Είναι μια νέα τάση που εξαπλώνεται στις βεράντες των πόλεων, με ταχύτατους ρυθμούς. Ο λόγος για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών, όχι σε εύφορα χωράφια, αλλά στις ταράτσες και στα μπαλκόνια!
Σας καλούν σε τραπέζι. Σχολιάζετε θετικά τις γευστικές τομάτες και ο οικοδεσπότης χαμογελά συνωμοτικά, όταν τον ρωτάτε την προέλευσή τους. Σε λίγο, το μυστικό αποκαλύπτεται. Μια ξενάγηση στην κατάφυτη βεράντα του, λύνει αμέσως το μυστήριο της ζουμερής και κατακόκκινης τομάτας. Φροντισμένα παρτέρια με φρούτα και λαχανικά δίνουν τους καρπούς τους στο μπαλκόνι! Απίστευτο;
Ξεκίνησε αθόρυβα και φαίνεται πως διαδόθηκε στόμα με στόμα. Το urban farming, όπως ονομάζεται στις ΗΠΑ, ξεκίνησε πριν 2-3 χρόνια από την καρδιά του… Μανχάταν, όπου μερικοί συνειδητοποιημένοι οικολόγοι αποφάσισαν να καλλιεργήσουν μέσα σε παρτέρια κάθε λογής φρούτα και λαχανικά. Ως εδώ, φαίνεται εν μέρει λογικό. Το περίεργο ξεκινά, όταν μαθεύτηκε πως οι νοστιμότατες σαλάτες που απολάμβαναν κάποιοι στο μεσημεριανό τους διάλλειμα, είχαν καλλιεργηθεί στην ταράτσα του ουρανοξύστη!
Φυσικά, το urban farming, πήρε τεράστιες διαστάσεις στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Πολιτείας. Γενναιόδωρες εκπτώσεις φόρου σε όσους «πρασίνιζαν» τις ταράτσες τους με φρούτα και λαχανικά ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για περαιτέρω διάδοση του φαινομένου. Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και η οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε ιδιαίτερα την καρδιά της μεγαλούπολης. Έτσι, η παραγωγή δωρεάν αλλά και υγιεινών λαχανικών και φρούτων, αποδείχθηκε μια εξαιρετικά έξυπνη και πρωτοποριακή ιδέα.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Η χώρα μας, δυστυχώς, παρακολουθεί τελευταία τις διεθνείς εξελίξεις. Σε ασφυκτικές μεγαλουπόλεις, που το χώμα είναι είδος υπό εξαφάνιση και τα περιθώρια για καλλιέργειες, μηδενικά, το urban farming, άρχισε δειλά δειλά να κάνει την εμφάνισή του, σε ταράτσες και μπαλκόνια της πρωτεύουσας.
Η κηπουρική, σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη χαρά που βιώνει ένας άνθρωπος της πόλης, όταν βλέπει να αποδίδει καρπούς το δένδρο που περιποιείται, δημιούργησαν μια τάση που εξαπλώνεται αργά αλλά σταθερά στις γειτονιές της πόλης. Μικρά παρτεράκια με τομάτες, αγγούρια, μαρούλια, φασολάκια, ελιές αλλά και βασιλικούς και δενδρολίβανα, έχουν κατακλύσει τα αθηναϊκά μπαλκόνια. Και ενώ η σοδειά μπορεί να είναι μικρή, η χαρά της ενασχόλησης με τη γη και τους καρπούς της είναι μεγάλη.
Tips για επίδοξους καλλιεργητές:
-Μπορείτε να καλλιεργήσετε όλες τις εποχές του χρόνου, χωρίς κόπο και μετακινήσεις. Αρκεί να διαλέξετε τα κατάλληλα φυτά (της εποχής).
-Επιλέξτε ένα ηλιόλουστο σημείο στη βεράντα σας, όπου θα τοποθετήσετε ζαρντινιέρες για να φυτέψετε τα λαχανικά σας.
-Ανοίξτε μικρές τρύπες στον πάτο της ζαρντινιέρας (για να φεύγει το νερό από το πότισμα και να μην σαπίζει το χώμα) και κατόπιν γεμίστε τον πάτο της ζαρντινιέρας με ελαφρόπετρα. Κατόπιν, γεμίστε τις ζαρντινιέρες με χώμα εξωτερικού χώρου.
-Αγοράστε σπόρους από ένα φυτώριο ή super market και φυτέψτε τους στο χώμα. Φροντίστε να έχουν κάποια απόσταση μεταξύ τους για να αναπτυχθούν άνετα.
-Ποτίζετε τακτικά τα λαχανικά σας και αναζητήστε μια ιδανική, ηλιόλουστη γωνιά στη βεράντα, προστατευμένη από τον αέρα.
-Αναζητήστε συμβουλές περιποίησης τόσο από τους έμπειρους γεωπόνους που θα βρείτε στα φυτώρια όσο και στο διαδίκτυο.
Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το to-mikro-spiti-sto-livadi