Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα
Όμορφος βραχόκηπος με κάκτους και παχύφυτα
Στην Ελλάδα οι βραχόκηποι αυτού του τύπου συνήθως δεν καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση, με εξαίρεση ορισμένων που κατασκευάζονται σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, ωστόσο αποτελούν σημείο ιδιαίτερης ομορφιάς τόσο στους ιδιωτικούς κήπους όσο και σε δημόσια πάρκα ή εξωτερικούς και ημιυπαίθριους χώρους κτηριακών εγκαταστάσεων.
Στους ιδιωτικούς κήπους οι βραχόκηποι με τα παχύφυτα και τους κάκτους τοποθετούνται στις γωνίες του κήπου προσθέτοντας ενδιαφέρον στα τελειώματα του χλοοτάπητα. Στους εξωτερικούς χώρους κτηριακών εγκαταστάσεων, κατασκευάζονται βραχόκηποι αυτού του τύπου σε άμεση επαφή με το κτήριο, έτσι ώστε να το διακοσμούν με τη διακριτική και ταυτόχρονα επιβλητική ομορφιά τους και να το ενοποιούν με το γύρω αστικό περιβάλλον.
Το χρώμα στους βραχόκηπους αυτού του τύπου δίνεται κυρίως από το διαφορετικό χρώμα του φυλλώματος των επιλεγμένων φυτών και σπανιότερα από την ανθοφορία τους. Επίσης σημαντικό ρόλο στην τελική εμφάνιση του βραχόκηπου έχουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε φυτού χωριστά (υφή και διάταξη φυλλώματος, σχήμα, μέγεθος, χρώμα και διάταξη αγκαθιών). Στην κατασκευή βραχόκηπων με κάκτους και παχύφυτα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποστράγγιση, καθώς τα φυτά αυτά αρκούνται σε μικρά ποσά υγρασίας και ζημιώνονται από την περίσσεια της. Σε ότι αφορά το χώμα του βραχόκηπου, αυτό θα πρέπει να είναι ελαφρύ και αμμώδες κατάλληλο για κάκτους, ενώ τα βαριά και αργιλώδη εδαφικά μείγματα θα πρέπει να αποφεύγονται.
Σε βραχόκηπους στη χώρα μας συνήθως συναντάμε παχύφυτα και κάκτους όπως:
Εχινόκακτος Echinocactus grusonii, Cactaceae
Αθάνατος Agave Americana, Agavaceae
Αλόη Aloe vera,
Οπούντια Opuntia sp., Cactaceae
Φραγκοσυκιά Opuntia ficus indica, Cactaceae
Crassula sp., Crassulaceae
Sedum sp.
Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr