Τεχνικές για γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

    Μοιραστείτε το:

Πριν αρχίσετε να κάνετε κάποια μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού, διαβάστε προσεκτικά τη συνταγή. Σε όλες τις περιπτώσεις που παρασκευάζουμε γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδες, χρησιμοποιώντας φρέσκα φρούτα, πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα. Καλό είναι να προμηθευόμαστε φρούτα από γνωστούς παραγωγούς κι ακόμα καλύτερα από δικά μας δέντρα.

Όταν παρασκευάζουμε γλυκό του κουταλιού δεν απομακρυνόμαστε από το χώρο εργασίας καθόλου. Ανακατεύουμε από την αρχή της διαδικασίας, κατά διαστήματα με στεγνή ξύλινη σπάτουλα ελέγχοντας συχνά για την πυκνότητα του σιροπιού.

Για να ελέγξουμε αν έχει “δέσει” το σιρόπι ακολουθούμε διάφορες διαδικασίες όπως μέτρημα χρόνου στάξιμο σε κόμπους κλπ, όμως όλα είναι σχετικά γιατί παράγοντες όπως η περιεκτικότητα υγρών κάθε φρούτου μας κάνει να δοκιμάζουμε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο το «δέσιμο». Το σιρόπι είναι ίσως λίγο δύσκολο στάδιο και η τέχνη του δεν διδάσκεται αλλά μαθαίνεται με πείρα. Ωστόσο κάποια κόλπα που θα αναφέρουμε πιο κάτω μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Επίσης τα πιο μαλακά φρούτα απαιτούν μια διαδικασία παραπάνω « μούλιασμα» σε ασβεστόνερο, κάτι που βοηθάει λίγο να σκληραίνουν και να κρατήσουν τη φόρμα τους καθώς βράζουν.

Ασβεστόνερο φτιάχνουμε με δυο τρόπους.
1. Σε μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε 100 γρ άσβεστο ασβέστη και 3 λίτρα νερό, το αφήνουμε για ένα βράδυ, στραγγίζουμε με πυκνό σουρωτήρι και εκεί θα τοποθετήσουμε τα βερίκοκα.
2. Σε 2 λίτρα νερό διαλύουμε 2 κουταλιές σβησμένο ασβέστη ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε και πάλι.

Κάποια άλλα φρούτα ή φρούτα που δεν είναι αγουρωπά όπως απαιτεί η συνταγή, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του δεσίματος του σιροπιού ώστε να παραμείνουν τραγανά και να μη γίνουν μαρμελάδα.

Για να ελέγξουμε λοιπόν αν έχει δέσει το σιρόπι μας ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
-Βυθίζουμε στο σιρόπι μια στεγνή ξύλινη σπάτουλα και την ανασηκώνουμε ώστε να στάζει στην κατσαρόλα. Αν η ροή του υγρού είναι συνεχής το σιρόπι θέλει βράσιμο .
-Αν το υγρό ρέει με τη μορφή «κόμπων» στάζουμε έναν κόμπο σε ένα πιατάκι: αν ο κόμπος σταθεί και δεν απλώσει το σιρόπι είναι έτοιμο.
-Ρίχνουμε μια δυο σταγόνες σιροπιού σε ποτήρι με κρύο νερό. Πρέπει να πέφτει σαν μια μαλακιά κλωστούλα , η οποία δεν πρέπει να μαζέψει μέσα στο νερό αλλά να είναι σαν πηκτό υγρό.
-Βάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδας σε στεγνό πιατάκι. Όταν κρυώσει, σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού: να γίνεται δρόμος που δεν κλείνει.
-Βάζουμε μια κουταλιά σιρόπι σε ένα μικρό πιατάκι και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 5-6 λεπτά. Βγάζοντας το ελέγχουμε αν το σιρόπι πέφτει σε κόμπους και έτσι είναι έτοιμο.
    Για τις μαρμελάδες προσέχουμε αν μαζεύεται στην άκρη του πιάτου και δεν απλώνει ξανά ή να "ανοίγει δρόμος" με ένα κουταλάκι.

 Όταν κάνουμε μαρμελάδα με φρούτα πλούσια σε χυμούς βράζουμε περισσότερο τα φρούτα πριν προσθέσουμε τη ζάχαρη. Αυτό βοηθάει στο να κρατήσει το φρούτο το χρώμα του, διαφορετικά βράζοντας μαζί με τη ζάχαρη σκουραίνει. Έτσι π. χ. κάνοντας μαρμελάδα βερίκοκου θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ένα ωραίο χρώμα στη μαρμελάδα μας.

Μπορείτε να διαλέξετε έναν ή περισσότερους τρόπους ελέγχου και έτσι θα αποκτήσετε τη δική σας εμπειρία.

Γλυκά που έδεσαν πιο πολύ ίσως μετά από καιρό ζαχαρώσουν . Υπάρχει και πάλι λύση. Βάζετε το γλυκό σε κατσαρόλα προσθέτετε λίγο νερό και το ξαναβράζετε.

Γλυκά που δεν έδεσαν καλά ίσως εμφανίσουν μούχλα μετά από λίγο καιρό . Αν είναι μόνο επιφανειακή αφαιρούμε τη μούχλα και βράζουμε το γλυκό ξανά να δέσει.

Βασικό επίσης ρόλο έχει η αποστείρωση των βάζων που θα χρησιμοποιήσετε.
Η αποστείρωση γίνεται με την εξής διαδικασία.
-Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με καυτό νερό ή τα βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων .
-Όταν στεγνώσουν τα βάζουμε με το άνοιγμα προς τα κάτω πάνω στη σχάρα του φούρνου μαζί και τα καπάκια τους και τα αφήνουμε στους 100- 110 βαθμούς για 15 λεπτά.
-Μόλις το γλυκό είναι έτοιμο το μοιράζουμε στα ζεστά όχι καυτά βάζα κλείνουμε καλά κι γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Όταν έχουν κρυώσει πρέπει πατώντας το καπάκι να μην ακούγεται κανείς θόρυβος.
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αέρα μέσα στο βάζο και η κονσερβοποίηση μας έχει γίνει σωστά.
Με αυτό τον τρόπο τα γλυκά κι οι μαρμελάδες μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να χαλάσουν.

Όπως κι αν πειραματιστείτε θα έχετε ένα γλυκό αποτέλεσμα φτιαγμένο από τα χεράκια σας!

Πηγή: asproylas

Μοιραστείτε το:

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Επισκέπτες του χειμώνα στον κήπο μας

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Σκυλάκι, το αγαπημένο λουλούδι μικρών και μεγάλων

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Μυρμήγκια στο σπίτι; Πώς να απαλλαγείτε

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια από το σπίτι, με οικολογικούς τρόπους

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα