Χρήσιμες πληροφορίες για την περιποίηση των θάμνων και των παρτεριών λουλουδιών

    Μοιραστείτε το:

Όταν τα λουλούδια  ανθίζουν στα παρτέρια τους, λίγη προσπάθεια από μέρους σας τη σωστή χρονική στιγμή μπορεί να τα κάνει ακόμα ομορφότερα. Ή να διατηρήσει την ομορφιά τους όσο το δυνατό περισσότερο - και να τα βοηθήσει να εμφανιστούν ξανά το συντομότερο δυνατό. Εδώ θα μάθετε ακριβώς τι χρειάζεται να κάνετε στους θάμνους και στα παρτέρια λουλουδιών σας!

Χρήσιμες πληροφορίες για την περιποίηση των θάμνων και των παρτεριών λουλουδιών
Είναι απίστευτο! Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που αγαπούν τα λουλούδια, αλλά λένε: "Δεν θα ασχοληθώ άλλο με τα παρτέρια λουλουδιών. Απαιτούν πολλή δουλειά". Εντάξει, πράγματι, έχουν κάποιον κόπο. Όμως, η φροντίδα των παρτεριών λουλουδιών - και συγκεκριμένα των θάμνων - είναι τόσο εύκολη που πραγματικά με εκπλήσσει η εντύπωση που έχουν οι κηπουροί, ότι, δηλαδή, πρέπει συνέχεια να ασχολούνται με αυτά.

Πάμε να συγκρίνουμε ένα θάμνο με το γκαζόν: Θα πρέπει να κουρεύετε το γκαζόν τουλάχιστον κάθε δέκα μέρες, ανάμεσα στα μέσα Μαρτίου και στα μέσα Οκτωβρίου - άρα για έξι μήνες - δηλαδή συνολικά 18 ή 20 φορές. Ανάλογα την έκταση του γκαζόν, χρειάζεστε 30 λεπτά έως δύο ώρες - άρα συνολικά 10 έως 40 ώρες, χωρίς να υπολογίζεται η πρόσθετη εργασία για τη λίπανση ή το επιφανειακό σκάλισμα. Αυτό σημαίνει ότι η φροντίδα του γκαζόν απαιτεί τουλάχιστον μία εργάσιμη εβδομάδα ετησίως.

Τα παρτέρια - που φιλοξενούν αντιστοίχως εποχιακούς θάμνους και λουλούδια - δεν απαιτούν τόσο χρόνο. Εάν φυτευτούν με τρόπο που εξασφαλίζει ότι τα φυτά είναι κατάλληλα για τη συγκεκριμένη τοποθεσία (και επομένως αναπτύσσονται σωστά) και εάν είναι επικαλυπτόμενα, η φροντίδα τους είναι πανεύκολη. "Επικαλυπτόμενα" σημαίνει ότι τα φύλλα γειτονικών φυτών αγγίζουν το ένα το άλλο (για τους θάμνους, αυτό θα συμβεί το αργότερο τον δεύτερο χρόνο). Έπειτα, σκιάζουν το έδαφος αποτρέποντας τη βλάστηση των σπόρων των ζιζανίων και καθυστερώντας την εξάτμιση της υγρασίας του χώματος.

Μια απλή σύγκριση, όπως η παραπάνω, παρουσιάζει τα παρτέρια στην πραγματική τους διάσταση και πείθει ότι τελικά η φροντίδα τους είναι απλή. Νομίζουμε ότι έτσι γίνεται πολύ πιο ελκυστική η ιδέα να δημιουργήσετε μια θάλασσα λουλουδιών στον κήπο σας. Δοκιμάστε το! Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε!


Κάντε το πότισμα παιχνιδάκι
Οι θάμνοι αναπτύσσονται σε φυσικά περιβάλλοντα που είναι υγρά ή εντελώς ξηρά. Για τον κήπο σας αυτό σημαίνει ότι: Εάν έχετε επιλέξει τους σωστούς θάμνους για το παρτέρι σας, θα αναπτυχθούν σχεδόν χωρίς καθόλου πότισμα, εκτός από τις περιόδους εξαιρετικά ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών, οπότε τα φυτά θα χρειαστούν λίγη βοήθεια από σας. Επομένως, η επιλογή των φυτών και η μέθοδος φύτευσης είναι καθοριστικής σημασίας και, όπως προαναφέρθηκε, το μυστικό είναι η επικάλυψη.

