Kουκούτσια από τα σταφύλια: διατροφικός πλούτος

Η καλλιέργεια σταφυλιών είναι η δεύτερη σε ευρύτητα καλλιέργεια στον κόσμο μετά τα πορτοκάλια. Υπάρχουν δύο ποικιλίες σταφυλιών, τα άσπρα και τα μαύρα.
Τα 100γρ σταφύλια αποδίδουν περίπου 70 θερμίδες. Ο χυμός των σταφυλιών λένε οι ειδικοί πως είναι ισάξιος του μητρικού γάλακτος. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σε βιταμίνες και σε οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, τρυγικό οξύ). Τα σταφύλια αποτελούν πηγή χαλκού. Ως συστατικό πολλών ενζύμων ο χαλκός είναι απαραίτητος για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου στο σώμα. Πολλά ένζυμα που περιέχουν χαλκό μπορούν επίσης να συμβάλουν στην προστασία του σώματος κατά των ελευθέρων ριζών. Η βιταμίνη Β2 γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, που περιέχεται και αυτή στα σταφύλια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και επισκευή των ιστών, στην παραγωγή ορμονών και στο σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan έχει επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση στην κατανάλωση χυμού σταφυλιού και ειδικότερα του κόκκινου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μεταξύ των επιδράσεων που παρατηρήθηκαν περιλαμβάνεται και η μείωση της αρτηριακής πίεσης, της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης και ο σχηματισμός θρόμβων αίματος.
Μετά από εργαστηριακές μελέτες ανακαλύφθηκε ότι η κατανάλωση χυμού από κουκούτσια σταφυλιού έχει προστατευτικό αποτέλεσμα στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του αδένα του μαστού. Βέβαια οι μελέτες αυτές βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ακόμη. Τα κουκούτσια του σταφυλιού περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τη ρεσβερατρόλη, που ως γνωστόν έχει θετική επίδραση στην καρδιά αλλά και προτείνεται για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες.
Τα φλαβονοειδή που περιέχονται αναστέλλουν τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που είναι αναγκαία για την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. Παρόλο που ορισμένοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού σταφυλιών μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρά αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα (ανεπιθύμητο αποτέλεσμα), σε άλλες μελέτες δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιους είδους επιδράσεις. Η ποσότητα της ζάχαρης στο χυμό θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες που έχει αντίκτυπο στα τριγλυκερίδια του αίματος, εξ ου και αποδίδεται μεγάλη σημασία στην κατανάλωση χυμών αλλά χωρίς υπερβολή. Πέραν όλων των αναφερομένων πρέπει να επισημανθεί ότι η χορήγηση του εκχυλίσματος από τα κουκούτσια των σταφυλιών δεν είναι τοξική, διότι είναι ένα φυσικό προϊόν.
Το σταφύλι έχει 50% περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από την βιταμίνη Ε. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Όσοι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας το δοκίμασαν αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία τους από την παραπάνω ασθένεια μειώθηκαν.
Το εκχύλισμα των κουκουτσιών από το σταφύλι έχει θεραπευτική δράση και ενάντια στις αιμορροΐδες, στις κράμπες, στην αϋπνία, στην εμμηνόπαυση και στην οστεοπόρωση. Τα σταφύλια είναι ένα ισχυρό διουρητικό φρούτο και έχει kαθαρτικές ιδιότητες καθώς επίσης και αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση.
Τα κουκούτσια σταφυλιού είναι άπεπτα στο ανθρώπινο στομάχι. Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενό τους, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν οι κατάλληλες τεχνολογίες για την εξαγωγή των πολύτιμων συστατικών από αυτά.
Τα σταφύλια χρησιμοποιούνται και στην βιομηχανία των καλλυντικών διότι βοηθάνε στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που είναι υπεύθυνες για το 80% της γήρανσης του δέρματος.
Πηγή:www.back-to-nature.gr
Δημοφιλέστερα Άρθρα
- Τα πιό όμορφα λουλούδια του καλοκαιριού!
- Πως να φτιάξετε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα
- Γαρύφαλλο, το "άνθος του Διός", καλλιέργεια και ιδιότητες
- Πώς καλλιεργούμε το καρπούζι;
- Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε
- Tροφές κατά του πονοκεφάλου
- Η ιδέα του βραχόκηπου
- Φυτέψτε Λουσίντουμ Βιβούρνο για όμορφη μπορντούρα
- Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες
- Λαχανόκηπος σε γλάστρες
Αυτό το γνωρίζατε;
-
Η Πεταλούδα Μονάρχης
Tα 41 χρόνια από την ανακάλυψη τηε κρυψώνας της πεταλούδας μονάρχη τιμάει με το σημερινό της doodle η...
-
Διατροφικοί θησαυροί που προέρχονται από τη μέλισσα
Καθώς η συνεχιζόμενη διάβρωση του εδάφους συνεχίζει να καταστρέφει τη διατροφική αξία πολλών από τα υγιέστερα φρούτα και...
-
ΕΣΠΑ: πως θα ανοίξεις δωρεάν τη δική σου επιχείρηση
Είσαι νέος, πτυχιούχος και άνεργος; Σου έχουμε την λύση. Το ΕΣΠΑ δίνει επιδοτήσεις ακόμη και 100% σε ανέργους...
-
Νέο είδος γιγάντιας χελώνας στα Γκαλάπαγκος
Το μυστικό κρυβόταν σε κοινή θέα: ένας πληθυσμός περίπου 250 γιγάντιων χελωνών στα Γκαλάπαγκος παρουσιάζει τόσο μεγάλες διαφορές...
Φυτά
Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι
Πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να αγοράσετε λάδι πληρώνοντάς το για φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά τελικά διαπιστώσατε ότι...
διαβάστε αναλυτικά »
Χειμωνιάτικος κήπος
Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας
Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στον κήπο είναι μια όμορφη παρέμβαση, καθώς δίνει χρώμα στο τοπίο σε μια εποχή του χρόνου, όπου δεν υπάρχουν...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς
Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...
διαβάστε αναλυτικά »
Ανθεκτικότητα φυτών
Βροχή στον κήπο και νέα φυτά
Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...
διαβάστε αναλυτικά »
Σχεδιασμός λουλουδόκηπου
Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας
Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Φυτά και Feng Shui
Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...
διαβάστε αναλυτικά »
Χώροι κηπουρικής
Είδη βραχόκηπων
Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...
διαβάστε αναλυτικά »
Φυτά
Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!
Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...
διαβάστε αναλυτικά »