Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η προετοιμασία για τον κήπο » Η κηπουρική ανά περιοχές

Φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές

Φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές

Ας δούμε ποιά φυτά είναι κατάλληλα για τις παραθαλάσσιες περιοχές:

Οι θάμνοι  
Η Δάφνη είναι ένας πολύ όμορφος μεγάλος αειθαλής θάμνος. Φτάνει το ύψος των 8 μέτρων και τη διάμετρο κόμης μέχρι και 4 μέτρα!  Έχει όρθιο σχήμα και πολύ αρωματικά φύλλα με κυματοειδείς παρυφές, φύλλα κατάλληλα και για τη μαγειρική. Αντέχει στον ίσκιο και στη θάλασσα ενώ επιδέχεται πολλά κλαδέματα και μπορεί να σχηματοποιηθεί. Είναι μια καλή λύση για δημιουργία ψηλού φυτικού φράχτη σε παραθαλάσσια περιοχή αφού σε αυτά τα μέρη οι επιλογές σε φυτά είναι περιορισμένες! Η κύρια αδυναμία της δάφνης είναι ο παγετός.    

Η Πικροδάφνη είναι ένας ακόμη ωραίος και ανθεκτικός θάμνος κατάλληλος για παραθαλάσσιες περιοχές. Γίνεται αρκετά ψηλός, μπορεί να φτάσει και τα τρία μέτρα σε ύψος ενώ η κόμη του αποκτάει μια σφαιρική μορφή. Έχει τα γνωστά μακριά γκριζοπράσινα αειθαλή φύλλα και πολύ όμορφη ανθοφορία που ανάλογα την ποικιλία μπορούμε να το βρούμε σε άσπρα, ροζ , κόκκινα, κίτρινα άνθη. Η Πικροδάφνη προτιμά θέσεις προσήλιες και φοβάται το κρύο. 

Μία ομάδα φυτών πολύ διαδεδομένη στην κηποτεχνία για την ανθεκτικότητά της αλλά κυρίως για την αισθητική της είναι η Αγγελική. Η Αγγελική και η αγγελική νάνα είναι ανθεκτικές και για φυτεύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι αειθαλή φυτά, με λαμπερά φύλλα και όμορφο σφαιρικό σχήμα. Η  αγγελική μπορεί να φτάσει τα 2 με 2,5 μέτρα, να έχει τη μορφή δενδρυλλίου ή συμπαγούς θάμνου. Η αγγελική νάνα μπορεί να φτάσει μέχρι και το ένα μέτρο σε ύψος. Επιδέχεται κλαδέματα και αυτό την κάνει ακόμη πιο κατάλληλη για φράχτη.

Τα Αλμυρίκια (Tamarix) ακόμη και από το όνομα τους δείχνουν την καταλληλότητά τους για φύτευση κοντά στη θάλασσα! Είναι φυλλοβόλοι θάμνοι και έχουν σχεδόν πουπουλένια μορφή. Είναι πολύ ανθεκτικά φυτά σε έδαφος και στο κρύο. Τα αλμυρίκια έχουν πιο όμορφη ανθοφορία σε προσήλιες θέσεις. Ανάλογα το είδος και την ποικιλία το μέγεθός τους μπορεί να φτάσει τα τρία με τέσσερα μέτρα ενώ η κόμη τους τα δύο με τέσσερα μέτρα. Έχουν πολύ λεπτά φυλλαράκια πράσινα ή γκριζοπράσινα και πολύ πλούσια ανθοφορία σε αποχρώσεις του ροζ.

Το Τεύκριο είναι ένας αειθαλής θάμνος με στρογγυλή και συμπαγή βλάστηση. Έχει γκριζοπράσινα αρωματικά φύλλα και άνθη μπλε που θυμίζουν λεβάντα. Είναι πολύ ανθεκτικό κοντά στη θάλασσα και προτιμάει τις ηλιόλουστες θέσεις. Μεγαλώνει σε ύψος και πλάτος κόμης μέχρι και το ενάμισι μέτρο και δημιουργεί όμορφους ελεύθερους φράχτες ή συστάδες.

Ένα ακόμη καλλωπιστικό φυτό κατάλληλο για παραθαλάσσιες φυτεύσεις είναι και ο Ελαίαγνος. Ανάλογα το είδος μπορεί να είναι αειθαλής ή φυλλοβόλος, όλα τα είδη του όμως δείχνουν ανθεκτικότητα στις παραθαλάσσιες συνθήκες. Το πιο γνωστό φυλλοβόλο είδος είναι ο Elaeagnus angustifolia ο οποίος αποκτάει αρκετά μεγάλο μέγεθος τόσο σε ύψος -6 μέτρα- όσο και σε πλάτος κόμης και είναι πολύ γρήγορης ανάπτυξης. Έχει γκριζοπράσινα και «ασημί» φύλλα. Τα αειθαλή είδη είναι λίγο πιο μικρής ανάπτυξης και πιο φωτεινά πράσινα ή κιτρινοπράσινα φύλλα . Η ομάδα αυτών των θάμνων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για έναν κήπο κοντά στη θάλασσα.

Για περισσότερο χρώμα σε έναν παραλιακό κήπο ένα ακόμη ανθεκτικό φυτό είναι η Βουδλέια. Είναι φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει τα δύο μέτρα σε ύψος. Έχει πλούσια ανθοφορία που διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Η Βουδλέια είναι φυτό χωρίς πολλές απαιτήσεις παρά μόνο τις ηλιόλουστες θέσεις.

Το Μυόπορο είναι κατεξοχήν κατάλληλο φυτό για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Είναι αειθαλές και γρήγορης ανάπτυξης. Είναι το πλέον κατάλληλο φυτό για φράχτες πολύ κοντά στη θάλασσα. Προτιμάει τα ήπια κλίματα και είναι ευαίσθητο φυτό. Ο Μετροσίδερος είναι ένας θάμνος πολύ κατάλληλος για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Είναι αειθαλής με γκριζοπράσινα φύλλα και άνθη σαν κόκκινες βούρτσες που θυμίζουν τον Καλλιστήμονα.

Άλλοι θάμνοι που είναι σχετικά ανθεκτικοί είναι το Λιγούστρο το Ιαπωνικό, η Λαντάνα, ο Πυράκανθος.

Τα δένδρα
Η Καζουαρίνα είναι ένα κατεξοχήν φυτό κατάλληλο για παραθαλάσσια φύτευση. Είναι αειθαλές ψηλό δένδρο με σφαιρικό σχήμα. Το φύλλωμά της μοιάζει λίγο με του πεύκου αφού είναι μακριές λεπτές βελόνες. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό δένδρο στην αλμύρα και στον αέρα αλλά δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ένα πολύ διακοσμητικό δένδρο για τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες είναι και η Παρκινσόνια. Το δένδρο αυτό έχει πολύ εντυπωσιακό αειθαλές φύλλωμα, αφού τα φύλλα της είναι σχεδόν σαν κλωστές. Φτάνει στα οκτώ μέτρα σε ύψος και πλάτος κόμης. Στο τέλος της άνοιξης έχει πολύ εντυπωσιακή κίτρινη ανθοφορία.

Ένα πολύ όμορφο φυλλοβόλο δένδρο που αντέχει στις παραθαλάσσιες περιοχές είναι η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως. Είναι ψηλό και μεγαλόπρεπο δένδρο με πολύ ανοιχτή κόμη που δημιουργεί ελαφρύ ίσκιο. Φτάνει σε ύψος τα δέκα μέτρα και η κόμη της μέχρι και σε πλάτος εφτά μέτρων. Το φύλλωμά της θυμίζει λίγο η φτέρη και τα αρωματικά λουλούδια της θυμίζουν πούπουλα. Στην νότια Ασία από όπου κατάγεται η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως λέγεται το δένδρο που κοιμάται γιατί το βράδυ ή όταν βρέχει κλείνει τα φύλλα της και γέρνει τα κλαδιά της λίγο προς τα κάτω.

Μία μεγάλη οικογένεια φυτών που ευδοκιμούν σε παραθαλάσσιες περιοχές είναι οι Ευκάλυπτοι. Είναι πολύ ανθεκτικά και προσαρμοστικά φυτά με πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Πέρα από το αρωματικό και εντυπωσιακό φύλλωμά τους οι ευκάλυπτοι έχουν πολύ όμορφο κορμό, αφού αυτός έχει την ιδιότητα να ξεφλουδίζει και τελικά να παίρνει διάφορα χρώματα.

Τα μεσογειακά είδη…
Το δενδρολίβανο είναι από τα αγαπημένα αρωματικά φυτά. Είναι αειθαλές και φτάνει το ένα μέτρο σε ύψος. Έχει το γνωστό γκριζοπράσινο, πυκνό και αρωματικό φύλλωμα και τα μικρά μωβ άνθη την άνοιξη. Το δενδρολίβανο είναι ένα  φυτό κλειδί για χαμηλές μπορντούρες σε μεσογειακούς κήπους και μάλιστα είναι ανθεκτικός και σε παραθαλάσσιες περιοχές!

