H συνταγή για την πίτα, μας έρχεται από την αρχαιότητα. Λόγω της λιτότητας των υλικών (αλεύρι – νερό) οι γυναίκες από πολύ παλιά φρόντιζαν με τις απλές πίτες που παρασκεύαζαν να ταΐζουν και να χορταίνουν την οικογένειά τους.
Το χαρακτηριστικό της ελληνικής παραδοσιακής πίτας είναι το φρέσκο χειροποίητο φύλλο με αγνά υλικά. Υπάρχουν πίτες που παρασκευάζονται με πολλές στρώσεις φύλλων στο ταψί και στο εσωτερικό τους ρίχνεται ένα μείγμα, όπως σπανάκι, τυρί, διάφορα χόρτα ή λαχανικά. Επίσης υπάρχουν οι πίτες χωρίς φύλλο (πλαστό), όπου σε αυτή την περίπτωση το ρόλο του φύλλου παίζει ένα πηχτό μείγμα από αλεύρι και διάφορα άλλα υλικά.
Η τέχνη στο ψήσιμο
Η νόστιμη και πετυχημένη πίτα εξαρτάται από το ψήσιμο, λένε οι παλιές μαγείρισες και φαίνεται να συμφωνούν και οι νεότερες, καθώς πρόκειται συνήθως για μια πολύωρη διαδικασία, όπου η θερμοκρασία από φούρνο σε φούρνο διαφέρει. Μη ξεχνάτε άλλωστε ότι τα παλαιότερα χρόνια, τα περισσότερα νοικοκυριά διέθεταν ξυλόφουρνους και έλεγχαν τη θερμοκρασία ρίχνοντας περισσότερα ξύλα ή όχι.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες, οι οποίοι πρέπει να ακολουθούνται για να υπάρχει και το ανάλογο θετικό αποτέλεσμα.
-Αλείφουμε πάντα το ταψί με ελαιόλαδο ή φρέσκο βούτυρο, για να μην κολλήσει η ζύμη και να αποκολλάται ευκολότερα όταν σερβιριστεί.
-Ραντίζουμε πάντα από πάνω την πίτα με ελαιόλαδο σε κάθε στρώση φύλλου, αλλά πολύ περισσότερο και πάνω από την τελευταία στρώση, πριν φουρνιστεί.
Ας δούμε τη συνταγή για νόστιμη στριφτή κολοκυθόπιτα με καρύδια και κανέλα
YΛIKA (για 20 άτομα)
Για τη ζύμη
-3 κούπες νερό χλιαρό
-2 κουτ. ξίδι
-1/2 κούπα λάδι
-λίγο αλάτι
-αλεύρι (όσο πάρει)
-1/2 κούπα λάδι (για το λάδωμα των φύλλων)
Για τη γέμιση
-2 κιλά κίτρινο κολοκύθι
-λίγο αλάτι
-2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα
-1 κούπα ζάχαρη
-1 κουτ. κανέλα
-6-7 γαρίφαλα κοπανισμένα
-2 βανίλιες
-1 κουτ. βούτυρο
-1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
-λίγη κανέλα
EKTEΛEΣH
1. Κόβετε το κολοκύθι σε κομμάτια και το τρίβετε στο ρεντέ. Το αλατίζετε. Το αφήνετε για μία ώρα και το πατάτε με τα χέρια σας μέχρι να βγάλει τα υγρά του.
2. Το βάζετε σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη βανίλια. Τα ανακατεύετε καλά.
3. Ετοιμάζετε τη ζύμη με το γνωστό τρόπο. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Την ξαναζυμώνετε και την κόβετε σε 10 μπάλες.
4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε ένα- ένα τα φύλλα, λεπτά και μεγάλα.
5. Λαδώνετε το κάθε φύλλο και το πασπαλίζετε με το κολοκύθι. Το τυλίγετε σε μακρύ ρολό.
6. Το βάζετε στο κέντρο ενός βουτυρωμένου στρογγυλού ταψιού και το τυλίγετε γύρω – γύρω. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα.
7. Αλείφετε την πίτα με λάδι και την ψήνετε στους 180οC για 45 λεπτά. Την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Πηγή:http://www.nline.gr