Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αρωματικό φυτό που να λατρεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο με τόση θέρμη όσο ο Βασιλικός (Ocimum basilicum), που τα καλοκαίρια θεριεύει στις ελληνικές αυλές. Λέγεται πως ο βασιλικός έφτασε στην Ελλάδα από τις μακρινές Ινδίες, μετά την κατάκτησή τους από το Μέγα Αλέξανδρο.
Χάρη στη σχεδόν παγκόσμια εξάπλωση της ιταλικής κουζίνας που τον έχει αναγορεύσει στον καλύτερο φίλο της ντομάτας, ο βασιλικός γρήγορα μάγεψε τους ανθρώπους. Στην κουζίνα προτιμάται η χρήση του νωπού.
Όλες οι ποικιλίες του καλλιεργούνται σήμερα σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Όπως σχεδόν όλα τα φυτά, έτσι και ο βασιλικός μεγαλώνει από σπόρο ή από έτοιμα φυτά που αγοράζουμε από τα φυτώρια. Ο βασιλικός κάνει την εμφάνισή του στα φυτώρια, σε μικρά γλαστράκια, από το Μάρτιο και μετά.
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρία είδη: το σγουρό ή ελληνικό, τον πλατύφυλλο ή γενοβέζικο και τον αγιορείτικο ή χειμωνιάτικο. Αν και πρόκειται για πολυετές φυτό, συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο (σγουρός, πλατύφυλλος), λόγω της ευαισθησίας του στο κρύο.Για την καλύτερη ανάπτυξή του επιλέξτε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου, το οποίο μπορείτε να ανακατέψετε με χώμα του κήπου σας.
Ο βασιλικός προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και το πολύ νερό (4 φορές την εβδομάδα). Με τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι να τον ποτίζετε καθημερινά ή ακόμη και 2 φορές την ημέρα. Να κόβετε τα καινούργια φρέσκα φύλλα του βασιλικού όποτε τα χρειάζεστε και μην αφήνετε ποτέ τα λουλούδια ή τα μπουμπούκια πάνω στο φυτό. Όσο πιο συχνά κόβουμε τα φύλλα τόσο πιο μεγάλο γίνεται το φυτό. Εάν για κάποιο λόγο χρειάζεστε πολλά φύλλα μπορείτε να κλαδέψτε το φυτό στη μέση, αλλά αμέσως μετά πρέπει να το λιπάνετε.
Συμβουλή: Όσο περισσότερο βασιλικό κόβετε τόσο πιο φουντωτός γίνεται. Εάν κόβετε ολόκληρους τους μίσχους αντί για μεμονωμένα φύλλα, θα εξασφαλίσετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αυτού του βασιλικού βοτάνου.
Τόσο ο ελληνικός όσο και ο σγουρός είναι κατάλληλος για μαγειρική χρήση. Αν φτιάξετε σάλτσα πέστο είναι αναντικατάστατος, ενώ αρωματίζει έξοχα σάλτσες για ζυμαρικά με ντομάτα ή τυρί, μαρινάδες και λαδολέμονα.
Πηγή:www.fitoriofreris.gr
Δημοφιλέστερα Άρθρα
- Τα πιό όμορφα λουλούδια του καλοκαιριού!
- Πως να φτιάξετε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα
- Γαρύφαλλο, το "άνθος του Διός", καλλιέργεια και ιδιότητες
- Πώς καλλιεργούμε το καρπούζι;
- Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε
- Tροφές κατά του πονοκεφάλου
- Η ιδέα του βραχόκηπου
- Φυτέψτε Λουσίντουμ Βιβούρνο για όμορφη μπορντούρα
- Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες
- Λαχανόκηπος σε γλάστρες
Αυτό το γνωρίζατε;
-
Τι δεν πρέπει να αγοράσετε από ένα Σούπερ Μάρκετ
Υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να αποφεύγετε να αγοράζετε από σούπερ μάρκετ. Οι λόγοι είναι οικονομικοί...
-
«O άνθρωπος έχει μετατρέψει τη Γη σε ένα επικίνδυνο μέρος»
Οι άνθρωποι μετατρέπουν τη Γη σε ένα «μοναχικό πλανήτη», εξαντλώντας την πλούσια βιοποικιλότητά της, σε σημείο που σύντομα...
-
Η συσκευή που προσφέρει συνεχή ροή κρασιού
Είναι κάτι σαν οινοποιείο τσέπης: ερευνητές με αγάπη στο κρασί δημιούργησαν μια μικρή συσκευή που δίνει συνεχή ροή...
-
Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες
Τα φαγητά του καρναβαλιού εκφράζουν την ψυχή του κάθε τόπου και συχνά οι ρίζες τους φτάνουν πολύ πίσω...
Ζώα και κήπος
Άνοιξη, αλλεργίες και κατοικίδια
Η Άνοιξη μπήκε για τα καλά και συνήθως σκεφτόμαστε εκδρομές, την ανάσα στην ντουλάπα μας ή την καινούρια διακόσμηση του σπιτιού μας....
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Το έθιμο του Μάρτη!
Ένα βραχιολάκι από άσπρη και κόκκινη κλωστή είναι το έθιμο που συνοδεύει την πρώτη μέρα του Μάρτη.Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο, το...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Πως φτιάχνουμε χαρταετό
Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και η έναρξη της Σαρακοστής θα δοθεί για άλλη μια φορά σε κάποιον λόφο για να «καθαρίσουμε» από...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Τι πρέπει να προσέξουμε για το τραπέζι της Σαρακοστής
Στον ετήσιο προγραμματισμό του για τους ελέγχους στα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων...
διαβάστε αναλυτικά »
Αυτό το γνωρίζατε;
Τσικνοπέμπτη: έθιμα και διατροφή
Από τα παλιά χρόνια οι διάφορες Καρναβαλίστικες εκδηλώσεις φτωχών και πλουσίων, άρχιζαν από την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος πριν...
διαβάστε αναλυτικά »
Χρήσιμα και απαραίτητα
Καυσόξυλα: ποιά δέντρα είναι κατάλληλα
Το οξύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού Χειμώνα, όπως ακριβώς το αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους...
διαβάστε αναλυτικά »
Φυτά εσωτερικού χώρου
Φυτά στο σπίτι, για ομορφιά και ψυχική υγεία
Κάνε τη ζωή σου πιο όμορφη, βάζοντας φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου. Απλά και εύκολα. Θα το έχεις παρατηρήσει πως κάθε...
διαβάστε αναλυτικά »
Φυτά
Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!
Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...
διαβάστε αναλυτικά »