Δεν είναι όλοι τυχεροί στο να έχουν κήπο. Πολύς κόσμος μένει απλώς σε κάποιο διαμέρισμα με μπαλκόνι. Αλλά γιατί όχι κήπος και στο μπαλκόνι; Με το σωστό εξοπλισμό μπορείτε να μετατρέψετε το μπαλκόνι σας σε έναν κήπο κουζίνας και να καλλιεργείτε τα δικά σας λαχανικά, φρούτα ή λουλούδια. Γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι θα επιλέξετε τον σωστό εξοπλισμό και τα κατάλληλα φυτά, καθώς δεν κάνουν όλα για καλλιέργεια στο μπαλκόνι.
Ζαρντινιέρες στα κάγκελα του μπαλκονιού
Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να ελέγξετε την κατανομή στο μπαλκόνι σας. Δεν αντέχουν όλων των ειδών τα φυτά, πολύ ήλιο, σκιά ή βροχή. Ανεξαιρέτως με το αν το μπαλκόνι είναι μικρό ή μεγάλο, υπάρχουν γλάστρες όλων των ειδών και μεγεθών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο μπαλκόνι σας με αποτελεσματικό τρόπο. Το κόλπο είναι να μη σκέφτεστε μόνο κατά το μήκος, αλλά και κατά το ύψος. Η ποικιλία των επιλογών φύτευσης είναι πολύ μεγάλη. Μπορείτε να διαμορφώσετε το μπαλκόνι σας χρησιμοποιώντας ζαρντινιέρες στα κάγκελα του μπαλκονιού, καλάθια φύτευσης, παρτέρια φύτευσης εδάφους, σάκους με άνοιγμα στο κάτω μέρος για π.χ. πατάτες, σάκους φύτευσης στερεωμένες στον τοίχο, πέργκολες ή ακόμα και θερμοκήπια μπαλκονιού. Επίσης μπορείτε να προσαρμόσετε ανεξάρτητα τις διάφορες γλάστρες στα κάγκελα του μπαλκονιού ή της εξωτερικής σκάλας, στο σωλήνα υδρορροής, στα παντζούρια ή ακόμα και στην απλώστρα.
Ιδανικά χρησιμοποιείστε γλάστρες που στο κάτω μέρος τους έχουν τρύπες για να αποφεύγετε το υπερβολικό πότισμα. Είναι σημαντικό ότι αν χρησιμοποιήσετε τοίχο, αυτός να είναι σταθερός για αντοχή στις διάφορες συνθήκες. Για να διασφαλίσετε ότι το χώμα θα παραμένει στις γλάστρες, και δε θα φεύγει από τις τρύπες στο κάτω μέρος, ντύστε τες με αλουμινόχαρτο. Έπειτα κάντε τρύπες σε αυτό, ώστε να μπορεί το νερό να ρέει ελεύθερα. Το επόμενο βήμα θα είναι το γέμισμα με χώμα και το φύτεμα των σπόρων.
Ντομάτες σε γλάστρες
Για να σιγουρευτείτε ότι οι ντομάτες σας θα είναι αρκετά μεγάλες στο ξεκίνημα της εποχής τους, θα πρέπει πρώτα να καλλιεργηθούν στο περβάζι του παραθύρου από τα μέσα Μαρτίου. Χρησιμοποιείστε μικρές γλάστρες, γεμίστε με χώμα, και βάλτε τους σπόρους περίπου 0.5 εκ. από την επιφάνεια. Διατηρήστε το χώμα νωπό, και καλύψτε τη γλάστρα με πλαστικό κάλυμμα για να κρατήστε μια σταθερή θερμοκρασία περίπου 20 βαθμών Κελσίου. Τοποθετήστε τη βέργα στήριξης πριν τη φύτευση ώστε να μην τραυματίσετε τις ρίζες αργότερα. Στα μέσα Μαΐου μπορείτε να μεταφέρετε τη γλάστρα στο μπαλκόνι. Αναμείξτε το χώμα με κοπριά ή λίπασμα για ντομάτες, ώστε να παράσχετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι ντομάτες χρειάζονται ηλιόλουστο μέρος, χωρίς όμως να εκθέτονται στη βροχή. Να ποτίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην ξεραθούν. Για το πότε θα είναι η κατάλληλη ώρα συγκομιδής, ελέγξτε τη συσκευασία των σπόρων καθώς η χρονική περίοδος διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία.
Ραπανάκια σε κουτιά φύτευσης λαχανικών
Γύρω στα μέσα Μαρτίου μπορείτε να βάλετε σπόρους από ραπανάκια μέσα σε κουτιά φύτευσης. Φροντίστε οι σπόροι να έχουν τουλάχιστο 5 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Όσον αφορά τα ραπανάκια, δε χρειάζεται να καλλιεργείτε μικρά φυτά. Ο χρόνος βλάστησης είναι περίπου 6 με 14 ημέρες. Τοποθετήστε το κουτί σε ένα ηλιόλουστο, με λίγη σκιά, μέρος. Ποτίζετε τακτικά ώστε να μη μαραθεί το φυτό και μετά από περίπου 4 εβδομάδες θα έχετε τα πρώτα σας ραπανάκια. Αν συνεχίσετε να βάζετε σπόρους, θα μπορείτε να απολαμβάνετε φρέσκα ραπανάκια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Μαϊντανός σε σάκους φύτευσης
Ο μαϊντανός χρειάζεται ένα θρεπτικό και διαπερατό χώμα σε μέτριας σκίασης περιοχή. Συνήθως βάζετε τους σπόρους τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ή αργότερα κατά το τέλος Ιουλίου με τις αρχές Αυγούστου. Πρώτα μουλιάστε τους σπόρους σε νερό από το βράδυ. Έπειτα τοποθετείστε τους σπόρους σε ένα σάκο για χαμηλά φυτά, και γεμίστε τον με χώμα. Ποτίζετε τα φυτά αρκετές φορές τη μέρα και μετά από περίπου τρεις μήνες θα έχετε όσο μαϊντανό χρειάζεστε.
Ποια φυτά είναι κατάλληλα και για μπαλκόνι;
Βότανα: θυμάρι, δεντρολίβανο, μέντα
Λουλούδια: φούξια, καμπανούλα
Λαχανικά: πιπέρι, αγγούρι, πατάτα
Φρούτα: φράουλα, κίτρο
Πηγή:gardena.com