Οι μελιτζάνες Σαντορίνης έχουν κάτασπρο χρώμα , και υπέροχη γεύση. Η άσπρη μελιτζάνα είναι παραδοσιακή καλλιέργεια της Σαντορίνης. Είναι ο σπόρος που έχει έρθει από την Αίγυπτο (από την εποχή που γίνονταν εξαγωγές ελαφρόπετρας στο Σουέζ). Λόγω εδάφους δεν έχει την πικράδα της μελιτζάνας. Αντιθέτως λόγω του ότι δεν έχει πολλά σπόρια είναι ζουμερή και γλυκιά. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης την μαγειρεύουν με διάφορους τρόπους, τηγανιτή, ψητή στα κάρβουνα, όπως επίσης αξίζει να δοκιμάσετε και τη μελιτζανοσαλάτα της. Εγώ σας προτείνω μια διαφορετική συνταγή που σίγουρα θα σας αρέσει.
Υλικά (για 4 άτομα)
-4 μελιτζάνες Σαντορίνης μέτριες
-350 γρ. μοτσαρέλα, σε ροδέλες
-100 γρ. σκληρή μοτσαρέλα, τριμμένη
-1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
-800 γρ. ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
-1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-1 μικρό ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
-αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
-ελαιόλαδο
Εκτέλεση
-Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφού δέσει η σάλτσα ρίχνουμε το βασιλικό, το μαιντανό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
-Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες πάχους 1,2 εκ. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν.
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180c. Απλώνουμε λίγη από τη σάλτσα σε ένα ταψί, καλύπτουμε τη στρώση της σάλτσας με μελιτζάνες δημιουργώντας έτσι μία δεύτερη στρώση και συνεχίζουμε με τις ροδέλες της μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά (θα βγουν περίπου 3-4 στρώσεις). Απλώνουμε πάνω από την τελευταία στρώση την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα
Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
Πηγή: foodzine