
Το σωστό πότισμα είναι μία από τις πλέον απαραίτητες προυποθέσεις για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών μας – είτε αυτά είναι φυτεμένα στη γλάστρα είτε στο χώμα.
Παρότι ωστόσο φαίνεται μία μάλλον απλή διαδικασία έχει κι αυτό τα δικά του μικρά "μυστικά".
Καταγράφουμε τα σημαντικότερα:
ΠΩΣ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ.
Κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες. Δεν υπάρχει λοιπόν κάποιος βασικός κανόνας – ''ποτίζουμε συχνά ή πιο αραιά''.
Εάν ποτίζουμε, επί παραδείγματι, καθημερινά ένα φυτό που χρειάζεται πότισμα ανά εβδομάδα ή ανά δεκαπενθήμερο, όχι απλώς δεν το βοηθάμε αλλά φέρνουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Γι' αυτό και πρέπει να γνωρίζουμε καλά τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε φυτού που βρίσκεται στον κήπο μας.
ΠΟΤΕ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ.
Ιδανική ώρα ποτίσματος θεωρείται η πρωινή - κάπου μεταξύ 6-9.30 π.μ. όταν ο ήλιος δεν έχει ακόμη 'δυναμώσει' κι έτσι το νερό δεν εξατμίζεται γρήγορα. Για το μεσημέρι δεν το συζητάμε, ενώ με το απογευματινό πότισμα υπάρχει ο κίνδυνος τα φύλλα των φυτών μας να παραμείνουν υγρά όλο το βράδυ – κάτι που τα κάνει περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες.
ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ.
Δεν ποτίζουμε πάνω στα φύλλα γιατί απλά κάνουμε σπατάλη νερού καθώς αυτό θα εξατμιστεί σύντομα. Ποτίζουμε γύρω από τις ρίζες. Προτού ποτίσουμε το φυτό μας ελέγχουμε ότι η απαραίτητη λακκούβα γύρω από αυτές είναι σχηματισμένη σωστά έτσι ώστε το νερό να μην χάνεται προς άλλες κατευθύνσεις αλλά να συγκεντρώνεται στο χώρο που μας ενδιαφέρει.
ΠΟΤΙΣΜΑ ΦΥΤΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ.
Προτού ποτίσουμε ένα φυτό που βρίσκεται σε γλάστρα ελέγχουμε εάν αυτή διαθέτει στον πάτο της τις απαραίτητες τρύπες αποστράγγισης ώστε το νερό να μην εγκλωβίζεται σαπίζοντας προοδευτικά τις ρίζες του φυτού μας. Επίσης, πρέπει ν΄αποφεύγουμε να 'πνίγουμε' το φυτό στο νερό – η υπερβολική υγρασία είναι από τους χειρότερους εχθρούς του.
Ένα απλός τρόπος για να καταλάβουμε εάν το φυτό χρειάζεται πότισμα, είναι να ελέγξουμε με το χέρι μας κατά πόσο το χώμα γύρω από τις ρίζες του και σε βάθος λίγων εκατοστών είναι υγρό. Εάν είναι δεν το ποτίζουμε. Επίσης ιδανικό για το πότισμα των φυτών σε γλάστρα είναι το παραδοσιακό ποτιστήρι καθώς με αυτό ρίχνουμε ελεγχόμενη ποσότητα νερού και χωρίς πίεση.
ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ.
Για το αυτόματο πότισμα τέλος, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας 3 βασικές παραμέτρους:
i. αλλάζουμε τακτικά τις μπαταρίες, χρησιμοποιώντας πάντα επώνυμες-καλής ποιότητας για να μην έχουμε …απρόοπτα.
ii. ρυθμίζουμε τη ροή του νερού σε κάθε φυτό ξεχωριστά - ανάλογα με τις ανάγκες του για πότισμα.
iii. ελέγχουμε τακτικά τα μπεκ μας μήπως κάποια έχουν βουλώσει από χώμα και δεν αφήνουν το νερό να διαχυθεί σωστά.
Πηγή:praktikesidees.gr