Αμυγδαλόγαλα

Το αμυγδαλόγαλα είναι ένα γάλα που παρασκευάζουμε με γλυκά αμύγδαλα. Είναι ένα ρόφημα – ποτό άκρως θρεπτικό, εύπεπτο και θεραπευτικό το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε με διάφορους τρόπους.
Έχει μακρά ιστορία στην μεσαιωνική Ευρώπη για τις άριστες ιδιότητές του και ειδικά για την μεγάλη περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες – ως το καλύτερο υποκατάστατο της ζωικής πρωτεΐνης για τις ημέρες της νηστείας την περίοδο της Σαρακοστής, δημοφιλέστατο ποτό εδώ και αιώνες στην μέση ανατολή γνωστό ευρύτερα με το όνομα amygdalate.
Πιο αναλυτικά το γάλα αμυγδάλου:
– Δεν περιέχει λακτόζη, έτσι είναι εξαιρετικά κατάλληλο για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη
- Δεν περιέχει γλουτένη
- Δεν περιέχει χοληστερίνη
- Περιέχει βιταμίνη E
- Περιέχει λιγότερο κορεσμένο λίπος από το γάλα της αγελάδας
– Έχει μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών
- Είναι πλούσιο σε σελήνιο, ψευδάργυρο και κάλιο
-Περιέχει 50% περισσότερο ασβέστιο από όλα τα είδη των γαλακτοκομικών και 200% περισσότερο σίδηρο από όλα τα είδη κρεάτων!!!
Το αμυγδαλόγαλα μπορούμε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας:
Θα χρειαστούμε:
- Μία κούπα ωμά ανάλατα αμύγδαλα
- Τρεις – τέσσερις κούπες νερό ανάλογα πόσο παχύρρευστο το θέλουμε
Εκτέλεση:
-Αφήνουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν 6-8 ώρες
* Καλό είναι να αποφλοιώσουμε τα αμύγδαλα, γιατί ο φλοιός θα δώσει πικρή και έντονη γεύση στο γάλα. Για την αποφλοίωση, αρκεί να ζεστάνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι λίγο νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε να ζεματιστούν για περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε και πολύ εύκολα αφαιρούμε το φλοιό
-Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τα αμύγδαλα και το νερό και τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μείγμα. Καλό είναι να μην πατάμε συνέχεια το κουμπί του μπλέντερ, καθώς το αμύγδαλο έχει την τάση να συσσωρεύεται στον πυθμένα. Πιέζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και για λίγη ώρα, ενώ κάθε φορά που αφήνουμε το κουμπί ανακινούμε το μπλέντερ για να ξεκολλήσει το αμύγδαλο από τον πυθμένα
-Στη συνέχεια σουρώνουμε το μείγμα με ένα πολύ ψιλό μεταλλικό σουρωτήρι για να απομακρύνουμε την αμυγδαλόψιχα του αμυγδάλου και να μείνει το καθαρό γάλα
-Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε στο γάλα μας μέλι ή κανέλα
Η διαδικασία είναι πολύ απλή και πολύ γρήγορη κι έτσι μπορούμε να φτιάχνουμε όσο γάλα χρειαζόμαστε κάθε φορά - χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία της συντήρησης. Διατηρείται για 3 – 4 ημέρες σε γυάλινη κανάτα
Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή να προστεθεί σε δημητριακά, κρέμες ή γλυκά όπως κέικ κλπ
Όσο για την αμυγδαλόψιχα που θα περισσέψει μπορούμε επίσης να την αξιοποιήσουμε σε ζύμες για κέικ, δημητριακά, μπισκότα ή ακόμα και σε μάσκες προσώπου !!!
Πηγή:http://www.soulme.gr
Δημοφιλέστερα Άρθρα
- Τα πιό όμορφα λουλούδια του καλοκαιριού!
- Πως να φτιάξετε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα
- Γαρύφαλλο, το "άνθος του Διός", καλλιέργεια και ιδιότητες
- Πώς καλλιεργούμε το καρπούζι;
- Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε
- Tροφές κατά του πονοκεφάλου
- Η ιδέα του βραχόκηπου
- Φυτέψτε Λουσίντουμ Βιβούρνο για όμορφη μπορντούρα
- Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες
- Λαχανόκηπος σε γλάστρες
Αυτό το γνωρίζατε;
-
Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες
Τα φαγητά του καρναβαλιού εκφράζουν την ψυχή του κάθε τόπου και συχνά οι ρίζες τους φτάνουν πολύ πίσω...
-
ΑΠΕ και πνευματικά δικαιώματα
Η κατακόρυφη πτώση του κόστους των βασικών τεχνολογιών ΑΠΕ, δηλαδή... των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών, έχουν καταστήσει την...
-
Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται
Τα αιθέρια έλαια είναι ό,τι πιο πολύτιμο και αγνό έχει να προσφέρει ένα φυτό. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει...
-
Αιτήσεις για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας
Από την Πέμπτη 11 Ιουνίου έως και την Τρίτη 30 Ιουνίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι...
Αυτό το γνωρίζατε;
Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς
Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...
διαβάστε αναλυτικά »
Ανθεκτικότητα φυτών
Βροχή στον κήπο και νέα φυτά
Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...
διαβάστε αναλυτικά »
Σχεδιασμός λουλουδόκηπου
Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας
Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Φυτά και Feng Shui
Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...
διαβάστε αναλυτικά »
Χώροι κηπουρικής
Είδη βραχόκηπων
Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...
διαβάστε αναλυτικά »
Φυτά
Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!
Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...
διαβάστε αναλυτικά »
Κόψιμο και κλάδεμα
Κλάδεμα: τί πρέπει να γνωρίζουμε
Μπορείτε να αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις για το κλάδεμα και δείτε τα φυτά σας να ανανεώνονται, να αναπτύσσονται καλύτερα και να αποκτούν...
διαβάστε αναλυτικά »
Φθινοπωρινός κήπος
Επιστροφή στον κήπο μας
Στις αρχές του Σεπτέμβρη, τα περισσότερα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και οι περισσότεροι ενήλικες επιστρέφουν στη δουλειά - η "κανονική" ζωή επιστρέφει....
διαβάστε αναλυτικά »