμφανίζονται τα σημάδια του ψύχους, κρυοτραυματισμοί και οι καρποί καταστρέφονται. Μην τυλίγετε τις μελιτζάνες με πλαστικό γιατί εμποδίζουν τον καρπό να αναπνέει και να χάσει τη φρεσκάδα του.
Μήλα: Τα μήλα διατηρούνται για πολύ καιρό. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος χωρίς να ακουμπά όσο το δυνατόν, το ένα το άλλο. Μπορείτε να τυλίξετε το καθένα χωριστά σε εφημερίδα.
Μπανάνα: ποτέ στο ψυγείο γιατί χαλάνε γρήγορα. Αν αγοράσατε πράσινες μπανάνες, κλείστε τες σε μια σακούλα με ένα μήλο μέσα και σύντομα θα κιτρινίσουν και θα είναι έτοιμες για κατανάλωση.
Μπρόκολο: Διατηρήστε το στο ψυγείο για μία εβδομάδα σε πλαστική σακούλα.
Ξηροί καρποί: οι αποξηραμένοι καρποί μπορεί να συντηρηθούν για αρκετούς μήνες σε ξερό και καλά αεριζόμενο χώρο. Προσοχή χρειάζεται για ενδεχόμενες προσβολές από έντομα.
Παντζάρια: Αφαιρέστε τα χόρτα από τα παντζάρια και αφήστε μόνο 2-3 εκατοστά. Τοποθετήστε τα σε χωριστές πλαστικές σακούλες και μετά στο ψυγείο.
Πατάτα: Η πατάτα πρέπει να αποθηκεύεται σε σκοτεινό, δροσερό και στεγνό μέρος, ενώ δεν πρέπει να εκτίθεται στο φως του ήλιου, ώστε να μην πρασινίσει. Επίσης, μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς το άμυλο μπορεί να μετατραπεί σε σάκχαρα δίνοντας μια δυσάρεστη γεύση. Επιπρόσθετα, μην αποθηκεύετε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια, γιατί τα αέρια που εκπέμπουν τα δυο αυτά λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις το ένα στο άλλο.
Πεπόνι: Αποθηκεύστε το πεπόνι έξω από το ψυγείο αν δεν έχει ωριμάσει ακόμα και μέσα σε αυτό εάν είναι ώριμο. Προστατέψτε το με ένα σελοφάν για να μην απορροφήσει άλλες μυρωδιές για λίγες μέρες.
Πράσα: Τα πράσα πρέπει να φυλάσσονται χωρίς να έχουν πλυθεί ή κοπεί στο ψυγείο, όπου παραμένουν φρέσκα για περίπου μία με δύο εβδομάδες. Τυλίγοντάς τα χαλαρά σε πλαστική σακούλα βοηθά να διατηρούν την υγρασία τους. Κατεψυγμένα διατηρούνται για περίπου τρεις μήνες, αν και με το ολιγόλεπτο ζεμάτισμα που απαιτείται δε διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Ροδάκινα-Δαμάσκηνα-Βερίκοκα: Οι άγουροι καρποί μένουν έξω από το ψυγείο. Οι ώριμοι νωποί καρποί μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο, για διάστημα ανάλογο με την ποικιλία και το βαθμό ωρίμανσης.
Ρόδια: Τα ρόδια μπορούν να συντηρηθούν ικανοποιητικά στο ψυγείο για αρκετές μέρες.
Σύκα: Τα σύκα είναι πολύ ευαίσθητοι καρποί και συντηρούνται για λίγες μέρες στο ψυγείο.
Σταφύλια: Αποθηκεύστε τα άπλυτα στο ψυγείο έως μία εβδομάδα.
Τομάτες: Οι τομάτες προορίζονται για άμεση κατανάλωση και μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου για μία εβδομάδα. Αποθηκεύστε τις για λίγες μόνο μέρες στο ψυγείο εάν χρειάζεται, γιατί καταστρέφεται η υφή και η γεύση τους.
Φασολάκια πράσινα: Τα φασολάκια θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος, ώστε να προστατεύονται από την απώλεια υγρασίας. Συνιστάται να πλένετε τα φασολάκια πριν τα φυλάξετε για να ενισχύσετε την υγρασία τους και να παραμείνουν φρέσκα. Θερμοκρασίες κάτω των 4°C μπορεί να τα αλλοιώσουν.
Χόρτα: Τυλίξτε τα χόρτα σε ελαφρώς υγρές χαρτοπετσέτες και τοποθετήστε τα σε πλαστικές σακούλες στο ψυγείο.
Πηγή:superflowers