Οι κάκτοι γενικά, δεν είναι πολύ απαιτητικά φυτά, σε σύγκριση με άλλα φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Ίσως, μάλιστα, είναι τα μόνα φυτά που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα εάν τα αφήσετε μόνα τους, χωρίς κάποιον να τα φροντίζει κατά τις διακοπές σας! Το πιο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς είναι ότι οι κάκτοι λειτουργούν ως αποθήκες νερού (όπως όλα τα παχύφυτα) και ως τέτοια έχουν μια ειδική σχέση με το νερό. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι αυτό σημαίνει να μην ποτίζουν καθόλου έναν κάκτο. Φυσικά, αυτό είναι λάθος, καθώς τίποτα δε ζει χωρίς νερό (τουλάχιστον σ' αυτόν τον πλανήτη).
Πολλά από όσα διαβάζει κανείς σε βιβλία και ιστοσελίδες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με επιφύλαξη, καθώς οι διαφορετικές κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής επιβάλλουν διαφορετική αντιμετώπιση των φυτών. Έτσι, καλά θα ήταν να ενημερώνεστε μεν από κάποιο εξειδικευμένο βιβλίο, ιστοσελίδα κ.λπ., αλλά κυρίως να παρατηρείτε και τα φυτά σας.
Οι κάκτοι είναι πολύ συμπαθητικά φυτά, τα οποία δεν πιάνουν και πολύ χώρο σε σχέση με άλλα φυτά (εκτός, βέβαια, και αν δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε να αγοράζετε καινούργιους, οπότε, φυσικά, και θα χρειαστείτε κάποιο επιπλέον χώρο). Το να τους φροντίζετε είναι κάτι που θα βελτιώσετε με τον καιρό και καθώς ασχολείστε μαζί τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία διαρκή εξερεύνηση όπου θα ανακαλύπτετε τις ιδανικές συνθήκες για καθέναν από αυτούς. Αυτό σημαίνει, ότι έχει σημασία να βρείτε το όνομα του κάκτου σας. Έτσι, θα μπορείτε να βρείτε ειδικές πληροφορίες για τη φροντίδα του σε σχετικά βιβλία και σελίδες στο Ιντερνετ.
Υπάρχουν γύρω στα 3000 είδη κάκτων. Μάλιστα το θέμα "κάκτοι" δεν έχει "κλείσει" για τους βοτανολόγους. Ακόμη και στις μέρες μας ανακαλύπτονται νέα είδη.
Τί είναι οι κάκτοι;
Οι κάκτοι είναι παχύφυτα (φυτά που αποθηκεύουν νερό). Υπάρχουν κι άλλα παχύφυτα, αλλά όλα τα παχύφυτα δεν είναι κάκτοι. Οι κάκτοι εμφανίζονται μόνο στην αμερικανική ήπειρο, ενώ κάποια άλλα παχύφυτα προέρχονται από την Αφρική ή άλλες περιοχές. Γιατί αποθηκεύουν νερό; Στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται δεν έχουν συχνές βροχοπτώσεις. Έτσι, έχουν προσαρμοστεί ώστε να αποθηκεύουν νερό για να επιβιώνουν μακρές περιόδους ξηρότητας.
Πρώτος κανόνας: Οι κάκτοι δεν θα ήταν τα πιο ευτυχισμένα φυτά εάν δεν τα ποτίσετε καθόλου, ωστόσο πιθανόν να χαλούσαν εάν τα ποτίζατε πολύ. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρείτε τη "χρυσή τομή".
Αλληλεπίδραση παραγόντων
Μόνο του το πότισμα δεν είναι σημαντικό. Σκεφτείτε τι συμβαίνει εάν ρίξετε νερό σε φυτόχωμα και μετά σε άμμο: ορισμένα μείγματα χώματος παραμένουν για περισσότερο καιρό υγρά. 2ος κανόνας: Οι κάκτοι χρειάζονται χώμα που στραγγίζει εύκολα. Εάν παραμείνουν για πολύ σε υγρό χώμα, μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες τους και να χάσετε τα φυτά σας.
Κάθε φορά που ποτίζουμε, ένα μόνο ποσοστό του νερού χρησιμοποιείται από τα φυτά μας. Ένα άλλο ποσοστό διαφεύγει από τις τρύπες στον πάτο της γλάστρας και ένα ακόμη ποσοστό εξατμίζεται με τη ζέστη. Αυτό σημαίνει ότι το χώμα παραμένει υγρό όταν ο καιρός είναι υγρός και κρύος και αντίθετα, στεγνώνει γρήγορα όταν ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός. 3ος κανόνας: Το πότισμα εξαρτάται από την εποχή ή/και τις κλιματικές συνθήκες.
Συνοπτικά, η ευτυχία των κάκτων εξαρτάται από όλα τα τρία παραπάνω:
Πόσο τα ποτίζετε.
Σε τι χώμα τα έχετε φυτέψει.
Ποιες είναι οι κλιματικές συνθήκες.
Οι εποχές των κάκτων
Εάν έχετε ποτέ φροντίσει άλλα φυτά (αλλά κι αν απλά παρατηρήσετε γύρω σας), θα γνωρίζετε ότι όλα τους έχουν έναν κύκλο στη ζωή τους που εξαρτάται από την εποχή του έτους: αναπτύσσονται την άνοιξη, παράγουν άνθη, ίσως φρούτα το καλοκαίρι, ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο και ξεκουράζονται το χειμώνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κάκτους. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνετε κάποιες ειδικές εργασίες κατά τη διάρκεια του χρόνου: να τους δώσετε περισσότερο νερό και λίπασμα την άνοιξη κι όσο ζεσταίνει περισσότερο ο καιρός, να μειώσετε λίγο το πότισμα όταν οι θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ υψηλές το καλοκαίρι και όσο πλησιάζει το φθινόπωρο και να τους αφήσετε σε κρύες (όχι παγωνιά) θερμοκρασίες και ξηρό χώμα το χειμώνα.
Διαβάστε επίσης: Κάκτοι: μηνιαία φροντίδα
Πηγή: cactus.thelo