Η Φιλλυρέα είναι τυπικός μεσογειακός θάμνος. Είναι αειθαλής με σφαιρικό σχήμα. Έχει όμορφα γκριζοπράσινα φύλλα και λευκά άνθη. Φτάνει μέχρι και τα τέσσερα μέτρα σε ύψος. Αντέχει πολύ στην αλμύρα γι'αυτό και είναι κατάλληλη για παραθαλάσσιους κήπους.

Ο Σχίνος (Pistacia lentiscus) είναι ακόμη ένα τυπικό μεσογειακό φυτό. Έχει όρθιο σχήμα και φτάνει σε ύψος το ενάμισι μέτρο. Έχει άσπρα λουλούδια και κόκκινους καρπούς το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Είναι αειθαλής θάμνος και αντέχει κοντά στη θάλασσα.

Η Χαλέπιος Πεύκη και η Κουκουναριά είναι τα κωνοφόρα είδη που είναι πιο κατάλληλα για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Δημιουργούν πολύ πλούσια σκιά και δεν μπορούν να λείπουν από έναν μεσογειακό κήπο. Φτάνουν τα τρία με τέσσερα μέτρα ύψος και ανοίγουν πολύ πλούσια κόμη. Η Χαλέπιος Πεύκη αρχικά έχει κωνικό σχήμα αλλά αργότερα χάνει το σχήμα του και δημιουργεί μια κόμη σαν ομπρέλα. Η Κουκουναριά αντίθετα έχει ανοιχτή κόμη πάνω σε ψηλό γυμνό κορμό και είναι ιδιαίτερα διακοσμητικό φυτό. Η Χαλέπιος Πεύκη είναι λιγότερο απαιτητική σε έδαφος από την Κουκουναριά και είναι γενικά πιο σκληρό φυτό.

Η Αριά είναι ένα δένδρο χαρακτηριστικό του μεσογειακού τοπίου. Είναι αειθαλές με πυκνό και γεμάτο φύλλωμα που μπορεί να έχει στο ίδιο φυτό διάφορες αποχρώσεις. Η Αριά είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε ορεινά μέρη. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι δεν χάνει τα κατώτερα κλαδιά της  και ότι μπορεί να κλαδευτεί και να οριοθετηθεί η ανάπτυξή του. Έτσι, ενώ είναι δένδρο μεγάλης ανάπτυξης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα και σε μικρούς κήπους.

Η Ψευτοπιπεριά ή Σχίνος (Schinus molle) είναι αειθαλές δένδρο σε σχήμα κλαίουσας. Έχει κατερχόμενα κλαδιά πλούσια σε μακριά λεπτά πριονωτά φύλλα και πλούσια κίτρινη ανθοφορία. 

Φοίνικες και παχύφυτα
Στο γένος των φοινίκων ανήκουν τρία είδη ο Φοίνικας ο Κανάριος (Phoenix canariensis), η Χουρμαδιά (Phoenix dactylifera) και ο Κρητικός Φοίνικας (Phoenix theophrastii) που είναι πολύ διαδεδομένα στο μεσογειακό κλίμα. Τα είδη αυτά έχουν προσαρμοστικότητα και αντοχή σε αντίξοες συνθήκες όπως η αλμύρα, ο αέρας, η ξηρασία και το άνυδρο έδαφος. Φώτο 20 Παρόμοια χρήση έχει και η Αγαύη Φώτο 21 ή Αθάνατος που είναι παχύφυτο με αρχιτεκτονική μορφή και ιδιαίτερα καλλωπιστικό στοιχείο σε έναν μεσογειακό και άνυδρο κήπο. Τέλος, η Φραγκοσυκιά είναι ακόμη ένα ανθεκτικό παχύφυτο για παραθαλάσσιες περιοχές.

Πηγή:kipouremata.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Θηλαστικό εξαφανίζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής

    Ένα μικρό τρωκτικό που ζούσε αποκλειστικά σε ένα μικρό κοραλλιογενές νησί έξω από την Αυστραλία είναι το πρώτο...

  2. Φέρνει… γούρι το ψάρι δράκος!

    Το ψάρι «κόκκινος δράκος», επίσης γνωστό και ως Arowana, θεωρείται ότι... φέρνει καλή τύχη κατά την κινεζική λαϊκή...

  3. Θέλει δικαιολογητικά η αναμπέλωση

    Μαζί με την αίτηση οι αμπελουργοί καλούνται να υποβάλλουν 7 δικαιολογητικά, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συμπληρωματικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης...

  4. Νέο Gadget κάνει κάθε κρασί να «πίνεται»

    Οι γνώστες των καλών κρασιών συχνά είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αποκτήσουν...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron