Η πατάτα είναι φυτό ψυχρής εποχής. Ιδανικές θερμοκρασίες εδάφους για την φύτευση είναι μεταξύ 15οC και 22οC. Το υπέργειο τμήμα της πατάτας αναπτύσσεται νωρίς την άνοιξη σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ οι κόνδυλοι αναπτύσσονται αργότερα, που η μέρα έχει μεγαλώσει και η θερμοκρασία έχει ανέβει. Από τη θερμοκρασία του εδάφους επηρεάζεται και ο σχηματισμός των κονδύλων. Σε θερμοκρασίες πάνω από 20οC μειώνεται η κονδυλοποίηση, ενώ πάνω από 29-30οC μπορεί να σταματήσει εντελώς. Σε περιπτώσεις παγετού, τα φυτά παθαίνουν αρκετές ζημιές. Βεβαίως η επίδραση των θερμοκρασιών στην πατάτα, εξαρτάται και από την ποικιλία που θα προτιμηθεί.
Στην Ελλάδα, ανάλογα με την περιοχή η πατάτα φυτεύεται σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Για ανοιξιάτικη παραγωγή η φύτευση γίνεται από τον Δεκέμβριο (σε περιοχές με ήπιο χειμώνα) έως τον Μάρτιο. Πατάτα για ανοιξιάτικη παραγωγή καλλιεργείται κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας (Πελοπόννησος, Εύβοια, Νάξος). Για καλοκαιρινή παραγωγή η φύτευση γίνεται από το Μάρτιο έως τις αρχές Μαΐου. Πατάτα για καλοκαιρινή παραγωγή καλλιεργείται στη βόρεια Ελλάδα. Για φθινοπωρινή παραγωγή η φύτευση γίνεται από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Φθινοπωρινή πατάτα παράγεται κυρίως στη Βοιωτία, την Κρήτη, την Ηλία και την Αχαΐα. Σε πολλές περιοχές γίνεται παραγωγή σε δύο και σπανιότερα σε τρείς χρονικές περιόδους.
Ο σχηματισμός των κονδύλων επηρεάζεται και από την φωτοπερίοδο. Οι μικρές σε χρονική διάρκεια ημέρες, ευνοούν την κονδυλοποίηση. Σε πολύ βόρειες περιοχές που η νύχτα ουσιαστικά δεν υπάρχει (Φινλανδία – Γροιλανδία) πολλές φορές δεν σχηματίζονται κόνδυλοι.
Στην Ευρώπη-Ρωσία-ΗΠΑ παράγεται το 85% και πλέον της παγκόσμιας παραγωγής πατάτας.
Πολλές φορές η θερμοκρασία ευθύνεται για την ποιότητα της παραγωγής. Η υψηλή θερμοκρασία εδάφους, δημιουργεί εξογκώματα στους κονδύλους.
Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr