Χαψία λέμε στην ποντιακή, τον γαύρο. Η λέξη τούφα, που προέρχεται απ’ το αρχαίο ουσιαστικό τύφος, σημαίνει ατμός υγρού που βράζει. Τα χαψία τούφα καταναλώνονται, συνήθως, τους φθινοπωρινούς μήνες.
Συστατικά
-1 κιλό χαψία φρέσκα
-8 φέτες ντομάτας
-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-2 1/2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1 πιπερία πράσινη
-2 φέτες λεμονιού
-1 ½ φλιτζάνι λάδι
-μαύρο πιπέρι
-αλάτι
Eκτέλεση
-Καθαρίζουμε, ξεπλένουμε τα χαψία, κι αφού τ’ αλατοπιπερώσουμε, τ’ αφήνουμε στην άκρη.
-Κατόπιν, σ’ ένα βαθύ σκεύος τοποθετούμε τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού και από πάνω τις μισές φέτες ντομάτας σταυρωτά και την πιπεριά.
-Πάνω τοποθετούμε τα χαψία το ένα δίπλα στ’ άλλο, χωρίς κενά.
-Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κρεμμύδι, τις ντομάτες, που τις τοποθετούμε και πάλι σταυρωτά, το σκόρδο, τις φέτες λεμονιού, που τις τοποθετούμε δίπλα στις ντομάτες, αντίκρυ.
-Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, προσθέτουμε και το λάδι και ψήνουμε τα χαψία με σκεπασμένο σκεύος για 15 λεπτά.
-Σερβίρουμε στο κέντρο του τραπεζιού και όλοι οι συνδαιτυμόνες τρώνε απ’ το ίδιο σκεύος (...κατά την παράδοση).
Πηγή:pontos-news