Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Η κηπουρική σε γλάστρες » Συμβουλές κηπουρικής σε γλάστρες

Πατάτες: φυτέψτε τες παντού!

Πατάτες: φυτέψτε τες παντού!

Φυτέψτε πατάτες στο μπαλκόνι ,στην ταράτσα,σε όλους τους αστικούς χώρους........Γίνε γεωργός στην πόλη!!!

Φυτέψτε πατάτες μέσα σε διάφορα δοχεία όπως πλαστικές σακούλες,γλάστρες,κάδους απορριμμάτων, συνδυάζοντας  μεγαλύτερη σοδειά σε μικρούς αστικούς χώρους. Ζητείστε από τα παιδιά σας να βοηθήσουν.Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι χαρά θα τους δώσετε εκτός από την γνώση. Και πάμε με την ίδια διαδικασία που είναι εύκολη κι απλή ώστε να μην  σας επιτρέπει δικαιολογίες.

Η καλλιέργεια της πατάτας μπορεί να γίνει σε τρεις εποχές. Όταν η φύτευση γίνεται Ιανουάριο – Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο έχουμε την ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Όταν η φύτευση γίνεται - Αύγουστο έχουμε φθινοπωρινή καλλιέργεια. Όταν η φύτευση γίνεται Απρίλιο – Μάιο έχουμε την καλοκαιρινή καλλιέργεια.

Υλικά που θα χρειαστείτε
-φυτόχωμα για γλάστρες
-Πατατόσποροι (σπόρος της πατάτας για την γεωργική καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται στη πράξη οι κόνδυλοι, δηλαδή η πατάτα, η οποία είναι ένα κομμάτι του κορμού (ένα μόσχευμα στη γλώσσα των κηπουρών)
-Λίπασμα
-Δοχείο φύτευσης (Σακούλα του κομπόστ (ή μεγάλη γλάστρα,κάδος απορριμμάτων,πλαστικά δοχεία 5κιλά ,χρησιμοποιήστε την φαντασία σας)
-Ήλιο (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο για την πατάτα)
-Νερό

Το δοχείο φύτευσης

Μπορείτε να φυτέψετε τις πατάτες σας σε οποιοδήποτε μεγάλο δοχείο έχετε όπως οι κάδοι απορριμμάτων, (σακούλες απορριμμάτων, κομπόστ, χώματος), μεγάλα πλαστικά δοχεία (φαγητού από εστιατόρια όπως μαγιονέζα κλπ) ή  αγοράστε τους ειδικούς σάκους φύτευσης για πατάτες.
Άλλος ένας καταπληκτικός τρόπος φύτευσης είναι τα potato condo (ξύλινη κατασκευή).
Απλά φροντίστε να ανοίξετε αρκετες τρύπες για αποστράγγιση του χώματος (μπορείτε να βάλετε φίλτρα καφέ ή σίτα για τα παράθυρα για να μην χάνεται το χώμα με το πότισμα)
Αν το δοχείο σας δεν έχει τρύπες απλά ανοίξετε μερικές ανάλογα.
Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα δοχεία για να μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα τα φυτά στον ήλιο σε περίπτωση μπαλκονιού κλπ. και για να μην σαπίσουν οι πατάτες από υπερβολική υγρασία

Χώμα φύτευσης
Φροντίστε το χώμα φύτευσης να είναι υψηλής ποιότητας (προτιμείστε  βιολογικό - organic potting soil) για γλάστρες και να αποστραγγίζεται γρήγορα, εμπλουτίστε το με κομποστ.

 Λίπασμα
Βάλτε Βιολογικό λιπασμα στο χώμα και καθώς τα φυτά θα μεγαλώνουν προσθέστε υγρό λίπασμα όπως το fish emulsion κάθε δύο εβδομάδες.

Νερό και ήλιος
Οι πατάτες δεν θα μεγαλώσουν ποτέ χωρίς ήλιο και νερό. Χρειάζοντε την έκθεση στον ήλιο για τουλάχισον 6-8 ώρες την ημέρα. Προσπαθείστε να διατηρείτε το χώμα υγρό όχι βρεγμένο.
Αν είναι πολύ ξερό τα φυτά μας θα ξεραθούν.Αν είναι πολύ βρεγμένο θα σαπισουν.
Αν πάλι υπάρχει ασυνέπεια στο πότισμα, τότε οι πατάτες σας θα έχουν παράξενο σχήμα.

Τρόπος Φύτεματος
Βάλτε  φυτόχωμα (για γλάστρες) ανακατεμένο με το λίπασμα 10 -25 cm. στο δοχείο σας

Φύτεμα πατατόσπορου
(Τα μάτια να "κοιτούν" προς τα πάνω)
Ο πρώτος και πιο σημαντικός όρος για την επιτυχία της πατατοκαλλιέργειας είναι η επιλογή των κατάλληλων πατατών για την σπορά . Ως σπόρος της πατάτας για την γεωργική καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται στη πράξη οι κόνδυλοι, δηλαδή η πατάτα, η οποία είναι ένα κομμάτι του κορμού (ένα μόσχευμα στη γλώσσα των κηπουρών)

 Η μεγαλύτερη σοδειά επιτυγχάνεται μόνο όταν ο σπόρος προέρχεται από πατατόφυτα, που είχαν την μεγαλύτερη απόδοση.Για την Ελλάδα οι καλύτερες ποικιλίες για την ανοιξιάτικη σπορά είναι η πατάτα που προέρχεται από ψυχρά και ορεινά μέρη.
Η πατάτα που θα χρησιμοποιηθεί για σπορά πρέπει να είναι υγιείς, σφιχτή όχι μαλακή, να μην έχει εσωτερικά κενά(κουφάλες), να είναι βαριά και να έχει ανάβαθα μάτια. Να μην παρουσιάζει μελανά ή σκούρα στίγματα στο φλοιό της ή στη σάρκα της. Πρέπει να μην είναι χτυπημένη, λαβωμένη ή τρυπημένη από έντομα και σκουλήκια και να είναι ώριμη.Όταν φυτεύουμε μεγάλες πατάτες από υγιή πατατόφυτα, η σοδειά είναι μεγαλύτερη.
Φυτέψτε μόνο 4-5 μεσαίου μεγέθους πατατόσπορους για κάθε δοχείο, είναι αρκετοί για το μέγεθος των δοχείων που προαναφέραμε.
Πιστέψτε με θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα της συγκομιδής.

Λίπασμα μετά την βλάστηση
Όταν οι πατατες σας φτάσουν περίπου τα 15 εκ. προσθέστε μίγμα φυτοχώματος και κομπόστ., περίπου 5 εκ., πολύ προσεχτικά για να μην τραυματίσετε τα φυτά.
Θα χρειαστεί να καλύψετε κάποια από τα κάτω φύλλα των φυτών αλλά αφήστε τα 2/3 του φυτού έξω από το χώμα.
Η  διαδικασία αυτή θα χρειαστεί να επαναληφθεί καθως θα μεγαλώνουν τα φυτά μέχρι που θα φτάσουν την κορυφή του δοχείου.Επειδή οι πατάτες μεγαλώνουν απίστευτα γρήγορα φροντίστε να παρατηρείτε τα φυτά συχνά.

Συγκομιδή
Όταν οι πατάτες ανθίσουν τότε μπορείτε να  βγάλετε τις πρώτες πατάτες. Προσεκτικα  με το χέρι σας από το κάτω μέρος του δοχείου.
(αν είστε ανυπόμονοι)
Μπορείτε όμως να περιμέντε μέχρι να κιτρινίσουν τα φυτα και να ξεραθούν για να πάρετε όλες τις πατάτες.Εύκολα λοιπόν αναποδογυρίστε το δοχείο (πάνω σε κάποιο υπόστρωμα για να μαζέψετε το χώμα εύκολα μετά) και απλά χαρείτε την πρώτη σας σοδειά!
Αν βρείτε και μικρές πατατες κρατείστε τις για σπόρους για την επόμενη σοδειά.Οι μικρούλες έχουν και την πιο γλυκειά γευση.

Πηγή:http://sigatakastana.blogspot.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πατάτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ποιά τα νέα πρότυπα για παραδοσιακό ρυζόγαλο και παραδοσιακή κρέμα

    Νέα πρότυπα θεσπίζονται για το παραδοσιακό ρυζόγαλο καθώς και για την παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής, με Κοινή Υπουργική...

  2. Πύλες εισόδου πιστοποιήθηκαν στα πλαίσια του ΟΣΔΕ

    Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, πιστοποιούνται με 6ετή διάρκεια (2015 -...

  3. Στον Εθνικό Κήπο το Athens Gardens Festival

    Σε χώρο καλλιτεχνκής έκφρασης και δημιουργίας θα μετατραπεί από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου ο Εθνικός Κήπος....

  4. Θέλει δικαιολογητικά η αναμπέλωση

    Μαζί με την αίτηση οι αμπελουργοί καλούνται να υποβάλλουν 7 δικαιολογητικά, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συμπληρωματικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης...

Ζώα και κήπος

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια

Η Άνοιξη μπήκε για τα καλά και συνήθως σκεφτόμαστε εκδρομές, την ανάσα στην ντουλάπα μας ή την καινούρια διακόσμηση του σπιτιού μας....

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το έθιμο του Μάρτη!

Το έθιμο του Μάρτη!

 Ένα βραχιολάκι από άσπρη και κόκκινη κλωστή είναι το έθιμο που συνοδεύει την πρώτη μέρα του Μάρτη.Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο, το...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως φτιάχνουμε χαρταετό

Πως φτιάχνουμε χαρταετό

Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και η έναρξη της Σαρακοστής θα δοθεί για άλλη μια φορά σε κάποιον λόφο για να «καθαρίσουμε» από...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι πρέπει να προσέξουμε για το τραπέζι της Σαρακοστής

Τι πρέπει να προσέξουμε για το τραπέζι της Σαρακοστής

Στον ετήσιο προγραμματισμό του για τους ελέγχους στα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τσικνοπέμπτη: έθιμα και διατροφή

Τσικνοπέμπτη: έθιμα και διατροφή

Από τα παλιά χρόνια οι διάφορες Καρναβαλίστικες εκδηλώσεις φτωχών  και πλουσίων, άρχιζαν από την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος πριν...

διαβάστε αναλυτικά »

Χρήσιμα και απαραίτητα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα

Το οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Φυτά στο σπίτι, για ομορφιά και ψυχική υγεία

Φυτά στο σπίτι, για ομορφιά και ψυχική υγεία

Κάνε τη ζωή σου πιο όμορφη, βάζοντας φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου. Απλά και εύκολα. Θα το έχεις παρατηρήσει πως κάθε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron