Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε όσπρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυρίως λόγω της αφθονίας και ποικιλίας των φρέσκων λαχανικών, αλλά και επειδή τα έχουμε συσχετίστει με σούπες. Τα όσπρια όμως είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνης και συνδυάζοντάς τα με διάφορα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε πολύ ελαφριά και υγιεινά πιάτα για το καλοκαίρι. Ας δούμε την συνταγή για μία δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα με φακές.
Υλικά:
-1 κούπα μαγειρεμένες φακές
-Λίγο κρεμμύδι κόκκινο κομμένο σε ροδέλλες
-1 καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες
-1 ραπανάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
-1 κολοκυθάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
-1 μανιτάρι λευκό, κομμένα σε φέτες
-3 ντοματίνια κομμένα στη μέση
-1 κοτσανάκι τρυφερό (2 – 3 κουταλιές της σούπας) ψιλοκομμένο σέλερυ
-2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-4 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
-2 – 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη ρόκα
Λαδόξυδο (Βινεγκρέτ)
-1 μικρή σκελίδα σκόρδο
-1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-2 κουταλιές χυμό λεμονιού
-Ξύσμα από 1 λεμόνι
-1 κουταλιά ξύδι βαλσάμικο
-1 κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο
-½ κουταλάκι ρίγανη
-Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
-Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
-Τις βράζουμε με νερό να τις σκεπάσει και αφού πάρουν μια βράση χύνουμε το πρώτο νερό. Τις ξαναβάζουμε να βράσουν, ρίχνουμε αλάτι, και ένα φύλλο δάφνης και τις σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
-Τοποθετούμε τις φακές σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα άλλα λαχανικά.
-Βάζουμε όλα τα υλικά του βινεγκρέτ στο μούλτι για να λιώσει το σκόρδο.
-Ρίχνουμε το βινεγκρέτ στη σαλάτα, ανακατεύουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη σερβίρουμε.
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά. Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά. Ψύξη: περίπου 1 ώρα. Μερίδες: 2 ως κύριο πιάτο ή 4 – 5 ως συνοδευτικό
Πηγή:http://www.kopiaste.info