Για να μειώσετε τον κόπο του ποτίσματος, δημιουργήστε εδαφοκαλυπτικό στρώμα στα παρτέρια με κομπόστ από φλοιούς ή με χαλίκι ανάλογα με την αισθητική του κήπου σας. Επιπλέον, μπορείτε να διευκολύνετε τα πράγματα χρησιμοποιώντας αυτόματο σύστημα ποτίσματος.

Εάν θέλετε ή χρειάζεται να ποτίσετε, το καλύτερο είναι το εξής: Ποτίζετε τα φυτά μόνο όταν αρχίζουν να μαραίνονται - τότε το πρόβλημα είναι σοβαρό. Μέχρι εκείνο το σημείο, η φύση κάνει τη δουλειά της. Αυτό ισχύει, αφού τα φυτά έχουν ωριμάσει και όχι όσο βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης, η οποία διαρκεί έως και ένα έτος. Αντί να κουβαλάτε ποτιστήρια εδώ και εκεί, το πότισμα είναι ευκολότερο χρησιμοποιώντας σωλήνα και πιστόλι ποτίσματος, για να μπορείτε να φτάνετε καλύτερα και άνετα στα παρτέρια και στα φυτά.

Η καλύτερη ώρα για πότισμα είναι νωρίς το πρωί. Η δεύτερη επιλογή είναι αργά το βράδυ. Το βραδινό πότισμα δεν προτιμάται, επειδή είναι καλύτερο τα φυτά να μην περάσουν το βράδυ μουσκεμένα, αφού η υγρασία προάγει την ανάπτυξη μυκήτων. Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα ποτίσματος, αποφεύγετε να καταβρέχετε τα φύλλα και συγκεκριμένα τα άνθη. Στη διάρκεια της ημέρας, ποτίζετε μόνο όταν είναι ανάγκη και χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό. Εάν ποτίσετε τα ζεστά φυτά με νερό βρύσης, που είναι πολύ κρύο, θα παγώσετε τις ρίζες ακριβώς τη στιγμή που δεν πρέπει, δηλαδή στη φάση της ανάπτυξης. Ποσότητα νερού: Καλύτερα περισσότερο νερό σε αραιά διαστήματα παρά λίγο νερό συχνά. Συγκεκριμένα: Πολύ καλό και σκόπιμο πότισμα, δηλαδή περίπου 10 λίτρα νερό ανά τετραγωνικό μέτρο.

Συμβουλή: Εάν χρησιμοποιείτε βρόχινο νερό, εξοικονομείτε χρήματα από τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ. Αυτό ισχύει όσο το βρόχινο νερό είναι άφθονο. Για παράδειγμα, εάν κάθε χρόνο το ύψος βροχής είναι 700-800 mm στην περιοχή σας, αυτό μεταφράζεται σε 700-800 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, άνετα ισοδυναμεί μια δεξαμενή δωρεάν νερού ετησίως για τον κήπο σας!

Λίπανση των λουλουδιών του κήπου - μια εργασία πολύ απλή!
Οι σημαντικότεροι βασικοί κανόνες για τη σωστή λίπανση του κήπου περιλαμβάνονται στο Ειδικό ενημερωτικό δελτίο της GARDENA για τη λίπανση. Σε αυτό το σημείο, απλώς θα επαναλάβουμε το εξής:

Στους κήπους θαμνόδεντρων, η λίπανση εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα φύλλων και λουλουδιών των φυτών. Λιπαίνω μόνο τους θάμνους του βραχόκηπου εδώ κι εκεί με μια χούφτα οργανικού λιπάσματος από κέρας ή λίγο κομπόστ (μόλις ένα λίτρο ανά τετραγωνικό μέτρο). Μπορείτε να λιπάνετε τους θάμνους σε πρασιές με ζωηρή ανάπτυξη με περίπου 50 γραμμάρια μείγματος λιπάσματος ανά τετραγωνικό μέτρο την άνοιξη (γύρω στον Μάρτιο/Απρίλιο). Εναλλακτικά, μπορείτε να τους ρίξετε γύρω στα τρία λίτρα κομπόστ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι θάμνοι με πιο ασθενή ανάπτυξη χρειάζονται μόνο 30 γραμμάρια ή 1,5 λίτρο. Στα μέσα Ιουνίου, μπορείτε να τους λιπάνετε ξανά με μια δεύτερη, ελαφρώς μειωμένη ποσότητα.

Παρόμοιοι κανόνες ισχύουν και για τα παρτέρια με μονοετή και διετή καλοκαιρινά λουλούδια. Ωστόσο, επειδή αυτά τα φυτά αναπτύσσουν πολλά φύλλα και άνθη μέσα σε μερικές εβδομάδες, είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει ανάγκη για περισσότερο λίπασμα. Αρχικά προσθέστε σε αυτά τα φυτά 50 γραμμάρια μείγμα λιπάσματος (λίπασμα για καλλωπιστικά φυτά) ανά τετραγωνικό μέτρο κατά τη φύτευση, έπειτα προσθέστε λίπασμα μια δεύτερη φορά (40 γραμμάρια ή 1,5 έως 2 λίτρα κομπόστ) στα τέλη Ιουνίου και μια τρίτη φορά (40 γραμμάρια ή 1,5 έως 2 λίτρα κομπόστ) τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Αυτή η εργασία θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση τις υγρές, συννεφιασμένες μέρες. Διαφορετικά, λιπάνετε τα φυτά, όταν τα ποτίζετε. Μην ξεχάσετε να "χτενίσετε" το λίπασμα αμέσως, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε κομπόστ.

Στηρίγματα στους θάμνους - Ναι, αλλά πώς;
Εάν οι θάμνοι στο παρτέρι ή μεμονωμένοι θάμνοι έχουν φτάσει σε κρίσιμο μέγεθος, μπορεί εύκολα να χάσουν το σχήμα τους, να λυγίσουν και να σπάσουν από τον αέρα και τη βροχή. Μπορείτε να δέσετε χαλαρά τους όμορφους θάμνους του πατρεριού σας χρησιμοποιώντας ειδικούς δακτυλίους για θάμνους που θα τους περάσετε εγκαίρως, προτού γίνουν πραγματικά απαραίτητοι. Οι δακτύλιοι θάμνων συνήθως είναι πιο καλαίσθητοι από τις υφασμάτινες λωρίδες ή τα σκοινιά. Επιπλέον, αυτά θα πρέπει να τυλίγονται γύρω από δύο αντικριστά κλαδιά θάμνων, αφού διαφορετικά μπορεί πολύ εύκολα να γλιστρήσουν προς τα κάτω στο χώμα. Έξυπνες ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε: Λυγίστε ένα γυμνό κλαδί ιτιάς σε σχήμα δακτυλίου ή στεφάνης και στερεώστε το σε ένα δοκάρι. Μόλις φτιάξατε ένα χειροποίητο στήριγμα θάμνου σε κλασικό, αγροτικό στυλ. Εάν θέλετε ακόμα πιο ρουστίκ αισθητική ή εάν θέλετε να νιώσετε πιο κοντά στη φύση: Πάρτε κλαδιά φουντουκιάς τουλάχιστον ενός μέτρου σε ύψος. Περάστε τρία, τέσσερα ή πέντε απευθείας γύρω απ' το θάμνο και λυγίστε τις άκρες τους πάνω απ' το θάμνο έτσι ώστε να μπορέσετε να τις χώσετε σε ένα λάκκο που θα σκάψετε με φτυάρι. Κλείστε το λάκκο, αφού χώσετε τις άκρες. Εάν η τάση από το λύγισμα είναι υπερβολική, σπάστε το κλαδί. Αυτή η πρακτική και οικολογική σκεπή από κλαδιά σύντομα θα γεμίσει με θάμνους, χρησιμεύοντας ως υποστήριγμα.


Τι κάνετε για τα ζιζάνια; Και για το σαμπούκο;
Μερικά μόνο ζιζάνια θα καταφέρουν να φυτρώσουν σε ένα παρτέρι με θάμνους, εάν οι θάμνοι είναι φυτεμένοι σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και υπάρχει εδαφοκαλυπτικό στρώμα, εφόσον είναι απαραίτητο. Μπορείτε πάντα να σκαλίζετε λίγο ανάμεσα στα κλαδιά, διαταράσσοντας την ανάπτυξη όσων ζιζανίων καταφέρνουν να φυτρώσουν. Προσέξτε όμως: Ορισμένοι θάμνοι, όπως οι χόστα, έχουν ρίζες πολύ κοντά στην επιφάνεια και μπορούν να καταστραφούν με το σκάλισμα.

Ο σαμπούκος αποτελεί σύνηθες πρόβλημα στις πρασιές με θάμνους και εξαπλώνεται παντού. Η αφαίρεσή του είναι πολύ κοπιαστική εργασία. Όταν τον ξεριζώνετε, πάντα απομένουν στο χώμα κομματάκια ρίζας, τα οποία αναπτύσσονται και φυτρώνουν πάλι νέοι σαμπούκοι.

Παλαιότερα, ήταν συχνά αναγκαία η πλήρης εκρίζωση όλων των σαμπούκων και η δημιουργία της πρασιάς από την αρχή. Τώρα διατίθεται ένα βιολογικό ζιζανιοκτόνο από τη Neudorff (Finalsan GF GierschFrei) που δίνει τέλος στον σαμπούκο. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να το απλώσετε σε κάθε φύλλο του σαμπούκου και σύντομα θα δείτε το σαμπούκο να σαπίζει μέσα σε μερικές ώρες.

Χρειάζονται οι θάμνοι κλάδεμα;
Δεν είναι ανάγκη να κλαδέψετε οπωσδήποτε κάτι στον κήπο σας το καλοκαίρι. Εάν θέλετε να αποφύγετε το σχηματισμό σπόρων, αφού έτσι αυτοφύονται τα φυτά, αφαιρέστε τα άνθη κλαδεύοντάς τα. Μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη των δελφινίων, του ακόνιτου, του φασκόμηλου, της νεπέτας και των μαργαριτών, κόβοντας τους μίσχους των ανθέων σε πρώιμη φάση έτσι ώστε να αναγεννηθούν και να ανθίσουν ξανά το φθινόπωρο, το αργότερο. Αφήνω τους θάμνους που συμπτύσσονται στη διάρκεια του καλοκαιριού και μαραίνονται γρήγορα, όπως π.χ. η ματωμένη καρδιά, να αναπαυθούν, προτού κόψω τα μαραμένα φύλλα - παρόλο που ίσως να μην φαίνονται και τόσο όμορφοι όσο αργοπεθαίνουν. Ωστόσο, εάν αφήσετε τα φυτά να ρίξουν τα φύλλα τους, δυναμώνουν καθώς εισέρχονται στη φάση ανάπαυσης.

Μοιραστείτε τις χαρές του κήπου: Διαιρέστε τους θάμνους σας
Στα τέλη του καλοκαιριού (αναλόγως του καιρού, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου), μπορείτε να ξεκινήσετε να διαιρείτε αρκετούς θάμνους, π.χ. ιδίως τις ίριδες-νάνους ή τις μαργαρίτες για να τις αναζωογονήσετε. Μόνο οι θάμνοι που διαρκούν πάρα πολύ, όπως οι παιώνιες, είναι καλύτερο να παραμένουν σε ένα μέρος για κάποια χρόνια.

Η περίοδος διαίρεσης των θάμνων είναι επίσης η κατάλληλη για να τους μοιράσετε. Χαρίστε σε φίλους σας, που λατρεύουν και εκείνοι τους κήπους, ένα μέρος από τους θάμνους που δεν θέλετε να κρατήσετε. Έτσι, αυξάνεται η ποικιλία θάμνων σε κάθε κήπο, τα φυτά ως δώρα δίνουν χαρά σε όλους και οι φιλίες δυναμώνουν.

Πώς να βελτιώσετε την ανθοφορία των καλοκαιρινών λουλουδιών σας
Εάν ακολουθείτε πάντα τις πληροφορίες σχετικά με τη λίπανση και το πότισμα των παρτεριών με μονοετή καλοκαιρινά λουλούδια, ήδη έχετε κάνει το σημαντικότερο βήμα, αφού το συνεπές πότισμα είναι ζωτικής σημασίας για να διαρκέσουν πολύ τα λουλούδια. Στις ποικιλίες που δεν αντιδρούν ικανοποιητικά στον ασβέστη και χρειάζονται πολύ σίδηρο - όπως η πετούνια, η ήβη, το άσπρο καμπανάκι και η μπλε μαργαρίτα - μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα έλλειψης σιδήρου (κίτρινα νεαρά φύλλα, ακόμα πράσινες νευρώσεις των φύλλων στη ρίζα). Αυτό είναι πολύ πιθανό σε ιδιαίτερα ασβεστώδη χώματα και όπου γίνεται χρήση σκληρού νερού. Απλώς προσθέστε στα φυτά σιδηρούχα τροφή - θα βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα - σύμφωνα με τις οδηγίες.

Τον Αύγουστο, επιστρέφοντας από τις διακοπές σας, μπορεί να βρείτε ορισμένα φυτά (π.χ. το φυτό scaevola ή παλαιότερες ποικιλίες πετούνιας) σε φάση ανθοφορίας και άλλα φυτά μπορεί να έχουν εξαφανιστεί εντελώς (π.χ. λομπέλια, φασκόμηλο). Τα νεκρά φυτά καλύτερα να απομακρύνονται από το παρτέρι. Στα κενά σημεία, μπορείτε να φυτέψετε βότανα του λιβαδιού, χόρτα και θάμνους, για να δημιουργήσετε μια φθινοπωρινή ατμόσφαιρα. Επιπλέον, κάτι που ισχύει για όλα τα καλοκαιρινά λουλούδια - ιδίως για τη φούξια, τη λαντάνα, το γεράνι, τη νεμέζια, τη διάσκια, τη μονάρδα και μικρή δίκελλα - μην αφήνετε τα φυτά να δημιουργήσουν σπόρους, καθώς έτσι αλλάζουν οι ορμόνες τους και ανθοφορούν λιγότερο!

Ενέργειες για να έχετε μερικά κάθε χρόνο: Διετή φυτά
Να θυμάστε ότι τα διετή φυτά πρέπει να φυτεύονται νωρίς, εάν θέλετε να ομορφύνουν τον κήπο σας τον επόμενο χρόνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: γαρύφαλλο, μάραθο, χελιδονόχορτο, δακτυλίτις, λυχνίς στεφανωματική, γαϊδουράγκαθο, φλόμος και ορισμένα είδη γεντιανής.

Τώρα είναι η εποχή που πρέπει να φυτέψετε πανσέδες και μενεξέδες για τον ερχόμενο χρόνο. Μην ξεχάσετε να φυτέψετε συμπληρωματικά και μαργαρίτες με μεγάλα άνθη, καθώς και τα μικρά μπλε μη με λησμόνει.


Καλλωπιστικά λαχανικά και βρώσιμα λουλούδια
Εάν καλλιεργείτε καλλωπιστικά λαχανικά, όπως το τεύτλο με τα πολύχρωμα φύλλα, καθώς και βότανα, όπως το λάπαθο με τα κόκκινα φύλλα, μην ξεχάσετε τη συγκομιδή τους. Τα τρυφερά φύλλα αυτών των φυτών είναι συχνά εξαιρετική πρώτη ύλη για την κουζίνα - τα δύο παραπάνω είναι παραδείγματα εδεσματολογικών απολαύσεων που μπορείτε να βρείτε στον κήπο σας! Εάν σχηματιστούν μίσχοι λουλουδιών, κόψτε τους αμέσως μόλις αναπτυχθούν. Άλλα λουλούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από το θάμνο στην κουζίνα: Μπορείτε να γεμίσετε τις ημεροκαλίδες όπως ακριβώς κάνετε με τους κολοκυθανθούς, π.χ. με κοτοσαλάτα. Κάθε ποικιλία της ημεροκαλίδας έχει διαφορετική γεύση. Βρώσιμες είναι οι εξής: Crimson Pirate, French Lingerie, η κίτρινη ημεροκαλίδα και η ημεροκαλίδα με ανοιχτά κίτρινα άνθη. Για παράδειγμα, οι ημεροκαλίδες και τα άνθη της ντάλιας μαζί με βούγλωσσο ή/και άνθη κατηφέ προσθέτουν εξαιρετική εμφάνιση και γεύση στην πολύχρωμη καλοκαιρινή σαλάτα. Προσωπικά προτιμώ τη γεύση που έχουν τα ανοιχτόχρωμα άνθη της ντάλιας σε σύγκριση με τα σκουρόχρωμα, τα οποία - αναλόγως της ποικιλίας - τα βρίσκω πολύ πικρά. Κόψτε μια ντάλια και δοκιμάστε. Η γεύση της μοιάζει με εκείνη του μαρουλιού, μόνο κάπως πιο έντονη.

 

Το διαβάσαμε στο gardena.com
 

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία