Αρχική » Φυτά

Πρασόπιτα Θεσσαλίας με τυρί και κιμά

Πρασόπιτα Θεσσαλίας με τυρί και κιμά

Μια σύνθετη πίτα, που την κάνουν στη Θεσσαλία με σπιτικό φύλλο και είναι πολύ νόστιμη!

Συστατικά
-800 γραμμάρια αλεύρι για πίτα
-1 μεγάλο νεροπότηρο ζεστό νερό.
-2 κουταλιές της σούπας λάδι.
-1 κουταλιά της σούπας ξύδι
-λίγο αλάτι.
-Βούτυρο 1/2 ποτηριού.
-Λάδι.
-Νισεστές.
-1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο.
-1 ξερό κρεμμύδι,
-1/2 ματσάκι άνηθο.
-αλάτι,πιπέρι.
-1 κιλό πράσα μόνο το άσπρο κομμένο ροδέλες.
-1/2 κιλό τυρί.
-2 αυγά .

Οδηγίες

-Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι, ρίχνουμε το νερό το λάδι το ξύδι και το αλάτι. Το ζυμώνουμε καλά να βγάλει μέσα φουσκάλες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι, πρέπει να γίνει μια στρωτή ζύμη κατάλληλη για φύλλο.
-Το χωρίζουμε σε 7 μπαλάκια και μετά το κάθε μπαλάκι σε 5 μικρότερα. Πλάθουμε το καθένα χώρια και τα ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια.
-Λιώνουμε 1/2 ποτήρι βούτυρο και αλείφουμε με αυτήν τα φυλλαράκια και τα ενώνουμε 5 -5,το ένα πάνω στο άλλο και το τελευταίο καπάκι. Τα πατάμε να ενωθούν, τα βάζουμε σε δίσκο σκεπασμένα με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
-Κόβουμε τα πράσα ροδέλες και τα ζεματάμε 10 λεπτά .Τα στραγγίζουμε.
-Ζυμώνουμε τον κιμά με 1/2 ποτήρι νερό να μαλακώσει. Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με 2-3 κουταλιές λάδι, προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε με τα πράσα. Τα γυρίζουμε καλά και προσθέτουμε τον άνηθο αλάτι ,πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό για να βράσουν καλά.Τα κρυώνουμε και προσθέτουμε το τυρί με τα 2 χτυπημένα αυγά. Έτσι έχουμε έτοιμη την γέμιση.
-Παίρνουμε τις ομάδες των φύλλων και ανοίγουμε φύλλα με ανακατεμένο αλεύρι και νισεστέ. Τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψί το πρώτο και δεύτερο φύλλο ραντισμένα με λάδι ανάμεσα. Βάζουμε το τρίτο φύλλο αλλά δεν βάζουμε λάδι αλλά το 1/2 της γέμισης που την απλώνουμε παντού. Βάζουμε το τέταρτο φύλλο με λάδι πάλι ραντισμένο και προσθέτουμε το πέμπτο στο οποίο θα βάλουμε την υπόλοιπη γέμιση και όχι λάδι. Βάζουμε το έκτο φύλλο το ραντίζουμε κι αυτό με λάδι και βάζουμε και το τελευταίο από πάνω.
-Ζεσταίνουμε λίγο λάδι ανακατεμένο με λίγη φυτίνη και το ρίχνουμε επάνω στο τελευταίο φύλλο.
-Χαράζουμε την πίτα μας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 50 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα
Ζητάμε πάντα αλεύρι για φύλλο.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη, σημασία έχει και το μέγεθος του νεροπότηρου που μετράμε το νερό,γι αυτό το αναφέρουμε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Πηγή:mageirikesdiadromes

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πράσσο








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Σχετικά με τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο

    Με ρυθμούς χελώνας προσέρχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα γραφεία κτηματογράφησης προκειμένου να δηλώσουν την περιουσία τους. Η μικρή...

  2. ΟΟΣΑ: δισεκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2014

    H χρηματοδότηση που προσφέρουν οι χώρες του Βορρά προς εκείνες του Νότου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της...

  3. Τα φρούτα του Φθινοπώρου

    Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε  βιταμίνη...

  4. Ποιά τρόφιμα επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολεία

    Κατάλογος με τα τρόφιμα που επιτρέπεται να διατίθενται από τα κυλικεία και τις σταθερές καντίνες, που λειτουργούν εντός...

Η κηπουρική ανά μήνα

Ημερολόγιο κήπου: Φεβρουάριος

Ημερολόγιο κήπου: Φεβρουάριος

Ο φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει! Διανύουμε τον τελευταίο μήνα του χειμώνα και περιμένουμε με αγωνία την άνοιξη...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Χιόνι στον κήπο

Χιόνι στον κήπο

Όταν ο χειμώνας είναι δριμύς σίγουρα τα φυτά του κήπου μας υποφέρουν. Το ακάλυπτο έδαφος και οι άγριες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας μπορούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

Ξέρετε το μεσογειακό φυτό που στολίζει όμορφα το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας;Είναι τα κλαδιά σχίνου με τα κρεμοκλαδή πράσινα φύλλα και τους γυαλιστερούς...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron