Το ταχίνι μπορεί να μας φέρνει στο μυαλό περιόδους νηστείας αλλά χάριν της υψηλής διατροφικής του αξίας, αξίζει να το δούμε με άλλο μάτι. Περιέχει φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και συγκριτικά με άλλα γλυκά, ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση και ενισχύει τον οργανισμό. Αυτά όσον αφορά τη θεωρία…
Ας έρθουμε στην πράξη. Αυτά τα στριφογυριστά ψωμάκια, μοσχομυρίζουν κανέλα και σουσάμι και κρύβουν μέσα στις σπείρες τους μια λαχταριστή γέμιση από ταχίνι και καστανή ζάχαρη. Ίσως την επόμενη φορά δοκιμάσω να προσθέσω και ξηρούς καρπούς ή κομματάκια αποξηραμένων φρούτων. Είναι υγιεινά και θρεπτικά, κατάλληλα για νηστεία, ιδανικά για πρωινό ή σνακ, χαρίζουν ενέργεια και δύναμη. Ακόμη κι αν αντιπαθείτε το ταχίνι, σας απωθεί το χρώμα του ή η υφή του, τολμήστε να τα δοκιμάσετε.
Υλικά:
Για τη ζύμη
-220ml χλιαρό νερό (λίγο λίγοτερο από 1 κούπα)
-25g νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
-300g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-100g αλεύρι ολικής άλεσης
-2 κ.σ. ζάχαρη
-¼ κ.γλ. αλάτι
-2 κ.σ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
-1 κ.γλ. κανέλα
Για τη γέμιση
-200g ταχίνι (2-3 κ.γλ. για κάθε στριφτάρι)
-100g καστανή ζάχαρη (2 κ.γλ. για κάθε στριφτάρι)
-κανέλα
Για την επικάλυψη
Tαχίνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι, μέχρι να δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος, μέχρι να σχηματιστούν στην επιφάνεια φουσκάλες.
2. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι, με το αλάτι και την κανέλα. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το λάδι και το μείγμα της μαγιάς.
3. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική κι εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι, αρκεί να μην το παρακάνουμε. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
4. Μεταφέρουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια και πλάθουμε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης σε μπαστουνάκια. Στη συνέχεια, τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρόστενες λωρίδες με πλάτος 4cm.
5. Στο κέντρο κάθε λωρίδας απλώνουμε δύο με τρία κουταλάκια του γλυκού ταχίνι, δύο κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη και πασπαλίζουμε με κανέλα.
6. Τυλίγουμε τη λωρίδα σε ρολό ώστε να σχηματιστεί ένα μακρύ κορδόνι και το στριφογυρίζουμε χαλαρά σε σχήμα σπιράλ (σαλιγκάρι). Κατόπιν, το πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας για να απλώσει.
7. Πασπαλίζουμε τα σαλιγκάρια με καστανή ζάχαρη και κανέλα και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 25 με 30 λεπτά έως ότου αρχίσουν να ροδίζουν.
8. Μπορούμε, αν θέλουμε, μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο να τα περιχύσουμε με ταχίνι.
Πηγή:http://kouzinista.wordpress.com