Ορεκτικά
Κολοκυθάκια άλα σκαπέτσε
Τα κολοκυθάκια άλα σκαπέτσε είναι μια τυπική προετοιμασία χορταρικών και ψαριών της περιοχής της Καμπάνια (Νάπολη) στο Νότο της Ιταλίας. Ο όρος scapece, ισπανικής προέλευσης (από το escabeche) υποδηλώνει ένα παρασκεύασμα με βάση το τηγάνισμα του συστατικού (συνήθως ψάρι ή λαχανικά) αρωματισμένο με ξύδι.
Όλα αυτά τα παρασκευάσματα, που αρχικά γεννήθηκαν για να διατηρήσουν καλύτερα τα τρόφιμα στη συνέχεια έγιναν παραδοσιακές συνταγές.
Συστατικά
-Κολοκυθάκια
-Ξύδι
-Σκόρδο 1-2 σκελίδες
-Δυόσμος
-Καυτερή πιπεριά
-Αλάτι
-Λάδι για τηγάνισμα
-Λάδι ελιάς
Προετοιμασία
-Πλένουμε τα κολοκυθάκια, στη συνέχεια τα κόβουμε σε ροδέλες περίπου 3-4 εκατοστά. Τηγανίζουμε τα κολοκύθια και όταν ροδίσουν, τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να αποβάλουν το περιττό λάδι.
-Τακτοποιούμε τα τηγανητά κολοκυθάκια σε στρώσεις μέσα σε ένα σκεύος. Σε κάθε στρώση βάζουμε λίγα θρυμματισμένα φύλλα δυόσμου, τριμμένο σκόρδο ή φύλλα μέντας.
-Ρίχνουμε το ξίδι και 2 ή 3 κουταλιές λάδι ελιάς. Καλύπτουμε τα κολοκυθάκια με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε για τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το σερβίρισμα.
Συμβουλή
Η οξύτητα του πιάτου εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο και το είδος του ξιδιού που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να ετοιμάσετε με τον ίδιο τρόπο και τις μελιτζάνες. Τα λαχανικά μπορούμε να κόψουμε σε ροδέλες, σε φέτες ή σε λωρίδες.
Πηγή:behappy.