Συμβουλές για την διατήρηση των κομμένων λουλουδιών

    Μοιραστείτε το:

Τα πολύχρωμα και ευωδιαστά άνθη μέσα στα ανθοδοχεία ανέκαθεν αποτελούσαν από τα πιο εντυπωσιακά στολίδια του σπιτιού. Οι λάτρεις των λουλουδιών προσπαθούμε να τα διατηρήσουμε ακμαία όσο το δυνατόν περισσότερο μετά την κοπή τους εφαρμόζοντας διάφορα τεχνάσματα. Για την καλή διατήρηση των λουλουδιών μετά την κοπή θα πρέπει αρχικά να λαμβάνουμε κατά νου κάποιες προϋποθέσεις.

Κατ’ αρχάς η κοπή τους δεν πρέπει να είναι τυχαία, αλλά να  γίνεται επιλεκτικά και σωστά την κατάλληλη στιγμή της ημέρας όταν τα άνθη βρίσκονται σε συγκεκριμένο στάδιο αναπτύξεως. Συγκεκριμένα αφαιρούνται κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ή τις βραδινές με καλοκαιρία και άπνοια. Φυσικά προτιμούμε υγιή λουλούδια τα οποία δεν παρουσιάζουν εμφανείς προσβολές από ασθένειες, ειδικά αυτές οι οποίες φράζουν τα αγγεία του στελέχους που στηρίζει το άνθος εμποδίζοντας την κυκλοφορία νερού και διαλυμένων θρεπτικών στοιχείων. Καλύτερα να αποκόπτονται τα άνθη με στέλεχος κάνοντας χρήση κοφτερής λεπίδος υπό λοξή κλίση ώστε να αυξηθεί  η επιφάνεια που θα απορροφά αυτά τα υγρά από το ανθοδοχείο και για να μπορούμε να βλέπουμε καλύτερα τη στιγμή της κοπής εάν υπάρχουν εσωτερικές ασθένειες οι οποίες εκδηλώνονται συνήθως με μεταχρωματισμό του εσωτερικού σε καφέ ή ωχροκίτρινο χρώμα.

Όλα τα λουλούδια μας όταν τοποθετούνται στο ανθοδοχείο πρέπει να είναι φρέσκα, ζωηρά και χωρίς σημάδια ταλαιπωρίας (πχ σπασίματα, τσαλακώματα των φύλλων κλπ). Τα άνθη Λουλούδια με στέλεχος για βάζο συνιστούμε να είναι κατά κανόνα όσο το δυνατόν κλειστά ή στην απαρχή του σταδίου ανθίσεως, δηλαδή μπουμπούκια. Υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις όπως τα άνθη των χρυσανθέμων τα οποία καλύτερα να αποκόπτονται σε πλήρη άνθηση.

Όταν εντοπίσουμε το υγιές μπουμπούκι που μας ενδιαφέρει το αφαιρούμε με το στέλεχος του φυτού που το υποστηρίζει και στη συνέχεια το εγκαθιστούμε αμέσως σε δοχείο με νερό το οποίο θα καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο τμήμα του στελέχους. Το νερό πρέπει να έχει φυσιολογική θερμοκρασία δωματίου και το κομμένο άνθος θα παραμείνει μέσα σε αυτό για τουλάχιστον δώδεκα ώρες. Ο λόγος που έχει τόσο μεγάλη σημασία η ταχύτατη τοποθέτηση σε νερό μετά την κοπή έχει να κάνει με την ανάγκη να εμποδίσουμε την είσοδο του αέρος από την τομή στα αγγεία η οποία θα προξενήσει κωλύματα στη μελλοντική κατανάλωση νερού από το ανθοδοχείο.

Στη συνέχεια καθημερινά αλλάζουμε το νερό καθαρίζοντας το βάζο και αφαιρώντας λοξά περί το ένα εκατοστό του κατώτατου τμήματος του στελέχους προκειμένου να αποφύγουμε ενδεχόμενη σήψη. Το νερό δεν πρέπει να παραμένει ίδιο για να μην αναπτύσσονται μεγάλες αποικίες επιβλαβών μικροοργανισμών. Για να καταπολεμήσουμε τα μικρόβια καλό θα ήταν περιστασιακά να ρίχνουμε στο νερό πολύ μικρές ποσότητες ουσιών που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους όπως είναι για παράδειγμα η ασπιρίνη. Εάν τα άνθη είναι μικρά σε μέγεθος και λίγα μέσα σε ανθοδοχείο περίπου Άνθος Απόδύο λίτρων νερού μπορούμε να ρίξουμε το ένα τέταρτο της ασπιρίνης, ενώ για μεγαλύτερα μισή ασπιρίνη είναι αρκετή.

Τέλος, όσον αφορά στη θρέψη της ανθοδέσμης πρέπει να αποφεύγουμε τη ρίψη λιπασμάτων στο στάσιμο νερό γιατί μπορεί να προξενηθούν σοβαρά προβλήματα. Εναλλακτικά προτείνουμε ανά δύο αλλαγές ανθοδοχείου δύο λίτρων νερού να ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι.

Πηγή: www.anthanassa.gr

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα