Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Σούπες

Μπουγιαμπέσα

Μπουγιαμπέσα

Η μπουγιαμπέσα, ξεκίνησε σαν φαγητό των ψαράδων. Καθώς ξεδιάλεγαν τα ψάρια που προορίζονταν για πούλημα, συνήθιζαν να κρατούν στην άκρη μερικά είδη ψαριού γι'αυτούς και την οικογένειά τους. Πρόκειται για ένα πολύ απλό, οικογενειακό πιάτο που βελτιώθηκε με τον καιρό και σήμερα μπορεί να περιέχει και μαλακόστρακα ή να συνοδεύεται με κάποια σάλτσα (Rouille).
Αν θέλετε να φτιάξετε μια πολύ καλή μπουγιαμπέσα, διατηρώντας την παράδοση για το πώς φτιάχνεται το πιάτο αυτό στη Μασσαλία, θα πρέπει να βάλετε συγκεκριμένα συστατικά.
Η Μασσαλιώτικη μπουγιαμπέσα θέλει πλούσια ποικιλία από ψάρια (σκορπίνα, μπαρμπούνι, σαλάχι, μουγγρί, σανπιέρρο, καβουράκια, λιθρίνι, μαλακόστρακα, κλπ).

Υλικά (για 10 άτομα)
-3,5 κ. ψάρια (λαυράκια, μπακαλιάροι, χριστόψαρα ,πεσκανδρίτσα, σκορπίνες κ.λ.)
-300 γρ. μύδια ζωντανά
για τον ζωμό:
-4 κρεμμύδια
-2 κλωνάρια σέλερι
-2 πράσα, το λευκό τμήμα
-3 σκ.σκόρδο, ψιλοκομμένες
-4 ώριμες ντομάτες + 1 κ.σ. τοματοπελτέ
-1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
-μερικές κλωστές σαφράν
-φύλλο δάφνης
-1 πορτοκάλι, το χυμό (προαιρετικά)
-300 γρ. λευκό κρασί
-1 σφηνάκι Παστίς (ή ούζο)
-αλάτι, πιπέρι
για την σάλτσα rouille:
-1 μέτρια πατάτα
-2 μεγάλα κροκάδια από πολύ φρέσκα αβγά (ή 3, αν είναι μικρά)
-6 σκ. σκόρδο, λειωμένες
-350 γρ. περίπου ε.π. ελαιόλαδο με απαλή γεύση
-100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
-φέτες ψωμιού τριμμένες με μισή σκελίδα σκόρδο
-αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή
Καθαρίζουμε τα ψάρια. Σε απλωτό και βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά, κομμένα σε φετάκια και το σκόρδο για 2'-3'. Ρίχνουμε το κρασί, το Παστίς (ή το ούζο), τις ντομάτες, το χυμό του πορτοκαλιού, το σαφράν, τη δάφνη και 3 λίτρα νερό, προσθέτουμε ανάλογο αλάτι, σκεπάζουμε και βράζουμε για 45΄.  Τότε αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ψάρια, αρχίζοντας από αυτά που χρειάζονται περισσότερο βράσιμο, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τα βράζουμε μισοσκεπασμένα γιά 15'-20΄. Προσθέτουμε τα μύδια τα τελευταία 5'. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα rouille βράζουμε την πατάτα και την καθαρίζουμε ενώ είναι ζεστή. Τη λιώνουμε με πιρούνι σε ένα βαρύ, βαθύ σκεύος, προσθέτοντας το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τους κρόκους και δουλεύουμε το μείγμα, να γίνει λείο. Αρχίζουμε τότε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα των αβγών, όπως κάνουμε για τη μαγιονέζα, μέχρι να ενσωματωθεί και να αποκτήσει την υφή της μαγιονέζας.
Για το σερβίρισμα, λαδώνουμε ελαφρά τις φέτες του ψωμιού -που έχουμε τρίψει με σκόρδο- και τις περνάμε στο γκριλ. Αφαιρούμε τα ψάρια από τον ζωμό και τα σερβίρουμε σε πιατέλα. Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα και συνοδεύουμε με τη σάλτσα σε μπολ, μαζί με το φρυγανισμένο ψωμί και το τυρί χωριστά. Καθένας τρώει στην αρχή την ψαρόσουπα με το ψωμί και τη rouille, προσθέτοντας λίγο τυρί και μετά σερβίρεται από τα διάφορα ψάρια.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Πηγή:athinorama.gr και greekcook.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τσικνοπέμπτη: έθιμα και διατροφή

    Από τα παλιά χρόνια οι διάφορες Καρναβαλίστικες εκδηλώσεις φτωχών  και πλουσίων, άρχιζαν από την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη...

  2. Φέρνει… γούρι το ψάρι δράκος!

    Το ψάρι «κόκκινος δράκος», επίσης γνωστό και ως Arowana, θεωρείται ότι... φέρνει καλή τύχη κατά την κινεζική λαϊκή...

  3. Στα χωριά της Ηπείρου επιδρομές λύκων

    Όλο και πιο συχνές γίνονται οι επιδρομές λύκων στα χωριά της Ηπείρου. Μάλιστα καταγράφονται περιπτώσεις όπου αγέλες άγριων...

  4. Δηλητηριώδη είδη ψαριών πέρασαν από το Σουέζ στο Αιγαίο

    Μετά τον διαβόητο λαγοκέφαλο, η ώρα του δυνητικά θανατηφόρου λεοντόψαρου: δύο ακόμα δηλητηριώδη είδη από την Ερυθρά Θάλασσα...

Φυτά

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Είναι εξεταστική περίοδος. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος εντόμων

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε το σπίτι μας ένα “δυσάρεστο” μέρος για τα μυρμήγκια. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας απλά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης πουλιών

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενδιαφέροντα και ευχάριστα όσο το κελάηδημα των πουλιών. Το τραγούδι των πουλιών προσθέτει μουσική και χρώμα στη ζωή...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron