Φρούτα που προλαμβάνουν τον διαβήτη

Γνωρίζετε ότι τα μύρτιλα, τα μήλα και τα σταφύλια προλαμβάνουν το διαβήτη; Τρώγοντας πολλά φρούτα και ειδικότερα μύρτιλα, μήλα και σταφύλια, μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, υποστηρίζουν ερευνητές που δημοσιεύουν σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Τα μύρτιλα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 26% συγκριτικά με 2% που συνεπάγεται η κατανάλωση τριών μερίδων οποιουδήποτε άλλου φρούτου. Πάντως, ο χυμός από μύρτιλα δεν φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση με την κατανάλωση του ίδιου του φρούτου.
Οι ερευνητές από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη μελέτησαν στοιχεία από τρεις μεγάλες έρευνες που είχαν συμπεριλάβει περισσότερους από 187.000 επαγγελματίες υγείας και νοσηλευτές στις ΗΠΑ και εξέταζαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης φρούτων και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Το 6,5% των συμμετεχόντων (12.198 εκ των 187.382) είχαν εκδηλώσει διαβήτη τύπου ΙΙ.
Οι έρευνες είχαν χρησιμοποιήσει διατροφικά ερωτηματολόγια για να καταγράψουν πόσο συχνά σε περίοδο τεσσάρων ετών οι συμμετέχοντες έτρωγαν μια βασική ποσότητα από κάθε φρούτο.
Τα φρούτα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν σταφύλια ή σταφίδες, ροδάκινα, δαμάσκηνα ή βερίκοκα, αποξηραμένα δαμάσκηνα, μπανάνες, πεπόνι, μήλα ή αχλάδια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, φράουλες και μύρτιλα.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι τρεις μερίδες την εβδομάδα από μύρτιλα, σταφύλια και σταφίδες, μήλα και αχλάδια μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Ενώ όλα τα φρούτα συντελούσαν στη μείωση του κινδύνου, τα συγκεκριμένα ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εν λόγω φρούτα περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανίνων, οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύουν την πρόσληψη της γλυκόζης, σε ζωικά μοντέλα. Τα ίδια φρούτα περιέχουν και πολυφαινόλες, γνωστές επίσης για τις ωφέλιμες επιδράσεις τους στην υγεία.
«Τα φρούτα είναι γνωστό ότι περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικές ουσίες που δρουν συνεργατικά για να μειώσουν τον κίνδυνο. Ωστόσο, το γλυκαιμικό φορτίο των διαφόρων ειδών φρούτων, η ποσότητα και η ποιότητα των υδατανθράκων δηλαδή που περιέχουν, δεν εξηγεί πλήρως τα αποτελέσματα που καταγράψαμε», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Οι ερευνητές μελέτησαν όπως προαναφέρθηκε και τη επίδραση της κατανάλωσης χυμών φρούτων και διαπίστωσαν με έκπληξη ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση της εβδομαδιαίας κατανάλωσης χυμού με το ίδιο το φρούτο, ήταν πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του χυμού με τα ίδια τα μύρτιλα μείωνε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 33%, με τα σταφύλια και τις σταφίδες κατά 19%, τα μήλα και τα αχλάδια κατά 13%, και με τον οποιονδήποτε συνδυασμό φρούτων κατά 7%.
Παρόμοια επίδραση καταγράφηκε και όταν αντικαταστάθηκε ο χυμός με το ίδιο το πορτοκάλι, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.
«Γενικά ο χυμός του φρούτου περιέχει λιγότερα ωφέλιμα συστατικά από το ίδιο το φρούτο. Η διαδικασία της παραγωγής του χυμού συντελεί στην ταχύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος και της ινσουλίνης, στην περίπτωση που περιέχει πολλά σάκχαρα», διευκρινίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Πηγή:www.glykouli.gr
Δημοφιλέστερα Άρθρα
- Τα πιό όμορφα λουλούδια του καλοκαιριού!
- Πως να φτιάξετε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα
- Γαρύφαλλο, το "άνθος του Διός", καλλιέργεια και ιδιότητες
- Πώς καλλιεργούμε το καρπούζι;
- Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε
- Tροφές κατά του πονοκεφάλου
- Η ιδέα του βραχόκηπου
- Φυτέψτε Λουσίντουμ Βιβούρνο για όμορφη μπορντούρα
- Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες
- Λαχανόκηπος σε γλάστρες
Αυτό το γνωρίζατε;
-
Πολλά θαλασσινά πτηνά έχουν πλαστικό στον οργανισμό τους
Μέχρι το 2050 σχεδόν η ολότητα των θαλάσσιων πτηνών θα έχει πλαστικό στο στομάχι της. Αυτό είναι το...
-
Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα...
-
Στην Τανάγρα προβλήματα ύδρευσης λόγω Ασωπού
Χωρίς επαρκή κάλυψη στην ύδρευση παραμένουν αρκετές περιοχές του Δήμου Τανάγρας από τη συνεχιζόμενη ρύπανση του Ασωπού ποταμού.Οι...
-
Τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο
Οι ντομάτες αντέχουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα έως και δέκα ημέρες εκτός ψυγείου, και μάλιστα έτσι γίνονται γευστικότερες.Το...
Φυτά
Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι
Πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να αγοράσετε λάδι πληρώνοντάς το για φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά τελικά διαπιστώσατε ότι...
διαβάστε αναλυτικά »
Χειμωνιάτικος κήπος
Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας
Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στον κήπο είναι μια όμορφη παρέμβαση, καθώς δίνει χρώμα στο τοπίο σε μια εποχή του χρόνου, όπου δεν υπάρχουν...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς
Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...
διαβάστε αναλυτικά »
Ανθεκτικότητα φυτών
Βροχή στον κήπο και νέα φυτά
Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...
διαβάστε αναλυτικά »
Σχεδιασμός λουλουδόκηπου
Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας
Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Φυτά και Feng Shui
Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...
διαβάστε αναλυτικά »
Χώροι κηπουρικής
Είδη βραχόκηπων
Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...
διαβάστε αναλυτικά »
Φυτά
Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!
Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...
διαβάστε αναλυτικά »