Mεταφυτεύοντας τα φυτά μας

    Μοιραστείτε το:

Η διαδικασία της μεταφύτευσης περιλαμβάνει τη μεταφορά ενός φυτού από ένα δοχείο μικρού μεγέθους σε κάποιο μεγαλύτερο ή την τοποθέτηση του στο χώμα του κήπου. Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που αναπτύσσονται διαρκώς τόσο έξω από το χώμα (βλαστός, φύλλωμα) όσο και μέσα σε αυτό (ριζικό σύστημα). Οι ρίζες του φυτού αποτελούν το σημείο στήριξης, καθώς και τα όργανα μέσω των οποίων μεταφέρονται σε όλο το σύστημα του φυτού το νερό και όλα τα θρεπτικά συστατικά, που προσλαμβάνει από το χώμα. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες λόγω της κατασκευαστικής τους λεπτότητας, γι’ αυτό και πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή κατά την εξαγωγή τους από το χώμα και κατ’ επέκταση κατά τη μεταφορά τους σε νέο δοχείο ή την τοποθέτησή τους στο έδαφος. Όλες οι μέθοδοι μεταφύτευσης έχουν ως στόχο τη λειτουργική επαφή των ριζικών τριχιδίων με το νέο χώμα, έτσι ώστε να συνεχιστεί αρμονικά η θρέψη και η ανάπτυξη του φυτού.

Τα φυτά που φιλοξενούνται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες με το πέρασμα του χρόνου αναπτύσσονται και όταν η ευρυχωρία παύει να υπάρχει στο χώρο όπου βρίσκονται, τότε θα πρέπει να μεταφυτεύονται σε δοχεία τουλάχιστον δύο νούμερα μεγαλύτερα. Τα είδη που αφορά αυτού του είδους η μετακίνηση είναι συνήθως φυλλοβόλα οπωροφόρα, τριανταφυλλιές και ορισμένα καλλωπιστικά. Τα φυτά εξάγονται από τα μικρά δοχεία και αφού αφαιρεθούν προσεκτικά οι νεκρές ρίζες τους τοποθετούνται στις νέες γλάστρες ή ζαρντινιέρες, αφού νωρίτερα έχουν εξασφαλισθεί οι κατάλληλες συνθήκες αποστράγγισης του νερού στον εσωτερικό τους  πάτο (τοποθέτηση κεραμιδιών, χαλικιών, βότσαλων). Ακολουθεί συμπλήρωση με μείγμα χώματος και χειρονακτική, ελαφριά συμπίεση του. Στο τέλος της διαδικασίας γίνεται πάντοτε πότισμα.

Η μεταφύτευση αειθαλών καλλωπιστικών στο έδαφος του κήπου γίνεται με χρήση μπάλας χώματος που προστατεύει το ριζικό τους σύστημα. Το φυτό τοποθετείται σε λάκκο του οποίου η βάση έχει εμπλουτιστεί με χούμο, χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ. Μετά τη μεταφύτευση γίνεται συμπλήρωση με χώμα το οποίο συμπιέζεται ελαφρώς (χειρονακτικά). Στη συνέχεια θα πρέπει να σχηματιστεί μια λεκάνη ποτίσματος γύρω από το φυτό και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη στήριξη του στη νέα θέση ακόμη και με τη βοήθεια ειδικών υποστυλωμάτων. Ολοκληρώνοντας τη μεταφύτευση ακολουθεί πότισμα του φυτού. Για τα φυλλοβόλα δέντρα και τους θάμνους ιδανική περίοδος υιοθέτησής τους στο χώρο του κήπου, θεωρείται το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Το φυτό εξάγεται από το δοχείο του, κλαδεύονται οι ρίζες και τα κλαδιά του, ενώ αφήνονται μερικοί βλαστοί κανονικής διάταξης γύρω από τον κορμό του. Οι ρίζες εμποτίζονται μέσα σε ένα μείγμα από αργιλώδες χώμα, κοπριά, ορμόνη ριζοβολήματος, εντομοκτόνο και ειδικό μηκυτοκτόνο για να επιτευχθούν οι επαρκείς συνθήκες προστασίας του στο νέο έδαφος. Στη συνέχεια το φυτό τοποθετείται στον ειδικά διαμορφωμένο λάκκο με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται και για τα καλλωπιστικά αειθαλή μας.

Σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται μεταφορά μεγάλων δέντρων σε άλλες θέσεις του κήπου, ακολουθείται μια πιο ειδική διαδικασία. Ο λάκκος που δημιουργείται κατά την εξαγωγή του φυτού θα πρέπει να έχει μεγάλο βάθος και να εκτείνεται πέρα από την περίμετρο της κόμης του, ώστε να αποφευχθεί πλήγωμα του ριζικού του συστήματος. Το δέντρο συνοδεύεται από τη μπάλα χώματος και τοποθετείται προσεκτικά στο νέο του χώρο. Για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία και μηχανήματα (ανυψωτικά) καθώς συχνά το βάρος και ο όγκος των φυτών είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Η καλή στήριξη κρίνεται απαραίτητη, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η αντοχή του δέντρου ενάντια στην καταπόνηση του από τις άσχημες καιρικές συνθήκες (δυνατοί άνεμοι).

Η μεταφύτευση αποτελεί μια σπουδαία κηπουρική εργασία, που απαιτεί ξεχωριστή αντιμετώπιση για το εκάστοτε είδος και ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί η σωστή προσάρτηση του φυτού στο νέο του «σπίτι» (έδαφος). Ένα φυτό είναι πιθανόν να μεταφυτευθεί παραπάνω από μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Εάν του φερθούμε ευγενικά, σεβόμενοι τη διαδικασία και τις ανάγκες μεταφοράς του θα εξασφαλίσουμε την υγιή ανάπτυξή του. Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες στο νέο χώρο υποδοχής του, ακολουθήστε βήμα-βήμα τις οδηγίες μεταφύτευσης του κάθε είδους και να είστε βέβαιοι ότι η αλλαγή περιβάλλοντος χώρου δεν θα επηρεάσει καθόλου την εξελικτική πορεία του πολύτιμου φυτού σας.

Πηγή: www.4myhouse.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Κανέλα Κεϋλάνης: ρυθμίζει το ζάχαρο την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Κανέλα Κεϋλάνης: ρυθμίζει το ζάχαρο την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Θέλεις βοήθεια για να χάσεις βάρος; Εποχιακά φρούτα και λαχανικά

Θέλεις βοήθεια για να χάσεις βάρος; Εποχιακά φρούτα και λαχανικά

Φυσικοί τρόποι για να προστατευτούμε από τις αλλεργίες της άνοιξης

Φυσικοί τρόποι για να προστατευτούμε από τις αλλεργίες της άνοιξης

Μολόχα, σταματά τις ωδίνες.

Μολόχα, σταματά τις ωδίνες.

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα