Κατασκευή γηπέδου 5x5, με χλοοτάπητα: Ποιός είναι ο πιο κατάλληλος και πόσο κοστίζει;
Θέλουμε να φτιάξουμε γήπεδο 5x5 με γκαζόν. Τι γκαζόν να βάλουμε και πόσο κοστίζει;
Ένα είναι σίγουρο ότι ένα αθλητικό γήπεδο χρειάζεται ένα «αθλητικό γκαζόν». Και δεν μιλάμε βέβαια για περιστασιακά παιχνίδια, που μπορούν να γίνονται πότε πότε στον καθημερινό κήπο ενός σπιτιού, αλλά για αθλήματα που θα παίζονται συστηματικά πάνω σε μια τέτοια επιφάνεια. Αυτή λοιπόν η επιφάνεια, η στρωμένη με χλοοτάπητα πρέπει να έχει δύο βασικές ιδιότητες:
-
Πρώτον να είναι εντελώς επίπεδη, ώστε η μπάλα να κυλάει ή να αναπηδά άνετα και
-
δεύτερον, να είναι στρωμένη με ένα γκαζόν που να αντέχει στην ταλαιπωρία.
Για να πετύχουμε τον πρώτο παράγοντα χρειάζεται να στρώσουμε εκ των προτέρων σωστά το έδαφος και να φτιάξουμε ένα καλό σύστημα αποστράγγισης νερού, πράγμα εντελώς απαραίτητο για να μην καταστραφεί η επιπεδότητα που φτιάξαμε με τόσο κόπο.
Ο δεύτερος παράγοντας εξασφαλίζεται με την κατάλληλη επιλογή του σπόρου ή των σπόρων που θα χρησιμοποιήσουμε για το γκαζόν. Αν διαλέξουμε ένα μείγμα, φροντίζουμε αυτό να περιέχει σε αρκετή αναλογία Lolium perene και Agrostis tenuis. Και τα δύο αντέχουν πολύ την ταλαιπωρία και την ξηρασία - ένα γκαζόν για τέτοια χρήση δεν μπορεί να είναι βρεγμένο - και αναπτύσσονται σε διάφορα εδάφη και συνθήκες.
Μόλις το γκαζόν εγκατασταθεί καλά στο έδαφος, μπορούμε να το κυλινδρίσουμε, ώστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ισοπέδωση του εδάφους, φροντίζοντας μόνο το κυλίνδρισμα να μην γίνει με κύλινδρο πολύ βαρύ, καθώς και να μην το κυλινδρίσουμε υπερβολικά, γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος να ξεριζώσουμε τούφες από φρέσκο χόρτο, οπότε θα δημιουργηθούν κηλίδες με χώμα πάνω στον τάπητα, όπου θα φυτρώσουν γρήγορα ζιζάνια ή μύκητες.
Αυτό το γκαζόν επίσης πρέπει να κουρεύεται συχνά, γιατί το είδος των σπόρων που το φτιάχνουν, έχει την ιδιότητα να αναπτύσσεται γρήγορα. Αν και αντέχει στην ταλαιπωρία, ωστόσο ένα μόνιμο πρόβλημα που έχει είναι οι ξερές κηλίδες που δημιουργούνται πάνω στο χόρτο από την συνεχή πίεση που ασκούν τα αθλητικά παπούτσια και γι΄ αυτό χρειάζεται σωστή συντήρηση.
Γι΄ αυτό αν είναι δυνατόν, αλλάζουμε τα συγκεκριμένα σημεία που δέχονται την πίεση, μεταβάλλοντας τις θέσεις τουλάχιστον μέσα σ΄ ένα χρόνο, αλλιώς θα πρέπει να ξανασπείρουμε τα ξερά σημεία. Η πιο κατάλληλη εποχή γι΄ αυτή την «επισπορά» είναι το φθινόπωρο.
Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα σημεία που θα στηρίξουμε το φιλέ του τέρματος. Για να μην καταστρέψουμε λοιπόν το γκαζόν από πιθανή κατολίσθηση σ΄ αυτά τα σημεία, φτιάχνουμε τις οπές με κάποιον σταθερό τρόπο, όπως πχ από μπετόν ή από μέταλλο.
Σε σχέση με τα κόστη, από ότι γνωρίζουμε η ενδεικτική μέση τιμή πώλησης (2011), πανελλαδικά, τοποθετημένου χλοοτάπητα είναι 6 έως 9 ευρώ /τ. μέτρο και κυμαίνεται από 5 ευρώ (χονδρική) έως 7 ευρώ (λιανική)/τ. μέτρο πλέον της εργασίας τοποθέτησης, που στοιχίζει 1 έως 2 ευρώ ανά τ. μέτρο.
Η τιμή εγκατάστασης με σπορά ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος, την έκταση, την παροχή νερού, τη μετασπαρτική φροντίδα και άλλα στοιχεία και συνήθως είναι διαπραγματεύσιμη ανάλογα με την απαιτούμενη εργασία.