Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Πώς γίνεται η μετάγγιση του κρασιού

Πώς γίνεται η μετάγγιση του κρασιού

Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μετάγγιση του κρασιού σε μια γυάλινη καράφα Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις αφορά τη μετάγγιση του κρασιού από τη μητέρα-φιάλη σε μια γυάλινη καράφα.

«Γιατί το κάνουμε και πότε;»
Συνήθως, το κάνουμε σε παλαιωμένα ή αφιλτράριστα κρασιά, για να τα.απαλλάξουμε από το ίζημα και να τους δώσουμε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον αέρα, ώστε να αναπνεύσουν και να βελτιώσουν τα αρώματά τους.

«Μα δεν λέτε ότι η επαφή με τον αέρα καταστρέφει το κρασί;» Σωστό, αλλά όταν αυτή η επαφή είναι παρατεταμένη. Με τη μετάγγιση απλώς αφήνουμε το κρασί στην καράφα λίγη ώρα και μετά σερβίρουμε.

«Το ίζημα βλάπτει το κρασί;» Σίγουρα βλάπτει την εμφάνισή του -δεν θέλετε σκούρα αιωρήματα στο ποτήρι σας!- αλλά επίσης επηρεάζει αρνητικά τη γεύση.

«Αν το κρασί δεν έχει ίζημα;» Τότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος που επιβάλλει να το μεταγγίσουμε. Σίγουρα, όμως, ένας αερισμός στην καράφα θα βοηθήσει ακόμη και τα νέα κρασιά να εξελίξουν τα αρώματά τους, κάτι που, κανονικά, έρχεται με το πέρασμα των χρόνων.

«Πώς μεταγγίζουμε ένα μπουκάλι;» Πρώτα απ' όλα, έχουμε φροντίσει να τοποθετήσουμε όρθια τα μπουκάλια που πρόκειται να μεταγγίσουμε, έτσι ώστε το ίζημα να κατακαθίσει στον πάτο της φιάλης. Βγάζουμε προσεκτικά το φελλό, χωρίς να το ταρακουνήσουμε, και σκουπίζουμε με πετσέτα το άνοιγμα (γιατί στα παλιά κρασιά μπορεί να έχει λίγη μούχλα και υγρασία, που καλό είναι να μην πέσουν στην καράφα). Φροντίζουμε την ώρα της μετάγγισης να υπάρχει ένα φως πίσω από τη φιάλη του κρασιού, ώστε να βλέπουμε τη στάθμη του ιζήματος και να σταματήσουμε έγκαιρα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως αφήνουμε το κρασί να τρέχει μαλακά και σιγά.

«Σε τι καράφα να μεταγγίσω το κρασί: με φαρδύ ή στενό λαιμό;» Οσο πιο φαρδύς είναι ο λαιμός, τόσο περισσότερος αέρας θα περάσει και το κρασί πρέπει να καταναλωθεί σύντομα. Αν η καράφα έχει πολύ στενό λαιμό, τότε μπορεί να μείνει περισσότερο.

«Μεταγγίζουμε και τα λευκά κρασιά;» Ενα λευκό κρασί, που έχει παραμείνει αρκετούς μήνες σε βαρέλι -ειδικά τα Chardonnay, λένε οι ειδήμονες-, μπορεί να ωφεληθεί από μια μετάγγιση. Αντίθετα, τα φρέσκα λευκά κρασιά με λίγο ή καθόλου βαρέλι δεν χρειάζονται καμία μετάγγιση. Βέβαια, μπορείτε να μεταγγίσετε όποιο κρασί θέλετε σε όμορφες γυάλινες ή κρυστάλλινες καράφες, πάντα διαφανείς, για να φαίνεται το χρώμα και η καθαρότητα του κρασιού. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε να έχετε τα άδεια μπουκάλια σε μια εμφανή θέση στο μπουφέ της τραπεζαρίας και φροντίστε επίσης να λέτε στους καλεσμένους σας τι κρασί τούς σερβίρετε.

ΥΓ.: Αν, αντί τoυ ελληνικού όρου «μετάγγιση», προτιμάτε τον γαλλικό «decantage», προσέξτε την προφορά: ντε-καν-τάζ. Σομελιέ σε γνωστό εστιατόριο, πριν από λίγα χρόνια, είπε πως θα έκανε στο κρασί decadence (ντε-κα-ντάνς), σκέτη παρακμή δηλαδή!

Πηγή:mykonosticker

Άλλα άρθρα σχετικά με: Αμπέλι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Νέα ερώτηση για τη νέα καταδίκη-καμπάνα της Ελλάδας για απουσία υποδομών για τα λύματα

    Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος κατέθεσαν τρεις βουλευτές του Ποταμιού αναφορικά με την καταδικαστική απόφαση...

  2. Στη μάχη κατά του ΖΙΚΑ, γεννετικά τροποποιημένα κουνούπια

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στηρίζει τις δοκιμές γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών και ενός βακτηρίου που προσβάλλει έντομα ως εν...

  3. Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

    Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς είναι η διατροφή των...

  4. Για ένα σωστό πρωϊνό

    Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης πρωινού και διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους και μιας ισορροπημένης διατροφής είναι πλέον χιλιοαποδεδειγμένη...

Φυτά

Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι

Πως θα ξεχωρίσουμε το καλό λάδι

 Πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να αγοράσετε λάδι πληρώνοντάς το για φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά τελικά διαπιστώσατε ότι...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας

Χριστουγεννιάτικος στολισμός του κήπου μας

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στον κήπο είναι μια όμορφη παρέμβαση, καθώς δίνει χρώμα στο τοπίο σε μια εποχή του χρόνου, όπου δεν υπάρχουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Χώροι κηπουρικής

Είδη βραχόκηπων

Είδη βραχόκηπων

Οι βραχόκηποι μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα φυτά, τα υλικά ή την τεχνοτροπία με την οποία είναι φτιαγμένοι.Μεσογειακός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Μύρισε… φυσική καθαριότητα !!!

Εύκολα και οικολογικά, διώξτε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο σας! Ας δούμε τί μπορούμε να κάνουμε.-Σε νερό που βράζει ρίχνω ένα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron