Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Δημιουργίες στον κήπο » Κατασκευές κήπου

Κατασκευές του καλοκαιριού με κοχύλια

Κατασκευές του καλοκαιριού με κοχύλια

Άμμος, βότσαλα, ξύλα της θάλασσας και φυσικά κοχύλια, τα απόλυτα "φετίχ" του καλοκαιριού. Μεταφέροντας την δροσιστική τους αύρα στο σπίτι, τίποτα άλλο δεν σας χρειάζεται για να αποκτήσουν οι χώροι σας την  ιδανική εποχιακή διακόσμηση.

Το πρώτο που θα χρειαστεί, πριν οποιαδήποτε κατασκευή με κοχύλια, να τα καθαρίσετε  πολύ καλά με χλιαρό νερό και σαπούνι.
Αφήστε τα στον ήλιο να στεγνώσουν εντελώς και περάστε, τα μεσαίου και  μεγάλου  μεγέθους κοχύλια,  μ΄ένα διαφανές γυαλιστικό βερνίκι. Θα "ζωντανέψει" το χρώμα τους και θα τα προστατέψει από την σκόνη και την φθορά, διατηρώντας τις  κατασκευές σας σε άριστη κατάσταση για πολλά πολλά χρόνια.Αν ωστόσο τα προτιμάτε με τη φυσική ματ όψη τους, μπορείτε και να το παραλείψετε.


-Το να γεμίσετε γυάλινες διαφανείς γυάλες, βάζα, πιατέλες κλπ. αλλά και ρηχά καλάθια με κοχύλια,  άμμο και βότσαλα και να στολίσετε μ΄αυτά οποιοδήποτε σημείο στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά και στο μπαλκόνι ή το τραπέζι σας,  από τις πιο εύκολες και απλές προτάσεις για να αξιοποιήσετε διακοσμητικά τα  κοχύλια σας.

Με την προσθήκη κεριών στις συνθέσεις αυτές, τα ...απόλυτα καλοκαιρινά κηροπήγια.
Oι συνδυασμοί των υλικών, για τέτοιου είδους κατασκευές, ανεξάντλητοι και όπως κι αν τα ταιριάξετε, θυμηθείτε ότι το βασικότερο σ΄αυτού του είδους τις δημιουργίες είναι να παραμένουν φροντισμένες και καθαρές. Οι γυάλες θα πρέπει να είναι πεντακάθαρες και ....αστραφτερές όπως ακριβώς και τα κοχύλια ή τα βότσαλα, γι΄αυτό προτιμήστε κάτι απλό που θα μπορείτε εύκολα να το καθαρίζετε, ειδικά αν βρίσκεται σε χώρο εξωτερικό, από μια πολύπλοκη κατασκευή που σε λίγες μέρες θα ....βουλιάζει στην σκόνη.

-Το ίδιο εύκολη αν και αρκετά "πολυφορεμένη" και  η ιδέα να ντύσετε κορνίζες, καθρέφτες ή και να στολίσετε ξύλινα κουτιά με κοχύλια στο φυσικό τους χρώμα ή και βαμμένα σε όποια άλλη απόχρωση. 
Αν τα κοχύλια που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ πολύ μικρά σε μέγεθος και η κατασκευή σας  θα τοποθετηθεί ή θα κρεμαστεί κάπου και θα μείνει ακίνητη,  αρκεί να περάσετε μια στρώση κόλλας για παζλ στην επιφάνεια που θέλετε να διακοσμήσετε και στην συνέχεια να καλύψετε το στρώμα της κόλλας με τα κοχύλια.

Τέτοια κόλλα θα βρείτε σε όλα τα βιβλιοχαρτοπωλεία και είναι περισσότερο πρακτική από την άτλακολ, αφού μόλις στεγνώσει χάνει το λευκό της χρώμα και  γίνεται εντελώς διαφανής.
Για μεγαλύτερου μεγέθους κοχύλια και κυρίως για χρήση σε αντικείμενα με καθημερινή χρήση  που  "ταλαιπωρούνται" περισσότερο θα χρειαστεί να κολλήσετε τα κοχύλια μ΄ένα θερμοκολληκτικό πιστόλι, για μεγαλύτερη σταθερότητα.

-Χρησιμοποιήστε τα κοχύλια για να φτιάξετε υπέροχους καλοκαιρινούς κρίκους για τις πετσέτες φαγητού.
--Διπλώστε μια πετσέτα φαγητού ρε ρολό και τυλίξτε  γύρω της σκοινί στο φυσικό του χρώμα 5-6 φορές, για να υπολογίσετε το μήκος σκοινιού που χρειάζεστε για κάθε μία, ώστε να δημιουργήσετε έναν "κρίκο". Κόψτε τόσα  τέτοια κομμάτια από σκοινί όσους κρίκους θέλετε να φτιάξετε,   κολλήστε με θερμοκολλητικό πιστόλι τις σειρές στο σκοινί ώστε να ενοποιηθούν κι αφήστε να στεγνώσει εντελώς. Κολλήστε  και μερικά μικρά κοχύλια ή ένα

μεγαλύτερο στο πάνω μέρος κάθε κρίκου κι έτοιμα τα "στολίδια" για τα καλοκαιρινά τραπέζια σας.
--Δημιουργείστε με πολύ λεπτό τρυπάνι ή οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο, ανάλογα με το πάχος των κοχυλιών, μια τρύπα στο κέντρο του πάνω μέρους τους και με άνοιγμα τόσο όσο να χωρά να περάσετε μια φαρδιά χρωματιστή κορδέλλα που θα δέσετε γύρω από την πετσέτα. Εξαιρετικά απλή αλλά με εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδέα, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε διαφορετικά κοχύλια για κάθε πετσέτα.
Οι κρίκοι, γενικώς, δεν είναι απαραίτητο ότι ...απευθύνονται μόνο σε υφασμάτινες πετσέτες. Το ίδιο όμορφο θα είναι το σύνολο και αν χρησιμοποιήσετε μεγάλες και χοντρές χαρτοπετσέτες σε οποιοδήποτε χρώμα ή σχέδιο.

-Ακόμα κι αν σας φαίνεται δύσκολο να γεμίσετε τα κοχύλια με κερί που εσείς θα φτιάξετε με όσα θα βρείτε εδώ, δεν θα χρειαστείτε παρά  φαρδιά κι όσο πιο  επίπεδα κοχύλια και μερικά ρεσώ για να στολίσετε και να φωτίσετε το τραπέζι αλλά και οποιοδήποτε άλλο σημείο.
Αν μπορέσετε να βρείτε ένα κομμάτι από ξύλο της θάλασσας σε οποιοδήποτε σχήμα, αρκεί η βάση του να το βοηθά να μένει σταθερό πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δημιουργείστε ένα εντυπωσιακό καλοκαιρινό κηροπήγιο, που τοποθετημένο στο κέντρο του τραπεζιού θα μείνει απ΄όλους σας τους

καλεσμένους ....αξέχαστο. 
Απλά κολλήστε πάνω στο ξύλο, με θερμοκολλητικό πιστόλι, μερικά φαρδιά επίπεδα κοχύλια και βάλτε μέσα τους τα ρεσώ.

-Οι φωτεινές γιρλάντες δεν είναι πλέον αυστηρά μόνο χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό στοιχείο.

Σε μια τέτοια γιρλάντα με λευκού φωτισμού λαμπάκια, τοποθετήστε μπροστά από κάθε λαμπάκι ένα όσο το δυνατόν ανοιχτόχρωμο και λεπτό κοχύλι. Μ΄ένα πολύ λεπτό ηλεκτρικό τρυπάνι ή οποιοδήποτε άλλο αιχμηρό αντικείμενο, ανάλογα και με το πάχος του κάθε κοχυλιού,  θα χρειαστεί να κάνετε από μία τρύπα στο κέντρο του πάνω μέρους του. Περάστε μέσα στις τρύπες πολύ λεπτό σύρμα και στερεώστε έτσι τα κοχύλια πάνω στο καλώδιο της γιρλάντας. 
Αν θέλετε περισσότερη ...τελειότητα,  ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για μια δεύτερη σειρά κοχυλιών, ώστε κάθε λαμπάκι να φαίνεται σαν "κλεισμένο" μέσα στο κοχύλι. Απλά αν τα κοχύλια σας δεν είναι σχεδόν διαφανή, μ΄αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε το φως που θα διαχέεται.     
Εκτός από τον κήπο ή την βεράντα μια τέτοια γιρλάντα θα δώσει μια όμορφη καλοκαιρινή νότα, αν κρεμαστεί κάθετα από στην άκρη ενός κουρτινόξυλου στο σημείο ακριβώς που τελειώνει η κουρτίνα, σε οποιοδήποτε δωμάτιο  του σπιτιού.

Με μια οποιαδήποτε κυκλική βάση από μέταλλο ή ξύλο,  θερμοκολλητικό πιστόλι και κοχύλια, φτιάξτε καλοκαιρινά στεφάνια που θα αναδειχθούν υπέροχα πάνω σε μια πόρτα, στον τοίχο του μπαλκονιού ή σε οποιοδήποτε σημείο του κήπου αλλά και στο κέντρο του στρωμένου τραπεζιού, αν γεμίσετε το κενό στην μέση τους μ΄ένα μεγάλο κερί, μια γυάλα με φρέσκα λουλούδια ή επίσης με κοχύλια, βότσαλα και άμμο.

Κολλήστε τα πρώτα κοχύλια με τρόπο που να καλύψουν την βάση του στεφανιού και από την ανάποδη πλευρά τους. Συνεχίστε κολλώντας πάνω σ΄αυτές τις πρώτες σειρές τις επόμενες με τα κοχύλια από την καλή τους όψη και συνεχίστε μ΄αυτόν τον ενναλάξ τρόπο αυξάνοντας τον όγκο του στεφανιού όσο θέλετε κι έτσι ώστε όταν ολοκληρώσετε την κατασκευή τα κοχύλια  να φαίνονται ...ανακατεμένα και κολλημένα ...τυχαία.
Αυτός φυσικά είναι ένας μόνος από τους πολλούς τρόπους για να φτιάξετε ένα τέτοιο στεφάνι. Αν σας αρέσει η απόλυτη ομοιομορφία χρησιμοποιήστε ενός και μόνο χρώματος κοχύλια που θα τα κολλήσετε όλα από την καλή ή όλα από την ανάποδη όψη τους ή προσθέστε σ΄ένα τέτοιο στεφάνι βότσαλα, αστερίες ή αποξηραμένα λουλούδια, δημιουργώντας απλά και εύκολα και με φυσικά υλικά πραγματικά "μοναδικές" κατασκευές.

-Ένα απλό φωτάκι  νύχτας για το δωμάτιο των παιδιών  ή και για το δικό σας, μπορεί πανεύκολα να μεταμορφωθεί σ΄ένα έργο τέχνης.
Θα χρειαστείτε ένα αρκετά μεγάλο σε μέγεθος  και ελαφρώς κυρτό ανοιχτόχρωμο κοχύλι και όσο το δυνατόν πιο λεπτό σε πάχος.
Αν σας είναι δύσκολο να εντοπίσετε κάποιο τέτοιο στην θάλασσα, θα βρείτε στα καταστήματα εποχιακών ειδών  αλλά και σ΄εκείνα με υλικά για κατασκευές.

Κολλήστε με θερμοκολλητικό πιστόλι το κοχύλι πάνω στο πλαστικό μέρος από το φωτάκι, κρύβοντας πίσω του το λαμπάκι. Αν το πάχος του κοχυλιού σας βοηθά, μπορείτε με μια χοντρή καρφίτσα ή οποιοδήποτε άλλο αιχμηρό αντικείμενο σας διευκολύνει να σχεδιάσετε με τρύπες ένα οποιοδήποτε σχέδιο πάνω στο κοχύλι, που θα βοηθά το φως να "δραπετεύει" ευκολότερα και θα κάνει την όλη κατασκευή ακόμα πιο εντυπωσιακή.

-Χρησιμοποιείστε κοχύλια για να ...θυμίσετε και στις γλάστρες σας πως ήρθε το καλοκαίρι.

Χρησιμοποιήστε άτλακολ ή θερμοκολλητικό πιστόλι, ανάλογα με το μέγεθος των κοχυλιών για να "ντύσετε" μερικά πήλινα γλαστράκια με κοχύλια.
"Συγκεντρώστε" και τα κοχύλια στο χείλος της γλάστρας ή περιμετρικά σ΄ένα σημείο της, αντί να κολλήσετε π.χ από ένα σε κάθε γλάστρα, αλλά και

τα γλαστράκια σε κάποιο εξωτερικό ή και εσωτερικό σημείο του σπιτιού όλα μαζί, αντί να τα σκορπίσετε με τρόπο που τελικά θα "χαθούν" και οι εντυπώσεις και ο ...κόπος σας.

Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και είναι σίγουρο ότι θα βρει τόσους κι άλλους τόσους τρόπος για να αξιοποιήσετε χρηστικά αλλά κυρίως διακοσμητικά τα κοχύλια που μαζέψατε από κάποια παραλία


Δύο-τρεις τέτοιες καλοκαιρινές κατασκευές  για το εσωτερικό του σπιτιού κι άλλες τόσες για το μπαλκόνι ή τον κήπο είναι αρκετές. Διαφορετικά και στην προσπάθειά σας να  "εντυπωσιάσετε", δεν θα αποφύγετε το "κιτς" ή στην καλύτερη περίπτωση την διακοσμητική ...μονοτονία.

Εξαίρεση ο χώρος του στρωμένου καλοκαιρινού τραπεζιού που εκεί ..."επιτρέπεται" να συνδυάσετε αρκετές προτάσεις μαζί διακοσμώντας το με κεντρικό θέμα τα κοχύλια σε πολλές διαφορετικές εκδοχές.

Και φυσικά φροντίστε και τα παιδιά να εξοικειωθούν από νωρίς με τις κατασκευές από φυσικά υλικά και να περάσουν ευχάριστα μερικές καλοκαιρινές ώρες.

Αφήστε τα ελεύθερα να ...μουντζουρώσουν με τις μπογιές τους τα κοχύλια που με τα χέρια και τα κουβαδάκια τους θα μαζέψουν,  δείξτε τους πως μπορούν να δημιουργήσουν μ΄αυτά αστείες φιγούρες, ονειροπαγίδες κι ένα σωρό άλλες κατασκευές ακόμα κι ένα  επιτραπέζιο παιχνίδι μνήμης, που θα τα κρατήσει απασχολημένα στην παραλία.

Δεν θα χρειαστείτε παρά μερικά πανομοιότυπα  μεσαίου μεγέθους κοχύλια που θα βάψετε στο ίδιο χρώμα. Με ανεξίτηλο μαρκαδόρο γράψτε στο εσωτερικό του κάθε κοχυλιού ένα γράμμα ή σύμβολο ή βάψτε το καθένα με διαφορετικό χρώμα, για ένα παιχνίδι μνήμης των ...χρωμάτων. Φτιάξτε τόσα τέτοια κοχύλια όσο περισσότερο πιστεύετε ότι ...θυμάστε και αφήστε τα μόνιμα στην τσάντα του ...μπάνιου για να διασκεδάζετε  στην παραλία.

 

Πηγή:http://soulouposeto.blogspot.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Φυτά και Feng Shui

  Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των...

 2. Μεγάλη σημασία στην υγιεινή διατροφή δίνουν οι Έλληνες

  04.02.2015 | 15:34Αγροτική Οικονομία,  Γεωργία,  Τρόφιμα,  Καταναλωτής,  Κτηνοτροφία,  ΟικονομίαΣημαντικό κομμάτι αποτελεί πλέον η υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα των...

 3. Όσα δεν ξέρουμε για ... το κρύο

  Ξέρατε ότι το αλκοόλ, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι… Ρώσοι, δεν βοηθά τον οργανισμό να ζεσταθεί; Γνωρίζατε...

 4. Η γενετική τροποποιημένη μπανάνα «δεν σαπίζει στο ράφι»

  Ισραηλινοί ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τις μπανάνες, ώστε να μεγαλώσουν το...προσδόκιμο ζωής τους, με άλλα λόγια να μην σαπίζουν...

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Είναι εξεταστική περίοδος. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος εντόμων

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε το σπίτι μας ένα “δυσάρεστο” μέρος για τα μυρμήγκια. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας απλά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης πουλιών

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενδιαφέροντα και ευχάριστα όσο το κελάηδημα των πουλιών. Το τραγούδι των πουλιών προσθέτει μουσική και χρώμα στη ζωή...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron