Το ξεχορτάριασμα του κήπου μας

    Μοιραστείτε το:

Η σωστή και όμορφη εμφάνιση ενός κήπου δεν εξαρτάται μόνο από μια άριστη αρχιτεκτονική μελέτη τοπίου. Η σχεδίαση, η προετοιμασία, η διαρρύθμιση και η οργανωμένη φύτευση του εξωτερικού μας χώρου αποτελούν μια σωστή βάση, όμως η τακτική φροντίδα του εδάφους, των φυτών και η καθαριότητα του χώρου αποτελούν τους κύριους παράγοντες που ρυθμίζουν την καθημερινή εικόνα του κήπου μας στο πέρασμα του χρόνου. Αναφερόμαστε λοιπόν στις κηποτεχνικές εργασίες του σκαλίσματος, του βοτανίσματος και της καθαριότητας οι οποίες φροντίζουν να διατηρείται υγιή, οργανωμένη και περιποιημένη πάντα η όψη του εξωτερικού μας χώρου.

Πολύ συχνά γύρω από το ριζικό σύστημα των φυτών μας παρουσιάζονται διάφορα μικρά αγριόχορτα (αγριάδα, ραδίκι) τα οποία αν παραμείνουν και δεν απομακρυνθούν πολλαπλασιάζονται και κατακλύζουν την επιφάνεια του εδάφους ζώντας παρασιτικά εις βάρος της σωστής ανάπτυξης των φυτών μας. Εκτός λοιπόν από το άσχημο, απεριποίητο οπτικό αποτέλεσμα απορροφούν τα θρεπτικά στοιχεία του χώματος μας, εμποδίζοντας το φυτό μας να ανασάνει και κυρίως να προσλάβει από το έδαφος όλες τις ωφέλιμες ουσίες που θα το βοηθήσουν να παραμείνει όμορφο και υγιές. Η απομάκρυνση των ζιζανίων τελείται με δυο τρόπους, το σκάλισμα και το βοτάνισμα που υπάγονται στον ευρύτερο τομέα της καθαριότητας και της περιποίησης των φυτών μας.

Με τη διαδικασία του σκαλίσματος απομακρύνουμε τα αγριόχορτα γύρω από το λαχανικό ή το φυτό μας αφαιρώντας τα δραστικά από τη ρίζα τους. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως τσάπες (για μεγαλύτερες επιφάνειες) και  πολύ πρακτικά σκαλιστήρια μικρού μεγέθους (κοντάρι μήκους 20-50 εκ.) που προτείνονται για μεγαλύτερη ακρίβεια. Κατά το σκάλισμα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην εισερχόμαστε βαθιά στο έδαφος, να δουλεύουμε περισσότερο στα επιφανειακά στρώματα καθώς υπάρχει η πιθανότητα να τραυματίσουμε ανεπανόρθωτα το ριζικό σύστημα του φυτού μας στην προσπάθειά μας να ξεφορτωθούμε γρήγορα τα ενοχλητικά αγριόχορτα. Το σκάλισμα βοηθά επίσης και στην αναζωογόνηση των ξηρών εδαφών στα επιφανειακά τους κυρίως στρώματα καθώς θρυμματίζει  το χώμα και ανακατεύει όλα τα θρεπτικά συστατικά που του έχουν προστεθεί με τη διαδικασία της λίπανσης.

Το βοτάνισμα ή αλλιώς ξεχορτάριασμα είναι εξίσου απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών και των λαχανικών μας καθώς βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία: αυτή της απομάκρυνσης των ανεπιθύμητων ζιζανίων, όμως διαφέρει στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Η συνηθέστερη εκδοχή του, τελείται αποκλειστικά με το χέρι ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις απομάκρυνσης ζιζανίων με ειδικά εργαλεία ή μηχανήματα. Το βοτάνισμα με το χέρι συνιστάται κυρίως σε χλοοτάπητες όπου με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού αφαιρούμε προσεκτικά τη ρίζα του ζιζανίου χωρίς να προκαλούμε εκτενή φθορά στο σύνολο του γκαζόν. Επεμβαίνουμε τοπικά και ως διαδικασία θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική και ενδείκνυται για την απομάκρυνση όλων των ετήσιων ζιζανίων. Το βοτάνισμα με χορτοκοπτικό μηχάνημα είναι ένας πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος καταπολέμησης των ζιζανίων που τελείται με τη χρήση  χλοοκοπτικών μηχανών (βενζινοκίνητες, ηλεκτροκίνητες) που διαθέτουν τηλεσκοπικό περιστρεφόμενο άξονα με μηχανισμό στην άκρη του οποίου  βρίσκεται τυλιγμένο νάυλον σκοινί. Με τη ταχύτητα της περιστροφής οι δυο ελεύθερες άκρες του σκοινιού δρουν κοπτικά καταστρέφοντας το υπέργειο τμήμα των ζιζανίων. Είναι μια εύκολη και οικονομική μέθοδος όμως δεν εξασφαλίζει την οριστική απομάκρυνση των αγριόχορτων αφού δεν καταστρέφει το ριζικό τους σύστημα με αποτέλεσμα μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα τα πολυετή αγριόχορτα να αναπτύσσονται ξανά και ξανά. Σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνεται η χρήση χημικών ουσιών  για την καταπολέμηση των ζιζανίων του κήπου μας. Σκεφτόμαστε και ενεργούμε πάντα οικολογικά. Για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης τους προτείνεται η κάλυψη του εδάφους με διάφορα υλικά (χαλίκι, βότσαλο, πέτρα) ή ακόμη πιο έξυπνα με τη φύτευση πολλών καλλωπιστικών φυτών.

Στο πλαίσιο της καθαριότητας των φυτών μας εντάσσεται και η αφαίρεση των ξερών φύλλων και κλαδιών. Όταν αρχίζουν να κιτρινίζουν τα φύλλα σημαίνει ότι έχει τελειώσει ο κύκλος ζωής τους οπότε θα πρέπει να τα απομακρύνουμε από τα φυτά μας. Το ίδιο ισχύει και για τα ξερά κλαδιά που θα πρέπει να αφαιρούνται με τη χρήση κλαδευτηριού ή πριονιού. Ακόμη και τα μαραμένα άνθη πρέπει να απομακρύνονται άμεσα με τη διαδικασία της απάνθησης ώστε να μην εξαντλείται το φυτό μας στην άσκοπη παραγωγή σπόρων μα και για να το αναγκάζουμε  με αυτόν τον τρόπο να μας προσφέρει νέα και περισσότερα άνθη. Κάθε φορά που κλαδεύουμε στο χώρο του κήπου μας προτείνεται η συγκέντρωση όλων των υπολειμμάτων σε ειδικούς κάδους για τη συλλογή και τη δημιουργία χρήσιμου, οικιακού πολύ θρεπτικού κομπόστ.

Στη συνολική του εικόνα ο κήπος μας θα πρέπει να είναι πάντα περιποιημένος και καθαρός. Μην αφήνετε τα ξερά φύλλα που πέφτουν στο έδαφος και στο γκαζόν σας να στοιβάζονται, να βρέχονται και να αποσυντίθενται σχηματίζοντας άμορφες μάζες που βρωμίζουν τον εξωτερικό σας χώρο. Με μια αλουμινένια μαλακή χτένα (ατσαλίνα) συγκεντρώστε τα ξερά σας φύλλα τοποθετώντας τα στους χρήσιμους κάδους κομποστοποίησης. Με την ίδια διαδικασία απομακρύνετε και τα τυχόν σκουπίδια που παρασύρθηκαν κι έφτασαν στον κήπο σας μέσω του αέρα. Εάν έχετε στο χώρο σας κάποια τεχνητή λιμνούλα ή κάποιο σιντριβάνι προτείνεται ένας προγραμματισμένος γενικός καθαρισμός τους 2 φορές το χρόνο ενώ μετά το πέρασμα άσχημων καιρικών συνθηκών προβείτε σε ένα τυπικό καθαρισμό τους ώστε να μην παρουσιάζουν εικόνες εγκατάλειψης.

Κατασκευές με σκληρά υλικά όπως διάδρομοι με πέτρες, τοιχία, γλάστρες και γλυπτά θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με απλό σκούπισμα ή με νερό ώστε να δείχνουν πάντα καθαρά (χωρίς λάσπες, στίγματα βροχής, σκόνη) σαν να τοποθετήθηκαν μόλις πρόσφατα στον κήπο σας. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους φαγητού (barbeque) και χαλάρωσης (καθιστικά) που χρήζει να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα ώστε να φιλοξενήσουν τις αιφνίδιες εξορμήσεις μας στο χώρο του κήπου.

«Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά» όπως λέει και ο λαός μας, γι’ αυτό δεν επαρκεί απλά να δημιουργήσετε έναν όμορφο κήπο ακολουθώντας τις απαραίτητες κηποτεχνικές διαδικασίες. Η συνολική εικόνα του κήπου μας εξαρτάται άμεσα από την περιποίηση, τη φροντίδα και κυρίως την καθαριότητα που εμείς εφαρμόζουμε σε αυτό το χώρο, όπου η καθημερινή «δημιουργία και εξέλιξη» του είναι απλά τρόπος ζωής.

Πηγή: www.4myhouse.gr

Δείτε σχετικό άρθρο:

Ποιές είναι οι βασικές απαιτήσεις των φυτών για την συντήρησή τους

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Μολόχα, σταματά τις ωδίνες.

Μολόχα, σταματά τις ωδίνες.

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα