Κάκτοι και παχύφυτα, συμβουλές για το πότισμα

    Μοιραστείτε το:

Κατά το πότισμα προσέξτε να μην καταβρέχετε το φυτό, αλλά και να μην του βγάλετε τη ριζά από το χώμα. Ένα πετραδάκι και λίγα χαλικάκια, οπού εκεί θα πέφτει το νερό, θα σας λύσουν το πρόβλημα.

-Το ότι δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις οι κάκτοι και τα παχύφυτα σε νερό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καθόλου . Ειδικά με το πότισμα οι περισσότεροι αρχάριοι τους ποτίζουν πολύ και οι υπόλοιποι σχεδόν καθόλου. Πάντως καλύτερα να μείνουν χωρίς νερό παρά να ποτίζονται συχνά, γιατί σαπίζουν εύκολα.

-Όταν βρίσκονται στη περίοδο ανάπτυξής δηλ. άνοιξη και καλοκαίρι, πρέπει να ποτίζονται περίπου μία φορά την εβδομάδα, αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Σε εσωτερικό χώρο, μία φορά στις δέκα ημέρες αρκεί.
Πρακτική συμβουλή: Δάχτυλο, αρέσει πολύ, στους κάκτους να ελέγχουμε την υγρασία, ώστε να αποφύγουμε τα υπερβολικά ποτίσματα. Βυθίστε λίγο το δάχτυλο στη γλάστρα για να δείτε εάν είναι ή όχι υγρό το χώμα. Εναλλακτικά βυθίστε ένα ξυλάκι. Εάν το χώμα έχει αρκετή υγρασία τοτε επάνω στο ξυλάκι θα υπάρχουν μικρά κομματάκια χώματος.  Εάν το δάχτυλο τρυπήθηκε από αγκάθι δεν προσέχετε καθόλου.

-Οι κάκτοι δεν χρειάζονται πολλά νερά. Εάν τους έχετε σε εξωτερικό χώρο, το φθινόπωρο που ξεκινάν τα  κρύα και οι υγρασίες, αραιώνετε τα ποτίσματα, σταδιακά, μέχρι να τα σταματήσετε εντελώς. Την άνοιξη, θα τα αρχίσετε πάλι, όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν, πάλι όμως σταδιακά.
Έτσι οι κάκτοι, μπορούν να αντέξουν και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ακόμη και κάτω από το 0.

-Εάν ξεκινήσουν ανθοφορία νωρίς, -κάποιοι κάκτοι ανθίζουν το φθινόπωρο- τοτε δεν ακολουθουμε τον παραπάνω γενικό κανόνα, άλλα κάνουμε αραιά ποτίσματα ώστε να ενισχύσουμε τον κάκτο.

-Καλύτερα να μείνει χωρίς νερό, πάρα να ποτιστεί παραπάνω από ότι πρέπει. Στους τόπους καταγωγής τους, βρέχει σπανία άλλα οι κάκτοι αναπτύσσονται φυσιολογικά. Για σκεφτείτε πότε είδατε κάκτο στη ζούγκλα; Ποτέ.

-Ποτέ μην τοποθετείτε πιατάκι κάτω από τις γλάστρες των κάκτων. Κανονικά, το τοποθετούμε για να συγκρατεί υγρασία, όμως οι κάκτοι χρειάζονται καλή στράγγιση και ελάχιστη υγρασία. Πιο πιθανό είναι να τους σαπίσετε.

-Δεν ποτίζουμε πότε μεσημέρι. Οι σταγόνες μπορεί να γίνουν πρίσματα και να προκαλέσουν εγκαύματα στο φυτο. Νωρίς το πρωί είναι η καλύτερη ώρα.

-Όπως συμβαίνει και στο φυσικό τους περιβάλλον τα ποτίσματα στα παχύφυτα και τους κάκτους θα πρέπει είναι αραιά και πλούσια. Πολύ νερό, ώστε να φτάνει μέχρι το βάθος της γλάστρας, για να αναπτυχτούν οι ρίζες φυσιολογικά. Εάν τα ποτίσματα είναι επιφανειακά τοτε οι ρίζες δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και θα κατευθύνονται προς την επιφάνεια. Υπολογίστε περίπου ότι απαιτείτε το μισό μέγεθος της γλάστρας .

-Ποτίζουμε με νερό βροχής, για να διατηρούμε το χώμα ελαφρώς όξινο (6-6,5 ph). Εάν δείτε άλατα στο πάτο της γλάστρας, ή στην επιφάνεια του χώματος, σημαίνει ότι το χώμα εξαιτίας του νερού έχει πολλά άλατα. Ώρα λοιπόν για αλλαγή χώματος.

Περιπτώσεις όπου απαιτείται ειδική συχνότητα στα ποτίσματα.

Κανονικά την περίοδο ποτίσματος  η φυσιολογική συχνότητα είναι μια φορα την εβδομάδα είναι, άλλα υπάρχουν περιπτώσεις κατά της όποιες ο κανόνας αυτός είναι πιο ελαστικός:

-Εάν ο κάκτος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, χρειάζεται περισσότερο νερό.

-Εάν βρίσκεται σε ανθοφορία, χρειάζεται περισσότερο νερό.

-Ανάλογα το μικροκλίμα της περιοχής. Στο φυσικό του περιβάλλον απορροφούν την υγρασία που βρίσκεται στον αέρα, ως κύρια πηγή νερού. Εάν στη περιοχή μας υπάρχει υψηλή υγρασία τοτε αραιώνουμε τα ποτίσματα το ίδιο εάν έχει χαμηλές θερμοκρασίες.

-Εάν έχουμε λάθος χώμα. Κανονικά απαιτούνται εδικά χώματα για κάκτους, ώστε να γίνεται καλή στράγγιση. Εάν το χώμα μας κρατεί πολύ υγρασία αραιώνουμε τα ποτίσματα.

- Εάν έχουμε λάθος γλάστρα. Οι κάκτοι δεν χρειάζονται μεγάλες γλάστρες. Σε μα μεγάλη γλάστρα το χώμα θα στεγνώνει πιο γρήγορα.

-Δεν ποτίζουμε με την ίδια συχνότατα, αυτούς που είναι σε ηλιόλουστα μέρη και αυτούς που είναι στην σκιά. Αυτή που είναι στον Ήλιο θέλουν κανονικά ποτίσματα, λόγο της γρηγορότερης εξάτμισης νερού. Αυτοί που είναι στη σκιά πιο αραιά.

- Ανάλογα το είδος του κάκτου. Δεν έχουν όλα τα ίδια τις ίδιες ανάγκες για αυτό ρωτήστε κατά την αγορά. Εάν δεν λάβατε ειδικές οδηγίες ακολουθείσθε τους γενικούς κανόνες.

- Σε σχέση με την ηλικία ή το μέγεθος του κάκτου. Τα σώματα των κάκτων είναι αποθήκες νερού.  Όσο μεγαλύτερο το  σώμα του τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα συγκράτησης νερού στο σώμα του. Όποτε απαιτούνται πιο αραιά ποτίσματα.

Θυμηθείτε, στους κάκτους και τα παχύφυτα ισχύει:

Εάν δεν είσαι σίγουρος ότι χρειάζονται πότισμα, καλύτερα να περιμένεις μερικές ακόμη μέρες, παρά να τα ποτίσεις κα να σαπίσουν.

Πηγή:greenhost.gr

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Φυσικό αντιηλιακό λάδι

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία