Σκέψου πόσα Σαββατοκύριακα μέσα σε όλο το καλοκαίρι θα προκύψουν που δε θα μπορέσεις να το κουνήσεις ρούπι. Θα έχεις να πας στο γάμο κάποιου συμμαθητή σου από το δημοτικό. Ή της κόρης της γειτόνισσάς σου που "παντρεύω τη μικρή μου κόρη με ένα γιατρό, καρδιολόγο, έχει έτοιμο γιατρείο από τον πατέρα του, πολλά λεφτά σου λέω, α, και είναι και πολύ καλό παιδί". Και θα είσαι στο σπίτι και θα σέρνεσαι από καναπέ σε καναπέ και από λάπτοπ σε τηλεόραση.
Ας δούμε 15 απλά βήματα για να κάνεις το μπαλκόνι σου τον καλύτερο προορισμό του καλοκαιριού. Θα φτιάξεις έναν κήπο στο μπαλκόνι σου για να απολαμβάνεις το ηλιοβασίλεμα με το έταιρον ήμισυ, ένα δροσερό μοχίτο με την παρέα, μπιρίμπα και επίδειξη τάπερ με τις φιλενάδες και ήρεμα απογεύματα για ανάγνωση μικυ μάους μονάχος σου.
Πολύ απλά βήματα για να φτιάξουμε έναν όμορφο μικρό κήπο στο μπαλκόνι μας.
1. Μέτρησε πόσο χώρο ελεύθερο έχεις. Αυτό συνήθως είναι οι διαστάσεις του μπαλκονιού σου (μήκος και πλάτος) και όχι εμβαδό, γιατί πρέπει να ξέρεις πόσες γλάστρες θα τοποθετήσεις τη μία δίπλα στην άλλη.
2. Μέτρησε πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις. Μην κάνεις το μπαλκόνι σου τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας και ανακαλύψεις ότι δεν έχεις τελκά ούτε 10 λεπτά τη μέρα για να ποτίζεις.
3. Μάθε τον προσανατολισμό του μπαλκονιού σου. Ένα βορεινό μπαλκόνι έχει πολύ διαφορετικές συνθήκες από ένα μπαλκόνι που όλο το μεσημέρι τοχτυπάει ο ήλιος.
4. Διάλεξε τα φυτά. Πρέπει να πληρούν δύο σημαντικές προυποθέσεις: να σ' αρέσουν και να είναι κατάλληλα για τις συνθήκες του μπαλκονιού σου (βήμα 2).
5. Μάθε για τα φυτά. Πριν τα φυτέψεις πρέπει να γνωρίζεις βασικά στοιχεία όπως: πόσο γρήγορα μεγαλώνουν, πόσο μεγάλα γίνονται, πότε ανθίζουν, αν είναι αειθαλή κτλ.
6. Διάλεξε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Τις διαλέγεις ανάλογα με τα φυτά που διάλεξες (βήμα 3). Για μεγάλο φυτό, μεγάλη γλάστρα, για μικρά φυτάκια, μικρές γλάστρες. Σίγουρα, όμως, τις διαλέγεις σύμφωνα με τις στυλιστικές ανησυχίες σου και ίσως με τα χρώματα του τοίχου και του κάγκελου. Μην ξεχάσεις πιατάκια για κάτω από τις γλάστρες.
7. Κάνε έρευνα. Μία έρευνα αγοράς είναι πάντα απαραίτητη.
8. Υπολόγισε πόσο χώμα χρειάζεσαι. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να υπολογίσεις τον όγκο της κάθε γλάστρας. Αν είναι δύσκολο, τότε ο φυτωριατζής πάντα ξέρει πόσο χώμα παίρνει η κάθε γλάστρα. Επίσης, ανάλογα με τα φυτά σου διάλεξε κοινό φυτόχωμα ή χώμα για ειδικές περιπτώσεις π.χ. για οξύφιλα, ορχιδέες κτλ.
9. Διάλεξε υλικά. Ποια είναι τα υλικά; Το χαλικάκι για τον πάτο της κάθε γλάστρας, πιθανά στηρίγματα για δέντρα ή θάμνους, υλικά εδαφοκάλυψης (βότσαλο, φλοιός πεύκου, διακοσμητικές πέτρες), κεράκια, ρεσό και άλλα.
10. Προμηθεύσου εργαλεία. Μην πάρεις γκασμά. Δε θα σου χρειαστεί. Απαραίτητα όμως: γάντια, μικρό φτυαράκι, μικρό σκαλιστηράκι, μικρό τσουγκρανάκι, κλαδευτήρι. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πανάκριβα, αλλά να προσέξεις να είναι γερά και εργονομικά.
11. Βάλτα όλα κάτω. Και υπολόγισε το κόστος τους. Μπορεί μεν να τα θες όλα, αλλά να μην μπορεί να ανταπεξέλθεις. Μείωσε ή άλλαξε φυτά και γλάστρες. Άλλωστε, μπορείς να αγοράσεις λίγα τώρα, λίγα τον άλλο μήνα.
12. Ψώνια! Ήρθε η καλύτερη στιγμή: να πας να τα αγοράσεις. Τι να προσέξεις όταν ψωνίζεις φυτά! Αν είναι πάρα πολλά και δε χωράν στο αυτοκίνητο σου, συννενοήσου να στα φέρει ο φυτωριατζής στο σπίτι. Αν χωράν, κάλυψε πριν φύγεις από το σπίτι τα καθίσματά σου με νάυλον σακούλες. Mπορεί να είναι οι γλάστρες φρεσκοποτισμένες και καθώς θα γυρνάς από το φυτώριο, αυτές να στραγγίζουν τα νερά τους. Επίσης, έτσι θα γεμίσεις όσο το δυνατό λιγότερα χώματα και φύλλα.
13. Φύτευση. Θα πρέπει να είσαι ξεκούραστος και να μην καταπιαστείς να τα φυτέψεις στις 3 το μεσημέρι. Ξεκίνα πρωί πρωί.
14. Τοποθέτηση φυτών. Πρέπει να βάλεις τα φυτά σου στις σωστές θέσεις. Μη βάλεις τη γαρδένια σε σημείο που το καίει ο ήλιος 5 ώρες συνεχόμενες. Το κάθε φυτό έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε ήλιο. Σημαντική πληροφορία που πρέπει να ξέρεις είναι στο κάθε σημείο του μπαλκονιού σου πόσο φως και για πόση ώρα έχει. Να ένας εύκολος τρόπος να το μάθεις. Αφού τα τοποθετήσεις στις θέσεις τους, τα ποτίζεις. Μη τα ποτίσεις νωρίτερα, γιατί θα κουραστείς για να τα μετακινείς.
15. Τέλος. Απόλαυσε το μπαλκόνι με την παρέα σου.
Διαβάστε επίσης: Ο σωστός φωτισμός του κήπου
Πηγή: Το κείμενο βασίστηκε σε άρθρα της κας Αιμιλίας Ροδοπούλου από την ιστοσελίδα: www.kipologio.gr
Πηγή: kipologio