Η καρπουζόπιτα είναι γλυκό που έχει τις ρίζες της στις Κυκλάδες κι ιδιαίτερα στην Μήλο και Φολέγανδρο. Κι όσο αν φαίνεται εύκολο σαν γλυκό το μυστικό του είναι η πρώτη ύλη, όπως και σε όλα τα γλυκά.
Υλικά
-1 μέτριο καρπούζι περίπου 5- 6 κιλά
-3 κουταλιές ζάχαρη
-3 κουταλιές μέλι
-3- 4 κουταλιές λάδι
-4 κουταλιές αλεύρι
-Αρκετό σουσάμι
-Κανέλα τριμμένη
Εκτέλεση
-Κόβω το καρπούζι το καθαρίζω από τη φλούδα και τα κουκούτσια και το στύβω με τα χέρια μου μέσα σε ένα σουρωτήρι χωρίς να το διαλύσω εντελώς. Σε ένα μπολ κάτω από το σουρωτήρι μαζεύω το χυμό του. (Βάλτε τον στο ψυγείο και είναι ένα θαυμάσιο δροσιστικό.) Αφήνω το καρπούζι στο σουρωτήρι τουλάχιστον για μια ώρα.
-Σε ένα μπολ ανακατεύω το καρπούζι μια κουταλιά λάδι ,τη ζάχαρη, το μισό μέλι και το αλεύρι έτσι που να έχω ένα μείγμα όχι πολύ νερουλό αλλά όχι και πολύ πηχτό. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι.
-Αλείφω ένα ταψί (διαμέτρου 30) με λάδι και καλύπτω με σουσάμι όλο τον πάτο. Αδειάζω το μείγμα καρπουζιού στο ταψί και καλύπτω πάλι με σουσάμι.(Προσοχή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2- 2,5 εκατοστά πάχος).
-Ρίχνω από πάνω μια κουταλιά λάδι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 45 λεπτά.
-Μόλις βγάλω από το φούρνο ρίχνω από πάνω το υπόλοιπο μέλι κι όταν κρυώσει πασπαλίζω με κανέλα .
Τρώγεται και κρύα από το ψυγείο.
Πηγή: asproylas.blogspot.gr