Τα φύκη αποτελούν πολλές διαφορετικές ομάδες οργανισμών που παράγουν ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης και για το λόγο αυτό έχουν συμπεριληφθεί στο φυτικό βασίλειο και στο παρελθόν. Τα πιο εμφανή από τα φύκια είναι τα θαλάσσια φύκια, πολυκύτταρα φύκη που μπορεί να μοιάζουν σχεδόν με τα χερσαία φυτά, αλλά κατατάσσονται μεταξύ των καφέ, κόκκινα και πράσινα φύκια. Κάθε μια από αυτές τις ομάδες φυκών περιλαμβάνει επίσης διάφορους μικροσκοπικούς και μονοκύτταρους οργανισμούς. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάποιες από αυτές τις ομάδες φυκών προέκυπταν ανεξάρτητα από ξεχωριστούς μη φωτοσυνθετικούς προγονούς, με αποτέλεσμα πολλές ομάδες από τα φύκη να μην ανήκουν στο φυτικό βασίλειο, όπως ορίζεται εδώ.
Τα πράσινα φυτά - πράσινα φύκη και τα χερσαία φυτά - σχηματίζουν ένα κλάδο, μια ομάδα που αποτελείται από όλους τους απογόνους του με ένα κοινό πρόγονο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις μεταξύ των πράσινων φυκών, όλα τα πράσινα φυτά έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των κυτταρικών τοιχωμάτων που περιέχουν κυτταρίνη, τους χλωροπλάστες περιέχουν χλωροφύλλη α και β, και αποθήκευση τροφίμων, με τη μορφή του αμύλου. Υφίστανται μίτωση χωρίς κεντρίλια, και συνήθως έχουν μιτοχόνδρια με επίπεδα ακρολόφια. Οι χλωροπλάστες των πράσινων φυτών περιβάλλονται από δύο μεμβράνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι προέρχεται απευθείας από ενδοσυβιωτικά κυανοβακτήρια.
Δύο επιπλέον ομάδες, τα ροδοφύκη (κόκκινα φύκια) και τα γλαυκόφυτα, έχουν επίσης χλωροπλάστες που φαίνεται να προέρχεται απευθείας από ενδοσυμβιωτικά κυανοβακτήρια, αν και διαφέρουν ως προς τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη φωτοσύνθεση και έτσι έχουν διαφορετικό χρώμα. Και οι τρεις ομάδες μαζί γενικά πιστεύεται ότι έχουν μια ενιαία κοινή καταγωγή, και έτσι ταξινομούνται μαζί στην ταξινομική ομάδα Αρχαιοπλάστιδα, της οποίας το όνομα σημαίνει ότι οι χλωροπλάστες ή πλαστίδια όλων των μελών της ταξινομικής μονάδας προήλθαν από ένα αρχαίο ενδοσυμβιωτικό γεγονός. Αυτός είναι ο ευρύτερος σύγχρονος ορισμός των φυτών.
Σε αντίθεση, τα περισσότερα άλλα φύκια (π.χ. ετεροκοντόφυτα, απτόφυτα , δινομαστιγωτά, και ευγλήνες) όχι μόνο έχουν πολλές χρωστικές, αλλά έχουν και χλωροπλάστες με τρις ή τέσσερις μεμβράνες. Δεν είναι στενοί συγγενείς των αρχαιοπλάστιδων, και προφανώς έχοντας αποκτήσει χλωροπλάστες ξεχωριστά ύστερα από κατάποση ή συμβιωτικά πράσινα και κόκκινα φύκια. Επομένως, δεν περιλαμβάνονται ακόμη στον ευρύτερο σύγχρονο ορισμό του φυτικού βασιλείου, αν και ανήκαν σε αυτό στο παρελθόν.
Το διαβάσαμε στο .giantsakiplants.gr