Φυτεύοντας όμορφους πράσινους φράχτες

    Μοιραστείτε το:

Ο πράσινος φράχτης είναι μεγαλοφυής: Προσφέρει σκιά, προστατεύει από τον θόρυβο, αέρα και αδιάκριτα βλέμματα, αντικαθιστά μια περίφραξη και συνάμα διακοσμεί, και προσφέρει στέγη για πουλιά και άλλα μικρά ζώα. Για όλους αυτούς τους λόγους, δε θα θέλατε να έχετε και εσείς έναν πράσινο φράχτη στον κήπο σας; Πάρτε ένα φτυάρι και πάμε να το κάνουμε!

Οι πράσινοι φράχτες μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες. Από τη μία υπάρχουν φράχτες που χρειάζονται κλάδεμα συχνά ή αφήνονται ελεύθερα να μεγαλώσουν. Από την άλλη υπάρχουν φυλλοβόλοι και αειθαλείς. Η φροντίδα εξαρτάται από την ποικιλία του φράχτη. Όποια ποικιλία και αν θέλετε να φυτέψετε, η διαδικασία φυτέματος είναι πάντα η ίδια.
Μπορείτε να φυτέψετε φράχτες από το Σεπτέμβρη μέχρι τις αρχές Νοέμβρη. Έτσι οι ρίζες θα έχουν αρκετό χρόνο να δυναμώσουν και να εξαπλωθούν στη θερμό έδαφος μέχρι τα πρώτα κρύα. Δε συνίσταται να φυτέψετε φράχτες το καλοκαίρι επειδή η εξαέρωση διαμέσου των φύλλων και των βελόνων είναι πολύ υψηλή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να φυτέψετε το φράχτη σας το καλοκαίρι ή στο τέλος της άνοιξης, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι η φροντίδα θα είναι πολύ απαιτητική. Αυτό, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ελάχιστων βροχοπτώσεων. Συνεπώς, το συχνό πότισμα είναι απαραίτητο ώστε τα φυτά να προστατευτούν από ξηρασία.

Τώρα αρχίζει το σκάψιμο!
Σκάψτε ένα βαθύ λάκκο στο επιλεγμένο σημείο όπου ο «πράσινος τοίχος» σας υποτίθεται θα μεγαλώσει. Προσέξτε να αφήσετε αρκετό χώρο μεταξύ του γειτονικού κήπου και των διάφορων φυτών. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή αλλιώς ο φράχτης μπορεί να μην ανθίσει, να γίνει καφετής, και τελικά να ξεραθεί. Τώρα φυτέψτε τον φράχτη σας τοποθετώντας τα μεμονωμένα φυτά μέσα στο λάκκο. Σε περίπτωση που το φυτό έχει σακούλα στις ρίζες του, κόψτε την να ανοίξει και αφαιρέστε την. Αν το φυτό δεν έχει σακούλα, συνίσταται να βάζετε τις ρίζες σε ένα κουβά για 10-15 λεπτά πριν την φύτευση. Όταν όλα τα φυτά είναι τοποθετημένα στη γη, μπορείτε να αρχίσετε να γεμίζετε τους λάκκους με χώμα και να το πατικώνετε γύρω από τα φυτά. Μην ξεχάσετε να ποτίσετε! Προκειμένου να διατηρήσετε το έδαφος νωπό και να αποφύγετε τα αγριόχορτα, μπορείτε να τοποθετήσετε πριονίδι, τύρφη ή κοπριά.

Ποικιλίες φραχτών
Αειθαλείς φράχτες:
Πυξός, δαφνοκέρασο, αρκουδοπούναρο, αγριομυρτιά, αγιόκλημα

Φυλλοβόλοι φράχτες:
Γαύρος, οξιά, σφένδαμος, λευκάγκαθα, πεντάφυλλο, δάφνη, κρανιά, φουντουκιά

Κωνοφόροι φράχτες :
Τάξος, κληματαριά

Φράχτες που δεν κλαδεύονται:
Γενικά είναι εφικτό να αφήσεις κάθε είδος φράχτη ακλάδευτο. Αυτό προσδίδει μια ποικιλομορφία στην εμφάνιση του φράχτη.

Φράχτες με άνθη:
Βατομουριά, φραγκοσταφυλιά, φουντουκιά, αγριομυρτιά, οξιά, σαμπούκος, κορομηλιά

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία