Αρχική » Φυτά

Βότανα των Κυκλάδων και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Βότανα των Κυκλάδων και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Οι Κυκλάδες είναι ένας ευλογημένος τόπος, όπου τα αρωματικά φυτά και τα βότανα βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον μας. Στις Κυκλάδες οι ντόπιοι επιμένουν να κυνηγούν τις φυτικές αρωματικές προκλήσεις ώστε να προσδίδουν έξτρα γεύση στο φαγητό τους αλλά και για να τα εκμεταλλεύονται ως θεραπευτικά. Οι “παλιοί” ήξεραν που ακριβώς φύεται το κάθε είδος. Στην ορεινή Νάξο στην περιοχή του Φιλωτίου υπήρχε πάντα η φήμη για τη μυρωδάτη φασκομηλιά και το μεθυστικό θυμάρι. Στην Ίο στην περιοχή της Ψάθης και του Παλαιοκάστρου φύεται ο πασίγνωστος κρόκος. Φτάνοντας προς το Μαγγανάρι η μυρωδιά του θυμαριού είναι τόσο έντονη που σε μαγεύει. Στη μικρή μας Σίκινο υπάρχει σε αφθονία η κάπαρη. Στην Αμοργό στην Αιγιάλη βρίσκουμε άφθονο φασκόμηλο και στα Θολάρια αψιθιά. Στη Σύρο βρίσκουμε το βαλσαμόχορτο και πολλά θεραπευτικά βότανα. Σε όλα τα Κυκλαδονήσια θα βρούμε πληθώρα από βότανα.
« Ψωμί και ελιά και μια ζεστή φασκομηλιά »

ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Από την αρχαιότητα τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι κοινωνίες μας με το πέρασμα του χρόνου ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες ενώ κάποιες άλλες λογικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής.

ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Έχει εφιδρωτικές, διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις καταρροής, ψυχογενούς άσθματος, φουσκώματος στο στομάχι, νευρικής ανορεξίας, ρευματικών ασθενειών και βρογχίτιδας.
ΑΓΡΙΑΔΑ
Κατέχει διουρητικές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί στην κυστίτιδα και στη δυσλειτουργία του προστάτη.
ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ ή ΑΨΙΘΙΑ
Πικρό βότανο. Διεγείρει και ενισχύει όλη την πεπτική διαδικασία. Επίσης βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέλθει σε πυρετούς και λοιμώξεις. Έχει τονωτική και ευεργετική δράση.
ΒΑΛΣΑΜΟ ή ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ
Η δράση του είναι αντιφλεγμονώδης , επουλωτική και ηρεμιστική. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, και της έντασης. Είναι κατάλληλο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Το τσάι που φτιάχνεται από τα φύλλα του είναι ιδανικό για κρυολογήματα, καταρροές και βήχα. Ο χυμός που βγαίνει από τα φύλλα του χρησιμοποιείται συμπυκνωμένος σε σταγόνες για φλεγμονές των αυτιών ενώ αραιωμένος σε διάλυμα με νερό για γαργάρες κάνει καλό σε αμυγδαλίτιδες και φαρυγγίτιδες. Χρησιμοποιείται επίσης εξωτερικά για την ανακούφιση του ερεθισμού από τσιμπήματα εντόμων καθώς έχει και αντιισταμινική δράση.
ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ
Είναι ένα εξαιρετικό παραγωγό της έκκρισης του γάλακτος και είναι απόλυτα ασφαλές για τη χρησιμοποίηση από μητέρες που θηλάζουν. Επίσης χρησιμοποιείται για να αυξήσει την έκκριση της χολής και χορηγείται σε όλα τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης.
ΔΑΦΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Έχει ευεργετικές ιδιότητες σε διαταραχές των ανώτερων αναπνευστικών οδών, καταπραϋντικές για κνησμούς, κατευναστικές για το στομάχι, διουρητικές και εφιδρωτικές. Οι ατμοί του αφεψήματος θεωρούνται τονωτικοί της αναπνοής και αντικαταρροϊκοί. Με το αφέψημα των φύλλων και των καρπών γίνεται η περιποίηση των πληγών ως καθαρτικό, τονωτικό και επουλωτικό μέσω. Επίσης βοηθάει στην πέψη των φυτικών πρωτεϊνών που υπάρχουν στα όσπρια.

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
Άριστο τονωτικό της επιδερμίδας και της κυκλοφορίας του αίματος. Αποσυμφορεί τον βλεννογόνο της μύτης στα κρυολογήματα. Ανακουφίζει την αναπνοή και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.
ΔΥΟΣΜΟΣ
Τα φρέσκα φύλλα του ανακουφίζουν από τους πόνους των ρευματισμών αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις και σταματούν τον πονοκέφαλο αν τα τρίψουμε στο μέτωπο.
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ
Το φύλλο και το έλαιό του έχουν χρησιμοποιηθεί σαν αντισηπτικό, αντιπυρετικό και αποχρεμπτικό.
ΕΦΕΔΡΑ
Περιέχει τα αλκαλοειδή εφεδρίνη και ψευδοεφεδρίνη τα οποία διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Δρα κατά του άσθματος, της υπότασης και των αλλεργιών.
ΘΡΟΥΜΠΙ
Τονωτικό και διεγερτικό. Χρησιμοποιείται κατά της πνευμονικής και της σωματικής κόπωσης. Στο μπάνιο αν χρησιμοποιηθεί εφόσον το ρίξουμε στο νερό δρα ως χαλαρωτικό. Λίγες σταγόνες από το χυμό του στα αυτιά βελτιώνουν την ακοή.
ΘΥΜΑΡΙ
Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων του αίματος και για αυτό συστήνεται η τακτική του χρήση σε όσους παρουσιάζουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Είναι άριστο τονωτικό της επιδερμίδας και της κυκλοφορίας του αίματος και αποσυμφορεί το βλεννογόνο της μύτης στο κρυολόγημα. Ανακουφίζει την αναπνοή και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθάει επίσης στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας.
ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ
Είναι από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων. Χρησιμοποιείται σε φλεγμονές του δέρματος από μόλυνση, για κάθε εξωτερική αιμορραγία, τραύμα ή διάστρεμμα. Ιδανική για ελαφριά εγκαύματα, πολύτιμο βότανο σε φλεγμονές ή έλκη του πεπτικού συστήματος και στη δυσπεψία. Έχει αντιμυκητιακή δράση. Σαν εμμηναγωγό έχει τη φήμη ότι βοηθά σε περιπτώσεις της καθυστέρησης ή της επώδυνης εμμηνορροής.
ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Κ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Θεωρείται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες για τους άντρες λόγω του ψευδαργύρου που περιέχει.
ΛΟΥΙΖΑ
Έχει καταπραϋντική, τονωτική και αφροδισιακή δράση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των στοματικών πόνων και έχει ευεργετική δράση στο συκώτι.
ΛΥΓΑΡΙΑ
Έχει χρησιμοποιηθεί σε εμμηνορυσιακά προβλήματα, δυσμηνόρροια και για ανεπαρκή παραγωγή γάλακτος.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ
Το αφέψημά της έχει γλυκιά γεύση, δροσιστική δράση, ηρεμεί και αποτοξινώνει τον οργανισμό.
ΜΑΡΑΘΟΣ
Έχει δροσιστική δράση. Ενισχύει την πεπτική λειτουργία και μειώνει το φούσκωμα.
ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
Δρα κατά της γήρανσης και της σεξουαλικής ανικανότητας.
ΚΑΠΑΡΗ
Ο φλοιός της ρίζας της χρησιμοποιείται σε αρθρίτιδες , ρευματισμούς, πονόδοντους και παθήσεις του δέρματος. Χρησιμοποιείται ως διεγερτικό της κυκλοφορίας και των αναπνευστικών λειτουργιών. Χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα από σφήκες και στα δαγκώματα φιδιών. Δίνεται στις έγκυες πριν από τη γέννα για να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα.

ΜΟΛΟΧΑΝΘΗ ή ΜΟΛΟΧΑ
Εσωτερικά χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανάρρωση από γαστρίτιδα, έλκη του στομάχου, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και βρογχίτιδα. Εξωτερικά χρησιμοποιείται προσθέτοντάς τη στο νερό του μπάνιου ως χαλαρωτικό, σε κομπρέσες για αποστήματα και σε ελαφριά εγκαύματα.
ΡΕΪΚΙ ή ΡΕΙΚΙ
Έχει αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος.
ΡΙΓΑΝΗ
Χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία κρυολογημάτων και γρίπης. Οι αντισηπτικές της δράσεις την κάνουν χρήσιμη σαν στοματικό διάλυμα , φλεγμονές του στόματος και του λαιμού και εξωτερικά για τραύματα. Οι πονοκέφαλοι που οφείλονται σε ένταση ανακουφίζονται με ένα ρόφημα από ρίγανη ή τρίβοντας τους κροτάφους με έλαιο.
ΣΑΦΡΑΝ ή ΚΡΟΚΟΣ
Έχει ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και ενισχύοντας τη διαδικασία της πέψης αποτοξινώνει το ήπαρ και το σπλήνα, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, δυναμώνει την καρδιά και ρυθμίζει τις διαταραχές της περιόδου.
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
Ενισχύει και τονώνει το σώμα. Είναι ειδικό ίαμα για το παιδικό έκζεμα. Ανακουφίζει συμπτώματα αιμορραγίας όπου και αν εμφανίζονται.
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Ίαμα για φλεγμονές του στόματος, του λαιμού, των αμυγδαλών και την ουλίτιδα. Χρησιμοποιείται στη δυσπεψία και σαν κομπρέσα προάγει την επούλωση των τραυμάτων.
ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Έχει ελαφρώς ηρεμιστικές, αντιφλεγμονώδεις αντισηπτικές και αντικαταρροϊκές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις φουσκώματος στο στομάχι, ναυτίας του ταξιδιώτη, συνάχι, διάρροιας, κόπωσης, αιμορροϊδών. Επίσης χρησιμοποιείται σε δερματικές ασθένειες που έχουν προκληθεί από βακτήρια, σε φλεγμονές και ερεθισμούς της αναπνευστικής οδού (με εισπνοές) και των γενετικών οργάνων (με πλύσεις).

Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το kinitimonada









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν αγοράζουμε παγωτό

    Το παγωτό, επειδή είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν,  έχει παρόμοιες οδηγίες προφύλαξης, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάλογα με...

  2. Αξιοποίηση του όρους Μαίναλο

     Η αξιοποίηση του όρους Μαίναλο, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο...

  3. Μετά τις χθεσινές κυβερνητικές απώλειες στην Βουλή, ετοιμάζεται ανασχηματισμός

    Προ των πυλών βρίσκονται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά τη διαφοροποίηση τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία...

  4. Διώξτε τις κατσαρίδες με φυσικό τρόπο!

    Δυστυχώς, οι κατσαρίδες είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, εμφανίζονται απρόοπτα και είναι δύσκολο να τις εξαφανίσεις.Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron