Αρχική » Φυτά

Βότανα: πως γίνεται η προετοιμασία τους για να τα χρησιμοποιήσουμε

Βότανα: πως γίνεται η προετοιμασία τους για να τα χρησιμοποιήσουμε

Η προετοιμασία ενός τσαγιού για να είναι γευστικό και ωραίο είναι κάτι διαφορετικό από την προετοιμασία ενός τσαγιού ή αφεψήματος για θεραπευτικούς σκοπούς.
Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για την προετοιμασία τσαγιού, αφεψήματος και βάμματος. Απόψεις για τη σωστή μέθοδο μπορεί να διαφέρουν. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τις απλούστερες μεθόδους και ταυτόχρονα να φροντίσουμε για μια δυναμική και αποτελεσματική θεραπεία.

Δοσολογία (ενήλικες)
-Για τσάι: 1/4 έως 1 κούπα, τρεις-τέσσερις φορές τη μέρα (εκτός αντίθετης υπόδειξης).
-Για αφέψημα:1/4 κούπας, τρεις-τέσσερις φορές τη μέρα (εκτός αντίθετης υπόδειξης).
Δοσολογία για κάθε φυτό ξεχωριστά αναφέρεται στη λίστα με τα βότανα και τις ιδιότητές τους. Συνιστάται η χρήση βοτάνων 6 μέρες την εβδομάδα σε μια περίοδο 6 εβδομάδων. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί (εκτός αντίθετης υπόδειξης). Θυμήσου ότι κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά στα βότανα (εξαρτάται από το βάρος, την ηλικία κλπ.).

Πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις...
Λάβε υπόψη ότι τα βότανα δεν είναι φάρμακα αλλά τροφή. Ουσιαστικά τρέφουν το σώμα ώστε να μπορεί να θεραπευθεί μόνο του. Αν και μερικά βότανα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται όταν είσαι έγκυος, σε γενικές γραμμές υπάρχουν ελάχιστες παρενέργειες. Είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας να έχεις λιγότερη όρεξη για φαγητό και ελαφριά διάρροια. Μπορεί να χρειάζεται να πηγαίνεις πιο συχνά στην τουαλέτα. Πάντα πίνε πολύ νερό κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας. Μη διστάσεις να αναζητήσεις τη βοήθεια ειδικών από το περιβάλλον σου και σκέψου ότι κάποια χρόνια προβλήματα ή παροδικά νοσήματα χρειάζονται πιο εκτεταμένη αντιμετώπιση απ' αυτή που περιγράφεται στο βιβλίο αυτό.

Oι συνταγές που δίνουμε αφορούν αποξηραμένα βότανα. Αν χρησιμοποιείς φρέσκα, πρόσθεσε λίγο περισσότερα. Όταν αγοράζεις αποξηραμένα βότανα, πρόσεξε να είναι καλής ποιότητας, δηλαδή να είναι προσεγμένα. Τα αποξηραμένα βότανα διατηρούν τις ιδιότητές τους για περίπου ένα χρόνο. Φύλαξέ τα σε σκουρόχρωμα χαρτιά ή τσάντες, ή σε γυάλινα βάζα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Απόφυγε τη χρήση αλουμινένιων σκευών και προτίμησε σκεύη εμαγιέ, ανοξείδωτα, ή γυάλινα και ξύλινα. Χρησιμοποίησε επίσης φιλτραρισμένο νερό ή νερό πηγής για πιο ενισχυμένο αποτέλεσμα. Τα βότανα των μαγαζιών πρόσεξε να έχουν διατηρήσει το χρώμα και το άρωμά τους. Αν είναι δυνατόν αγόρασε βότανα βιολογικής καλλιέργειας στα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά.

Ορισμένα τσάγια και εγχύματα δεν έχουν ευχάριστη γεύση. Πρόσθεσε ζάχαρη ή λεμόνι. Τα περισσότερα ροφήματα πρέπει να ληφθούν ζεστά εκτός αν έχει γίνει διαφορετική σύσταση. Για θεραπείες μακράς διαρκείας είναι βολικότερη η χρήση βάμματος.

Καλό είναι να ξέρεις ότι η χρήση καφεΐνης, νικοτίνης, αλκοόλ και ζάχαρης μειώνει την πρόσληψη των φυτικών ουσιών, βιταμινών και μετάλλων, και επομένως καθιστά τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική. Προσπάθησε να περιορίσεις τη λήψη των παραπάνω ουσιών όταν ακολουθείς μια βοτανοθεραπεία.

Τσάι
-Κατάλληλο για τα περισσότερα φύλλα και μίσχους λουλουδιών.
-Μια πολύ απλή μέθοδος: 2 κούπες βραστό νερό ανά 30 γρ. βότανα (μια γεμάτη χούφτα). Αυτό ισχύει για αποξηραμένα βότανα. Βάλ' τα σε βραστό νερό. Κατέβασέ το από τη φωτιά και σκέπασε. Άφησέ το τουλάχιστον 20 λεπτά και σούρωσε.
-Άλλη μέθοδος, αποτελεσματικότερη, γιατί μπορούν να απορροφηθούν περισσότερα θεραπευτικά συστατικά από το φυτό. Πάρε 60γρ. (δύο γεμάτες χούφτες) από τα τμήματα του φυτού που θέλεις να χρησιμοποιήσεις ανά 4-5 κούπες νερό. Ή 30γρ. ανά 2-3 κούπες νερό. Βράσε το νερό. Βάλε τα βότανα σε ένα δοχείο. Χύσε το βραστό νερό από πάνω. Προσπάθησε να αφήσεις όσο το δυνατό λιγότερο αέρα στο σκεύος προτού κλείσεις το καπάκι.

Άφησέ το να τραβήξει σε θερμοκρασία δωματίου.
-Άνθη: 2 ώρες
-Φύλλα: 4-5 ώρες
-Άνθη και φύλλα: 4 ώρες
-Σπόροι και μούρα: 30 λεπτά
-Ρίζες και φλοιός: 8 ώρες ή μια νύχτα. Σούρωσέ το όταν είναι έτοιμο.
Σημείωσε ότι ρίζες, φλοιός, σπόροι και μούρα μπορούν να παρασκευαστούν και ως αφέψημα.
Μην αφήσεις το τσάι ποτέ να πάρει βράση, ούτε όταν το ξαναζεσταίνεις. Το βράσιμο καταστρέφει την επίδραση των βοτάνων.
Το τσάι μπορεί να διατηρηθεί 2-3 μέρες στο ψυγείο σε καλά κλεισμένα δοχεία. Έτσι μπορείς να το ετοιμάσεις εκ των προτέρων και να το πιεις όταν το έχεις ανάγκη.

Αφέψημα
-Κατάλληλο για τις περισσότερες ρίζες και φλοιούς/φλούδες.
-30 γρ. (μια χούφτα) αποξηραμένες ρίζες ή φλούδες.
-2 κούπες κρύο νερό.
-Σκέπασε και άφησε να σιγοβράσει για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μην το αφήσεις να βράσει κανονικά! Σούρωσέ το και πιες μια κούπα τρεις φορές τη μέρα.

Οι ρίζες και οι φλούδες μπορούν να φουσκώσουν μια νύχτα και μετά να βράσουν στο ίδιο νερό. Αυτό αυξάνει την επίδρασή τους. Μούρα και σπόροι πρέπει να αλεστούν πρώτα. Η αναλογία τους είναι 3 κουταλιές της σούπας για κάθε 3 κούπες νερό.

Βάμμα
-Τα βάμματα είναι φυτικά αποστάγματα διατηρημένα σε αλκοόλ. Γι' αυτό διατηρούν την επίδρασή τους για μακρύ χρονικό διάστημα, μπορούν να μεταφερθούν και να ληφθούν εύκολα, είναι εύκολα στην προετοιμασία και επιδρούν γρήγορα. Μπορείς να τα αγοράσεις στα μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής. Αν και τα βάμματα φαίνονται ακριβά, διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό και συγκριτικά με τα αντιβιοτικά είναι πολύ πιο φτηνά.
-Η χρήση τους γίνεται με διάλυση σε ζεστό νερό (περίπου 15 σταγόνες σε λίγο νερό, τρεις φορές την ημέρα).
Φτιάξε το δικό σου βάμμα
-Είναι πανεύκολο. Χρησιμοποίησε πάντα φρέσκα βότανα: άνθη, μίσχους και φύλλα. Οι αποξηραμένες ρίζες χρησιμοποιούνται αλλά δεν είναι τόσο δραστικές όσο οι φρέσκιες. Χρησιμοποίησε ένα καθαρό, στεγνό δοχείο με καπάκι που κλείνει καλά -συνιστάται να βράσεις πρώτα νερό στο σκεύος για να το αποστειρώσεις (άφησέ το να στεγνώσει προτού βάλεις μέσα τα βότανα). Μην πλύνεις τα βότανα. Τις φρέσκιες ρίζες μπορείς να τις ξεφλουδίσεις.
-Ψιλόκοψε τα τμήματα του φυτού που σε ενδιαφέρουν (εκτός αν χρησιμοποιείς μικρά άνθη).
-Χρησιμοποίησε 56γρ. βοτάνου ανά σκεύος χωρητικότητας μισού λίτρου, γέμισε το σκεύος με βότκα (45%) ή φαρμακευτικό αλκοόλ. Η βότκα έχει καλύτερη γεύση αλλά το δεύτερο είναι πολύ φτηνότερο.
-Με ένα μαχαίρι σπάσε τις φούσκες. Φρόντισε ώστε το σκεύος να είναι γεμάτο ως το χείλος και προσπάθησε να μην αφήσεις να μπει καθόλου αέρας μέσα (αυτό θα μπορούσε να χαλάσει το βάμμα, αλλά μην ανησυχείς αν παραμείνει λίγος αέρας στο σκεύος).
-Κλείσε το καπάκι όσο το δυνατό πιο σφιχτά πάνω στο σκεύος. Βάλε μια ταμπέλα στο σκεύος με το όνομα του φυτού και την ημερομηνία. Για κάθε φυτό που χρησιμοποιείς κάνε ένα καινούριο βάμμα. Ανακάτεψε το μίγμα λιγάκι κάθε δυο μέρες. Μην το εκθέτεις άμεσα στον ήλιο.
-Το βάμμα είναι έτοιμο για χρήση μετά από 6 μέρες. Σούρωσε, πίεσε και απομάκρυνε τα βότανα. Φύλαξε το βάμμα σε μπουκαλάκια από σκούρο καφέ γυαλί, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
-Τα μπουκαλάκια χρώματος σκούρου καφέ με σταγονόμετρο μπορείς να τα αγοράσεις. Μ' αυτά μπορείς να είσαι προσεχτική στη δοσολογία. Χρησιμοποίησε μόνο γυάλινα σταγονόμετρα, γιατί αυτά από πλαστικό μπορεί να μολυνθούν σύντομα.

Χρήσιμα βάμματα να έχεις σε απόθεμα είναι η βαλεριάνα, η εχινάκεια, η γλυκόριζα και η αχιλλέα.

Κάψουλες
Για να φτιάξεις κάψουλες χρειάζεσαι αλεσμένα βότανα ή βότανα σε σκόνη (π.χ. πιπέρι καγιέν και τζίντζερ). Μπορείς να προμηθευτείς άδειες κάψουλες , προσπάθησε να βρεις κάψουλες που να μην περιέχουν ζελατίνη, γιατί περιέχει κατάλοιπα ζώων (συνήθως αυτά από το πάτωμα του σφαγείου). Μπορείς να τις γεμίσεις με το φυτό που χρειάζεσαι. Αυτός ο τρόπος είναι φτηνότερος από τις έτοιμες κάψουλες.

Αιθέρια έλαια
Τα αιθέρια ή αρωματικά έλαια μπορούμε να τα πάρουμε από συγκεκριμένα φυτά με την απόσταξη. Είναι πολύ συμπυκνωμένα και συνήθως δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν αναραίωτα. Μπορείς να τα αραιώσεις με άλλο λάδι, π.χ. ηλιέλαιο ή σιτέλαιο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εσωτερικά!

Κατάπλασμα
Το κατάπλασμα είναι απλώς τροποποιημένο υλικό από ένα φυτό που τοποθετείται στο σημείο που έχει προσβληθεί, π.χ. σε καψίματα και κοψίματα. Αν χρησιμοποιείς φρέσκα φυτά, κόψε ή τρίψε τα φυτά και τοποθέτησέ τα στο προσβεβλημένο σημείο. Αν χρησιμοποιείς αποξηραμένα φυτά πρέπει να χύσεις βραστό νερό πάνω τους και να τα αφήσεις σκεπασμένα να τραβήξουν για μισή ως τέσσερις ώρες. Διώξε το νερό, στράγγιξε τα φυτά και βάλε τα κομμάτια του φυτού επάνω στα προσβεβλημένα σημεία. Μπορείς να τυλίξεις αυτές το κατάπλασμα και σε ένα κομμάτι γάζας πριν το βάλεις πάνω στο δέρμα. Το υγρό που απομένει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως τσάι ή υγρό εξωτερικής πλύσης.

Υγρό εξωτερικής πλύσης
Πρόκειται για τσάι που έχεις ξαναζεστάνει (χωρίς να πάρει βράση!) και το τοποθετείς εξωτερικά πάνω σε ένα προσβεβλημένο σημείο. Πλύσου με τα χέρια ή ένα γάντι μπάνιου.

Αλοιφή
Μια αλοιφή φτιάχνεται από τη μίξη του βοτάνου σε μορφή σκόνης με μια μικρή ποσότητα νερού. Η αλοιφή μπορεί τότε να αλειφθεί πάνω στην προσβεβλημένη περιοχή.

Κολπικές πλύσεις
Πωλούνται ειδικά σετ σε φαρμακεία. Χρησιμοποίησε ένα τσάι ή ένα δυνατό αφέψημα (περίπου δύο κούπες) σε θερμοκρασία σώματος. Χρησιμοποίησε κολπικές πλύσεις όχι με υπερβολική συχνότητα, γιατί διαταράσσουν τα φυσικά βακτήρια του κόλπου. Οι έγκυες γυναίκες δεν επιτρέπεται να κάνουν κολπικές πλύσεις. Οι πλύσεις που αναφέρονται εδώ είναι θεραπευτικές πλύσεις με βότανα. Απόφυγε τα αρωματισμένα ντους που πωλούνται στα καταστήματα καλλυντικών (και που υποτίθεται σε κάνουν να μυρίζεις καλύτερα από πριν), δεδομένου ότι έχουν συνδεθεί με πυελικές φλεγμονές.

Σημαντική παρατήρηση: Πλύσου πάντα προσεκτικά, αλλιώς μια μόλυνση μπορεί να επιδεινωθεί και να εξαπλωθεί στον τράχηλο της μήτρας. Οι άνδρες μπορούν να πλύνουν καλά την περιοχή που έχει προσβληθεί με το ίδιο παρασκεύασμα.

Πηγή:.hotpants.

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στην Ιαπωνία απίστευτο θέαμα από... πυγολαμπίδες!

    Οι πυγολαμπίδες πλημμυρίζουν τα καλοκαίρια τα δάση της Ιαπωνίας και αποτελούν μια καλή αφορμή για τους φωτογράφους να...

  2. Διατροφικοί θησαυροί που προέρχονται από τη μέλισσα

    Καθώς η συνεχιζόμενη διάβρωση του εδάφους συνεχίζει να καταστρέφει τη διατροφική αξία πολλών από τα υγιέστερα φρούτα και...

  3. Το ... δίχρωμο μήλο

    Όταν ο 72χρονος Βρετανός Ken Morrish αντίκρισε το δίχρωμο μήλο να κρέμεται στο δέντρο του κήπο του, νόμιζε...

  4. Στην Ελλάδα υπηρεσία για την αξιοποίηση της βιομάζας

    Παρουσιάστηκε το ΑΙ4Β στο 1ο Thessaloniki Science Festival, που έλαβε χώρα από 14 έως 17 Μαΐου, στην Ηelexpo...

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Χελιδόνια: οι καλοκαιρινοί φτερωτοί μας φίλοι

Χελιδόνια: οι καλοκαιρινοί φτερωτοί μας φίλοι

Όταν βλέπουμε τα χελιδόνια, καταλαβαίνουμε ότι ήρθε το καλοκαίρι και όταν φεύγουν έρχεται το φθινόπωρο! Τί γνωρίζουμε όμως, γι αυτά; Τι τρώνε;Μικρά έντομα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου για παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για παιδιά: καλλιεργώντας το μέλλον! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους κατανόησης βασικών εννοιών της ζωής από τα παιδιά είναι η εισαγωγή...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργία φράκτη

Η περίφραξη στον κήπο μας

Η περίφραξη στον κήπο μας

Σιδερένια κάγκελα, τσιμεντένιες ή πέτρινες μάντρες, απλό σύρμα περίφραξης και  ξύλινα καφασωτά,   κάγκελα και φράχτες, οι πιο συνηθισμένες επιλογές για να οριοθετήσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Στάχτη στα φυτά !

Στάχτη στα φυτά !

Ένα είδος «φυσικής» διατροφής των φυτών είναι η στάχτη. Αυτή την εποχή (χειμώνας), υπάρχει στην εξοχή σε αφθονία. Από ξυλόσομπες, τζάκια αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά μήνα

Μάιος, τι μπορώ να φυτέψω;

Μάιος, τι μπορώ να φυτέψω;

ΚηπευτικάΣπείρετε απευθείας στον κήπο σας ή στις γλάστρες σας σπόρους λαχανικών. Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για όλα τα λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Τα πιο όμορφα φυτά για μέσα στο σπίτι

Τα πιο όμορφα φυτά για μέσα στο σπίτι

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βλέπουμε να εξελίσσονται σε μια από τις πιο ισχυρές τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση. Πρασινίζουν και ομορφαίνουν τον χώρο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron