Ο εξωτερικός φωτισμός μιας κατοικίας δεν χρειάζεται να είναι πολύ έντονος, αλλά οφείλει να μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με την ώρα και τις δραστηριότητες που συντελούνται στο χώρο, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, οπότε η χαλάρωση, το γεύμα, οι συνευρέσεις με τους φίλους παίρνουν θέση στον κήπο ή την βεράντα. Οι παράγοντες που καθορίζουν το σχεδιασμό του φωτισμού ενός κήπου είναι οπωσδήποτε η αισθητική, η οικονομία αλλά και η ασφάλεια.
Φωτισμός ασφαλείας: Έχει προστατευτικό χαρακτήρα και συνήθως τοποθετείται στην περίμετρο του οικοπέδου ή στις εισόδους και εξόδους αυτού. Τις περισσότερες φορές ρυθμίζεται ώστε να λειτουργεί με φωτοκύτταρα που ενεργοποιούνται σε πιθανή κίνηση ή συνδέεται απευθείας με το σύστημα συναγερμού. Πρέπει να ελέγχεται ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο φωτισμό ώστε να μην γίνεται άσκοπη χρήση του.
Ατμοσφαιρικός και θεατρικό φωτισμός: Επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση μικρών φωτεινών πηγών σε κλαδιά δέντρων ή άλλα ψηλά σημεία, με τη χρήση στεγανών φωτιστικών πίσω από πυκνά δέντρα και φυτά ή σε κρυφά σημεία και εσοχές. Ενδιαφέρον αποτέλεσμα δίνει επίσης και η χρήση σποτ δαπέδου σε σχηματισμούς που να δημιουργούν νοητές ή υπαρκτές πορείες ενώ η χρήση πολλαπλών πηγών εστιασμένου φωτισμού που τονίζουν ενδιαφέροντα σημεία του κήπου όπως πηγές νερού, κατασκευές, γλυπτά κ.α., δημιουργούν παιχνίδια φωτός – σκιάς και προσδίδουν έντονη θεατρικότητα.
Εύκολη, οικονομική και οικολογική λύση για το φωτισμό του κήπου αποτελεί και η χρήση των ηλιακών φωτιστικών, αφού δεν απαιτούν ηλεκτρολογική εγκατάσταση και τοποθετούνται οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμείτε. Πρόκειται για επαναφορτιζόμενα στοιχεία που εκμεταλλεύονται το φυσικό φως και το αποθηκεύουν ως ενέργεια μέσω ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάνελ που διαθέτουν.
Εντυπωσιακά αποτελέσματα έχει επίσης και η χρήση των οπτικών ινών ιδιαίτερα στους υγρούς χώρους, δηλαδή τις πισίνες, τις τρεχούμενες πηγές και τις τεχνητές λίμνες. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι δε φέρουν ηλεκτρισμό και δε θερμαίνονται οι πηγές τους. Πρόκειται για ασφαλή επιλογή που ελέγχεται αυτόνομα από το εσωτερικό του σπιτιού, είναι όμως ιδιαίτερα ακριβή. Επιπλέον οι οπτικές ίνες σας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάζετε το χρώμα του φωτισμού κάθε φορά, μεταβάλλοντας την εικόνα του εξωτερικού χώρου ανάλογα με την εποχή ή τις διαθέσεις σας.
Αυτόματο πότισμα
Εάν διαθέτετε μεγάλο κήπο ίσως είναι σκόπιμο να σκεφτείτε την περίπτωση της τοποθέτησης αυτόματου συστήματος ποτίσματος. Πρόκειται για μια μάλλον δαπανηρή εγκατάσταση και σίγουρα θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με την μελέτη κάποιου ειδικού γεωπόνου-αρχιτέκτονα τοπίου αλλά τα οφέλη που έχετε να αποκομίσετε από τη χρήση της είναι μεγάλα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν θα πρέπει να λείψετε για τις διακοπές σας.
Το αυτόματο πότισμα είναι προτιμότερο να τοποθετηθεί πριν από το φύτεμα των φυτών και γίνεται είτε με τους εκτοξευτήρες (τεχνητή βροχή) είτε με τους σταλάκτες (μπεκ). Οι πρώτοι καλύπτουν μεγάλες περιοχές και είναι ιδανικοί για εκτάσεις πρασίνου. Μπορεί να είναι σταθεροί ή να περιστρέφονται υπό γωνία που θα ρυθμίσετε ανάλογα με το σημείο τοποθέτησής τους. Έτσι αν τους εγκαταστήσετε στο κέντρο θα τους ρυθμίσετε σε πλήρη περιστροφή, ενώ αν τους βάλετε σε γωνία μπορούν να στρέφονται μόνο κατά 90 μοίρες. Η λειτουργία των εκτοξευτήρων είναι επιτυχής μόνο όταν η πίεση του νερού είναι αρκετά υψηλή. Οι σταλάκτες χρησιμοποιούνται σε εστιασμένο πότισμα και τοποθετούνται στα φυτά ή στα δέντρα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για νερό. Υπάρχουν φυτά που σαπίζουν με το υπερβολικό πότισμα και δεν χρειάζονται δικό τους σταλάκτη αφού τους αρκεί το νερό των εκτοξευτήρων.
Εάν θέλετε να τοποθετήσετε αυτόματο πότισμα αλλά ο κήπος είναι ήδη διαμορφωμένος , οι επιλογές που έχετε είναι οι εξής:
ή να εγκαταστήσετε υπόγειο σύστημα με κίνδυνο καταστροφής μέρους των φυτών σας ή να προτιμήσετε υπέργεια εγκατάσταση όπου το κόστος , η χρονική διάρκεια των εργασιών και η ταλαιπωρία είναι μικρότερα, μειονεκτεί , όμως, αισθητικά λόγω των εμφανών σωληνώσεων.
Πηγή:thedecopages