Αγγουριά στο μπαλκόνι; και στην γλάστρα; γιατί όχι;
Δεν υπάρχει καλύτερη σαλάτα από την φρέσκια σαλάτα. Εννοούμε μια σαλάτα που έκανες από λαχανικά που έκοψες πριν μερικά λεπτά. Η αίσθηση του να βγαίνεις στο μπαλκόνι σου και να κόβεις την κατακόκκινη ντομάτα, το πράσινο αγγούρι και να μπαίνεις μέσα και να τα κάνεις σαλάτα, είναι απαράμιλλη.
Πάμε να δούμε τώρα μερικές πληροφορίες για το πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε αγγούρι στην γλάστρα καθώς για την αγγουριά.
Η αγγουριά είναι ετήσιο φυτό που μπορούμε να το σπείρουμε σε μικρά γλαστράκια από τον Μάρτιο έως και Ιούνιο και σε 5-10 μέρες βλαστάνει.
Μεταφυτεύεται σε 30 μέρες στην οριστική το θέση, που μπορεί να είναι γλάστρα ζαρντινιέρα ή και στον κήπο αν έχουμε που φυσικά θα είναι και καλύτερα.
Όσο μεγαλώνει θέλει στήριγμα για να είναι το φυτό ολόκληρο μακριά από το χώμα.
Αναπτύσσεται γρήγορα και εύκολα, αγαπά ημισκιερές θέσεις και αντέχει στο κρύο.
Ωριμάζει σε 30-50 μέρες από την μεταφύτευση. Βγάζει καρπούς για πολλές μέρες.
Αν θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο μπορούμε αντί να βάλουμε σπόρο σε σπορείο να αγοράσουμε σε χαμηλή τιμή έτοιμα φυτά για φύτευση.
Ιδιότητες
Ο χυμός του αγγουριού είναι ευεργετικός για την επιδερμίδα, γιατί περιέχει βιταμίνη C και Β1, ιχνοστοιχεία, σάκχαρα και καροτένια.
Ως τρόφιμο δρα κατά των ρευματισμών αρθριτικών και κατά της υπέρτασης.
Εκτός από το φαγητό το αγγούρι το χρησιμοποιούμε για ελαφρά ηλιακά εγκαύματα, στον πυρετό των παιδιών, για πρησμένα και κουρασμένα βλέφαρα, για μάσκες προσώπου (για κάθε δέρμα, διαφορετική μάσκα.).
Πρόσοχή!
Για θεραπευτική – καλλυντική χρήση του αγγουριού, αν το αγγούρι είναι συμβατικό, καλό είναι να πλένεται καλά με ζεστό νερό, καλύτερα να είναι βιολογικό.
Παρουσιάζει ο Φωτιάδης Δημήτρης, γεωπόνος.
Πηγή: diytv.gr