Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά που αντέχουν δίπλα στη θάλασσα

Φυτά που αντέχουν δίπλα στη θάλασσα

Ας δούμε ποιά φυτά αντέχουν δίπλα στη θάλασσα. Μια και μένουμε στη Ελλάδα ένα πολύ συνηθισμένο θέμα, είναι τα παραθαλάσσια σπίτια να έχουν πρόβλημα με τα περισσότερα φυτά. Η πιο προφανής λύσης είναι η επιλογή φυτών τα οποία αντέχουν τη θάλασσα. Ας γνωρίσουμε ορισμένα από τα φυτά αυτά σε μορφή θάμνων και δέντρων:

Θάμνοι
Οι παρακάτω θάμνοι μπορούν ευδοκιμήσουν φυσιολογικά σε παραθαλάσσιο κήπο ή σε νερά αυξημένης  αλατότητας.

Αγγελική.
Αειθαλής θάμνος, ύψους 2 – 4m. Λουλούδια άσπρα που αναδίδουν άρωμα πορτοκαλιάς, από Απρίλιο έως Μάιο. Επιδέχεται μορφοποίηση και είναι κατάλληλο για μπορντούρα άλλα και για φράχτη. Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα

Βερβένα (Verbena).
Πόα, ετήσια και πολυετής ύψους 1.5m. Ευδοκιμεί εύκολα σε μέτρια εδάφη και θέλει άπλετο ηλιακό φως. Η περίοδος (πλούσιας )ανθοφορίας είναι από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του φυτού με διάφορα χρώματα. Κατάλληλο για χαμηλές μπορντούρες, γλάστρα και συνθέσεις.

Βερονίκη. Veronica (veronica speciosa)
Αειθαλής θάμνος ύψους 0,5 – 1,5m. Ανθίζει όλο το χρόνο, κατάλληλο για μπορντούρες γλάστρα και συνθέσεις. Το όνομα του προέρχεται από το αρχαίο μακεδονικό όνομα Βερενίκη (Φερενίκη), που εξέφραζε ευχή για τη νίκη ή αποτύπωνε κάποιο ιστορικό γεγονός.

Ελαίαγνος (eleagnus)
Αειθαλής θάμνος που φτάνει μέχρι τα 4m. Τα άνθη είναι ασήμαντα, αλλά έχουν υπέροχο απαλό άρωμα. Το φύλλωμα πολύ πυκνό και το καλοκαίρι το χρώμα τους γίνεται βελούδινο ασήμι ενώ ο κορμός και τα κλαδιά παίρνουν βελούδινο σκούρο κεραμιδί χρώμα. Παράγει μικρούς καρπούς, 1 εκ. μήκους με μεγάλο κουκούτσι, που μοιάζουν με κόκκινη ελιά, αρκετά γευστικούς. Ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτο. Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα, αν και δεν είναι απαραίτητο.

Μπούζι
Αειθαλές παχύφυτο με έρπουσα ανάπτυξη. περίοδος ανθοφορίας Άνοιξη μέχρι Φθινόπωρο με μικρά ακτινωτά άνθη. Υπάρχουν ποικιλίες και διάφορα χρώματα άνθους κίτρινα-μενεξεδιά κ.α. Χρησιμοποιείται πολύ για εδαφοκάλυψη σε γκρεμούς και πρανές στη θάλασσα.

Ινεράρια
Χαμηλός αειθαλής θάμνος, ύψους 0,5 – 0,6m.

Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)
Αειθαλής θάμνος γρήγορης ανάπτυξης, με πολλά και πυκνά κλαδιά που καλύπτονται από μικρά γραμμοϊδή φύλλα, πράσινα πάνω και λευκά από κάτω. Τα άνθη του είναι κυανόλευκα. Πλούσιο σε έλαια με εξαιρετικό άρωμα. Εξαιρετικό για χαμηλές μπορντούρες. Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Μηδική
Ονομάζεται το κοινό τριφύλλι διότι ήρθε στην Ελλάδα από τους Μήδους, κατά την διάρκεια των Μηδικών Πολέμων τον 5ο π.χ. αιώνα, ( πιθανότατα).
Η δενδρώδης μηδική μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 4 μέτρα. Περίοδο ανθοφορίας Νοέμβριος μέχρι το Μάρτιος με μάλλον μικρά, μακριά, κίτρινα άνθη . Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Λεβάντα. (Lavandula)
Χαμηλός αρωματικό θάμνος φρυγανώδης και πολύκλαδος με άνθη γκριζογάλανα τα οποία ανθίζουν Ιούνιο με Σεπτέμβριο, σε μικρές ταξιανθίες. Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Φορσύθια (Forsythia )
Θάμνος γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 2 – 4m, με μακριά λεπτά κλαδιά και μεγάλα χρυσοκίτρινα άνθη. Περίοδος ανθοφορίας Φλεβάρης – Απρίλιος.

Πολύγαλα (Polygala myrtifolia ).
Αειθαλής σφαιρικού σχήματος θάμνος ύψους και διαμέτρου 1,5 μ.. Αν και αντέχει την θάλασσα είναι κατάλληλος μόνο για ζεστά και ήπια κλίματα. Τα φύλλα του είναι γκριζοπράσινα ροζ πορφυρά λουλούδια σε συνεχή ανθοφορία από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Πελαργόνιο
Θάμνος ημισφαιρικού σχήματος της οικογενείας των γερανιδών (γεράνια), ύψους μέχρι και 1m. Ανθίζει από Άνοιξη μέχρι Φθινόπωρο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με άνθη σε διάφορα χρώματα

Αγιόκλημα
Αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος που φτάνει τα 6 έως 10 μέτρα, ιδιαίτερα ανθεκτικός. Χαρακτηρίζεται από λεπτό άρωμα και πλούσια ανθοφορία. Κατάλληλο για να κάλυψη, φράκτες ή ανάμεσα σε άλλα φυτά και για σκιά σε πέργολες.

Λαντάνα
Θάμνος με ακανθώδη κλαδιά και πλούσια δίχρωμη ανθοφορία, που διαρκεί από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι τέλος φθινοπώρου. Τα λουλούδια του στην αρχή ροζ και κίτρινα γίνονται πορτοκαλί ή κόκκινα. Έχει σχήμα σφαιρικό και συμπαγές. Υπάρχουν και νάνες ποικιλίες με κίτρινα ή άσπρα λουλούδια.

Μυόπορο (Myoporum)
Το γένος περιλαμβάνει 30-32 είδη αειθαλών δένδρων και θάμνων ύψους έως 3 μέτρα που προέρχονται από περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες και ημισκιασμένες θέσεις και γόνιμα εδάφη. Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στη θάλασσα, με μικρά λευκά άνθη, και πλούσιο φύλλωμα. Κατάλληλο για φράκτη. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Πλουμπάγκο ή μπλε γιασεμί
Αειθαλής θάμνος που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και μεγαλώνει γρήγορα. Η ανθοφορία ξεκινάει νωρίς την άνοιξη και διαρκεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου έως η θερμοκρασία να πέσει μόνιμα κάτω από τους 15οC. Τα λουλούδια του έχουν ένα χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα και διατηρούνται όλο το καλοκαίρι. Κατάλληλο για πέργκολες ή ανάμεσα σε φυτά φράχτη .

Δένδρα
Τα παρακάτω δέντρα μπορούν να αναπτυχτούν φυσιολογικά σε παραθαλάσσιο κήπο ή με νερά υψηλής αλατοτητας

Αλμυρίκι (Ταμαρίς, Tamarix)
Απίστευτης αντοχής στη θάλασσα, φυτεύεται εκεί που σκάει το κύμα. Πελώριο ριζικό σύστημα που απλώνεται σε μήκος, συγκρατεί το χώμα εξαιρετικά. Γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 4 – 6m. Ανθίζει από Μάιο μέχρι και Ιούνιο με άνθη μικρά και εκπληκτικό διακριτικό άρωμα. Υπάρχουν ποικιλίες με διάφορα χρώματα . Επιδέχεται δραστικά κλαδέματα και μπορεί να διαμορφωθεί σε θάμνο ή δέντρο. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Ακακία κυανόφυλλη (Acacia Cyanophylla)
Αειθαλές, φυλλοβόλο, ταχείας ανάπτυξης. Ύψους 6 – 7m. Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο με άνθη κίτρινα σφαιρικά, σαν μπάλες από κίτρινο χνούδι. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη και ιδιαίτερα στα αμμώδη παραλιακά . Αντέχει μέχρι -10 C. Επιδέχεται δραστικά κουρέματα, κατάλληλο για κήπους, πάρκα, δενδροστοιχίες κ.λπ.

Αροκάρια
Κωνοφόρο αειθαλές δέντρο, έχοντας ωραία πυραμιδοειδή κόμη.

Κουκουναριά
Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Πεύκο
Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Γιούκα
Φυτό απίστευτης αντοχής, με μακριά λογχοειδή φύλλα και 1,5 – 2,5m. Περίοδο ανθοφορίας τέλη Ιουλίου – Αύγουστος, μεγάλα κρεμ άνθη σε σχήμα καμπάνας. Φυτεύετε μονό του ή σε ομάδες, αν και πολύ σύντομα θα αρχίσει να πετά μικρά φυτά από την ριζά. Πολλαπλασιάζετε εύκολα, ακόμα και από κομμένο κορμό. Αντέχει τους δυνατούς θαλασσινούς ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρουν και ποτίσματα με υφάλμυρο νερό.

Φοίνικας
Φυτά ιδιαίτερα ανθεκτικά στο δυνατό άνεμο, στα σταγονίδια της θάλασσας, και στην ξηρασία. Καταλληλότερα είδη για μεσογειακούς κήπους είναι τα 2 μεσογειακά είδη: ο φοίνικας του Θεοφράστου (Phoenix theophrasti) και ο Χαμαίροπας της μεσογείου, ,ένα είδος νάνου φοίνικα με βενταλόσχημα φύλλα, αυτοφυές στην δυτική λεκάνη της μεσογείου.

Χαρουπιά Ή ξυλοκερατιά (Κερωνία η έλλοβος, Ceratonia siliqua)
Δέντρο αείφυλλο που ανήκει στην οικογένεια των Κυαμοειδών. Ιδιαίτερα ανθεκτικό και προσαρμοστικό, αργής ανάπτυξης, ύψους μέχρι 13m. Βρίσκεται σε όχθες ποταμών και παράκτιες περιοχές της Μεσογείου. Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές νησιώτικες περιοχές και κυρίως στη Κρήτη.
Πυκνό, σκούρο, πράσινο φύλλωμα σε σφαιρικού σχήματος που δημιουργεί πλούσια παχιά σκιά.

 

Πηγή:greenhost

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Απαλλαγείτε για πάντα από τις κατσαρίδες

  Δεν έχετε χειρότερο από το να συναντήσετε ξαφνικά μια κατσαρίδα στο διάβα σας; Δείτε τι να αποφεύγετε και...

 2. Το λιονταρόψαρο έχει εισβάλει στη Μεσόγειο

  Η αύξηση των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης η πρόσφατη εκβάθυνση και διαπλάτυνση του Καναλιού του...

 3. Τα Χριστούγεννα και τα έθιμα

  Να σας τα πούμε; Χριστός γεννάται σήμερον. Τα Χριστούγεννα και τα έθιμαΤα Χριστούγεννα (σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστός...

 4. Τις τελευταίες μέρες των δεινοσαύρων ξαναζεί η Γη

  Ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, δεν χωράει πλέον αμφιβολία ότι ο πλανήτης εισέρχεται σε μια περίοδο...

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Βροχή στον κήπο και νέα φυτά

Όλοι ξέρουμε πως η βροχή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι στα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια.Τί επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει η πολλή και δυνατή...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φυτά και Feng Shui

Φυτά και Feng Shui

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα πανέμορφα λουλούδια, τα ζωηρά κλαδιά, η πληθώρα των φύλλων και...η μαγεία των φυσικών χρωμάτων επιδρούν έντονα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

Ξέρετε το μεσογειακό φυτό που στολίζει όμορφα το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας;Είναι τα κλαδιά σχίνου με τα κρεμοκλαδή πράσινα φύλλα και τους γυαλιστερούς...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το μάζεμα της ελιάς Πότε να μαζεύουμε τις ελιές.Για την καλή ποιότητα του λαδιού έχει μεγάλη σημασία...

διαβάστε αναλυτικά »

Σχεδιασμός λουλουδόκηπου

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Για την καλή ανθοφορία των φυτών μας

Μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική βελτίωση στην ανθοφορία των φυτών μας εάν ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές.Θέση του φυτού.Τα φυτά θέλουν στη συντριπτική...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ηλίανθος: μύθοι και ιστορίες για το λουλούδι του καλοκαιριού

Ηλίανθος: μύθοι και ιστορίες για το λουλούδι του καλοκαιριού

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουλούδι από τον ηλίανθο, το λουλούδι του ήλιου. Ονομάζεται και Ήλιος γιατί ακολουθεί τον ήλιο καθ’ όλη τη...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron