Με πόσα μέλη θα ιδρύεται ένας Δασικός Συνεταιρισμός

    Μοιραστείτε το:

Στα 21 άτομα έπεσε ο πήχης των ελάχιστων απαιτούμενων μελών, από τα 25 που προβλέποντας αρχικά, προκειμένου να συσταθούν δασικές συνεταιριστικές οργανώσεις, σύμφωνα με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τους δασικούς συνεταιρισμούς, που υπερψηφίστηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου από την Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ επί της αρχής ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, ενώ η αντιπολίτευση δεν στήριξε το άρθρο για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς θεωρούν ότι θα έπρεπε να μπει στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και να συζητηθεί αναλυτικά.

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, όλες, σχεδόν οι πλευρές, πλην ΚΚΕ και ΧΑ, συμφώνησαν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Όπως τόνισε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, με το νόμο για τους δασικούς συνεταιρισμούς κλείνει ένας φαύλος κύκλος που ξεκίνησε για ιστορικούς λόγους, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, όταν η πολιτική πρακτική της εποχής ήταν να φέρνει τον κόσμο στο κέντρο, επειδή φοβόταν τους ορεσίβιους πληθυσμούς και τους οδήγησε στην εσωτερική μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην γίνονται, πλέον, στα ορεινά δημόσιες επενδύσεις και όσοι πολίτες ήθελαν να παραμείνουν άλλαζαν επάγγελμα και τα βοσκοτόπια γέμιζαν δέντρα, χάθηκαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι άνθρωποι έχασαν την αρμονική τους σχέση με τη φύση.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιρώνης, το 50% της χώρας είναι καλυμμένο με δάση, κάτι που θα μπορούσε να της επιτρέπει, όπως γίνεται σε χώρες με ανάλογη δασοκάλυψη, να έχει έσοδα που θα καλύπτουν το 2% του ΑΕΠ.

Ο κ. Τσιρώνης εξήγησε γιατί επελέγη ο αριθμός 21 ως προϋπόθεση μελών για τη σύσταση και λειτουργία συνεταιρισμού, καθώς η προηγούμενη πρόβλεψη για 7, επέτρεπε σε εμπόρους που δεν έμεναν σε δασικές περιοχές να βρίσκουν 6 γέροντες και να εκμεταλλεύονται δασικές εκτάσεις προς όφελός τους. Σχετικά, μάλιστα, με την κριτική του κ. Μηταράκη για το αν θα καλυφθεί αυτός ο αριθμός στις νησιωτικές περιοχές, ο κ. Τσιρώνης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση το έχει μελετήσει και θεωρεί βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Μάλιστα θεωρεί ότι ο αριθμός αυτός θα αλλάξει προς το μεγαλύτερο, στην πορεία, καθώς θα υπάρξει ενδιαφέρον για επιστροφή στα δάση.

Δασικοί χάρτες

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των δασικών χαρτών, ένα ”μείζον ζήτημα που προηγείται της δασικής πολιτικής και ήταν όραμα και των οικολόγων πράσινων” όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν δεν υπήρξε πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, καθώς, “προφανώς ο ορισμός του δάσους θα απέκλειε από ένα εκτεταμένο πελατειακό σύστημα την εκμετάλλευση για καταπάτηση”. Απάντησε στον ισχυρισμό ότι οι δασικοί χάρτες ήταν έτοιμοι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους σταμάτησε, επισημαίνοντας ότι μόνο το 1% των χαρτών αναρτήθηκαν το 2010. Παρ΄όλα αυτά, ακόμη και ο νόμος του 20120 που είχε κάποια θετικά, καταργήθηκε με τον νόμο 4164/2013 και από τότε δεν κατέστη δυνατόν να αναρτηθεί ούτε ένας δασικός χάρτης. Για να φτάσουμε στη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία, όπως τόνισε ο κ. Τσιρώνης, “μέσα σε τρεις μήνες έχουμε το 20% έτοιμους χάρτες, ενώ κάποιοι χάρτες ήταν θεωρημένοι από το 2002 και ουδέποτε αναρτήθηκαν”.

Ο κ. Τσιρώνης έδωσε απάντηση και στον κ. Βασίλη Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος μίλησε με αρνητικό τρόπο για το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς του “κακή αντιγραφή παλαιών νομοθετικών ρυθμίσεων και αναχρονιστικό πλαίσιο”, αν και δήλωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα το ψηφίσει.

“Απορώ πως μπορείτε και το λέτε αυτό για ένα νομοσχέδιο, για το οποίο η πλειοψηφία έχει μιλήσει θετικά” σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και προκάλεσε το κόμμα του κ. Κεγκέρογλου να το καταψηφίσει και στη συνέχεια να κάνει αυτοκριτική και να απολογηθεί στους δασεργάτες.

Ο κ. Τσιρώνης απευθύνθηκε και στον κ. Αμυρά, ο οποίος, στη δική του τοποθέτηση, ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει για το αν θα κάνει κάτι για δασικούς δρόμους που είναι κλειστοί στο νησί της Ιθάκης (αναφερόμενος σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ). Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος εξήγησε ότι δασικοί δρόμοι κλειστοί υπάρχουν και στην Πάρνηθα και στον Υμηττό και πρέπει να είναι κλειστοί για λόγους ασφαλείας, καθώς, σε άλλη περίπτωση, θα διευκόλυνε την εγκληματικότητα.

Τέλος, για το θέμα του Ελληνικού, που επανέφεραν ορισμένοι εκ των ομιλητών κυρίως από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσιρώνης σχολίασε: “εγκαλούμαστε γιατί υπογράψαμε κάτι που είχε συμφωνηθεί το 2014 και καθυστερήσαμε. Καθυστερήσαμε γιατί θέλαμε να αλλάξουμε τη σύμβαση και την αλλάξαμε όσο μπορέσαμε. Η κατηγορία γιατί δεν κυρώθηκε το 2014 αφορά τους προκατόχους μας”.
 
Επιμένει στο θέμα του ΕΛΓΑ ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Επανήλθε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου στο θέμα των ελεγκτών του ΕΛΓΑ, καθώς φέρνει, για πέμπτη φορά όπως είπε και ο ίδιος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, την τροπολογία για την αύξηση της αποζημίωσης η οποία είχε περιοριστεί από τα 15 στα 25 ευρώ, μια τροπολογία την οποία δεν έκανε δεκτή ο υπουργός Περιβάλλοντος.
 
Το θέμα είχε μπει στη Βουλή και χθες το πρωί, με επίκαιρη ερώτηση του ίδιου βουλευτή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον κ. Αποστόλου να ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί το ζήτημα με υπουργική απόφαση, κάτι που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και η κυβέρνηση επιδιώκει να εκδώσει, το συντομότερο.

Στο θέμα του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος, στην τοποθέτησή του, υπενθύμισε ότι τον νόμο για τον περιορισμό της αποζημίωσης των ελεγκτών, που ήταν υποχρέωση που προέκυψε από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, είχαν ψηφίσει τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τον αριθμό των ημερών που μπορούν να είναι έξω στο πεδίο για τους γεωπόνους από 150 στις 200 ημέρες και για τους κτηνιάτρους από 180 στις 200. “Δεν θυμάστε τι ψηφίζουμε, εμείς τα προχωράμε” σημείωσε ο κ. Φάμελλος, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι δίνεται η δυνατότητα με αυτόν τον νόμο να λυθεί το πρόβλημα με υπουργική απόφαση. “Δεν θέλετε, μάλλον, να λύσουμε το πρόβλημα, θέλετε να κάνετε προσωπική επίθεση σε κάποιον υπουργό της κυβέρνησης. Εμείς θα το λύσουμε για να είμαστε εντάξει με τους εκτιμητές και τους αγρότες, εσάς σας αφήνουμε να κάνουμε μικροπολιτική” πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

 Για περισσότερα δείτε εδώ το νομοσχέδιο, με τα συνοδευτικά έγγραφα και τα πρακτικά των συζητήσεων, όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής

 

 

Το διαβάσαμε στο .paseges.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία