Οι μελιτζάνες σε ελαιόλαδο είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά κονσερβοποιημένα λαχανικά σε όλη την Ιταλία. H συνταγή τους ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και, μερικές φορές, ακόμη από πόλη σε πόλη.
Είναι ωραίο συνοδευτικό για μπριζόλα και ιδανικές για ορεκτικά ή γέμιση για σάντουιτς.
Υλικά για τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο:
" 2kg μελιτζάνες (δεν πρεπει να εχουν πολλά σπόρια )
" 1 λίτρο λευκό ξύδι
" αλάτι
" ελαιόλαδο
" σκόρδο
" ρίγανη
" καυτερή πιπεριά
Προετοιμασία :
-Έπλυνα και ξεφλούδισα τις μελιτζάνες και τις εκοψα σε πολύ λεπτές φέτες, τις τοποθέτησα σε ένα στραγγιστήρι πασπαλισμενες ομοιόμορφα με αλάτι. Τις καλύψα με ένα βάρος (εγώ έβαλα ένα τάπερ γεμάτο με νερό). Τις άφησα για περίπου 1 ώρα για να απελευθερώσουν όλο το νερό τους.
-Σε μια βαθιά κατσαρόλα έριξα 1 μέρος νερό, 2 μέρη ξύδι και τα έφερα σε σημείο βράσμού. Καθάρισα με το χέρι τις μελιτζάνες πιέζοντας πολύ καλά για να φύγει όλο το νερό και τα βούτηξα στο νερό με το ξύδι για 3 - 5 λεπτά (δεν πρέπει να μαλακώσουν).
-Τις στράγγισα και τις τοποθέτησα αραιά πάνω σε ένα τραπεζομάντιλο για τουλάχιστον 12 ώρες.
-Στη συνέχεια τις τοποθέτησα σε γυάλινα βάζα αποστειρωμένα, προσθέτοντας σκόρδο, ρίγανη και καυτερή πιπεριά κάθε λίγες στρώσεις. Όλα αυτά τα κάλυψα με λάδι.
-Την άλλη μέρα πρόσθεσα και άλλο λάδι (πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 εκ. επάνω από τις μελιτζάνες. Τα σφράγισα και τα φύλαξα σε δροσερό, ξηρό μέρος.
Για τις χειμωνιάτικες μέρες ....
Πηγή:behappy.